Čo sa krémešov týka, som klasik. Lístkové cesto, puding zvaný Zlatý klas a ideš. Možno tam ešte ide sneh z bielok. Tým si nie som úplné istá. Ešte som ho nepiekla. Najlepší je aj tak ten od mamičky. Mala som v pláne niečo s jablkami. Úroda bola bohatá, treba využiť, čo pivnica dá. Jablkový krémeš vyhral. Občas treba zariskovať a skúsiť niečo nové.

jablká rozsypané na stole a kuchynskej utierke

Všetko (skoro), čo na jablkový krémeš potrebujete

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 75 ml oleja
  • 75 ml vody
  • 150 g polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaa
  • 4 – 5 jabĺk (dala som ich viac a vôbec to tomu krémešu nezaškodilo)
  • 1 lyžica škrobu
  • 1 lyžička škorice

Krém:

  • 2 vanilkové pudingy
  • 200 g cukru (nabudúce ho dám určite menej. Puding to zvládne a krémeš nebude taký sladký)
  • 500 ml mlieka
  • 200 g masla alebo margarínu

Poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 2 lyžičky oleja

Postup:

Všetko spolu zmiešame. Ale nie, aj keď takýto začiatok mám pri receptoch najradšej. Olúpané jablká nastrúhajte na hrubom strúhadle. Poriadne ich vyžmýkajte, aby neboli veľmi mokré. Premiešajte ich so škrobom a škoricou a dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

postrúhané jablká v žltej miske

Nezabudnite nastrúhané jablká poriadne vyžmýkať

Do peny vyšľahajte vajcia a cukor a pridajte do nich vodu, olej a nakoniec múku s práškom do pečiva. Polovicu cesta vylejte na jablká a do druhej polovice pridajte kakao. (Nemám dobrý odhad. Nerozdelila som ich rovnako. Kakaového cesta bolo viac, ale koláču a konzumentom to vôbec nevadilo). Tmavé cesto naneste na svetlé cesto lyžičkou. Akú vzorku si urobíte, taká bude. Fantázii sa medze nekladú. 😉

postrúhané jablká v žltej miske

Svetlé a tmavé cesto vylejte na jablkovú vrstvu

Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C cca 20 až 25 minút.

Upečený koláč nechajte mierne vychladnúť a potom ho preklopte. Jablká musia byť hore. Opatrne z nich odstráňte papier a koláč nechajte vychladnúť. Ja som mu na chladnutie dopriala celú noc.

Z mlieka, cukru a pudingu uvarte puding. Nie je to nič komplikované. Aj ja som to zvládla. Keby bol s pudingom problém, návod na jeho prípravu nájdete na každom obale. Hrniec prikryte fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila lesklá vrstva. Do vychladnutého pudingu vmiešajte maslo a natrite ho na jablkovú vrstvu. Nakoniec naň nalejte roztopenú čokoládu.

Keď čokoládová poleva stuhne, môžete sa pustiť do krájania.

Podávajte spolu so svojou obľúbenou voňavou kávou a nedeľňajšie popoludnie spríjemnite nie len sebe, ale aj svojej rodine.

hotový jablkový krémeš s čokoládovou polevou

Jablkový krémeš v plnej kráse

Dobrú chuť!

PS: Netuším, koľko kalórií sa v koláči nachádza a nebudem po tom pátrať. Celý plech na jedno posedenie predsa nezjete a jedna primeraná kocka ku káve sa na vašej postave neodzrkadlí. Dajte tradičným koláčom šancu! 😉


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto je ukážkový obchod na testovacie účely. Objednávky nebudú vybavené. Skryť