Vo štvrtok ráno mi Maca poslala link na Mascarpone-banánovo-nutellovú tortu. Gregor má narodeniny, ideme piecť. Hor sa do Bratislavy. Večer treba nakúpiť, v piatok pečieme, v sobotu oslava. Pekne sme si to naplánovali, čo poviete? Zoznam na nákup musí byť. Aby sme na niečo nezabudli. Tortu sme ešte nepiekli. Žiadnu. Máme premiéru. Držte prsty!

Všetky ingrediencie, ktoré na pečenie torty potrebujeme
Všetko, čo na tortu potrebujeme. Len olej chýba

Deň s veľkým T(orta) je tu

V piatok ráno Maca vybrala všetky ingrediencie, aby mali izbovú teplotu. Raňajky, kávička a poďme na to. Mali sme väčší korpus, pridali sme jedno vajíčko a z ostatných ingrediencií ¼. Množstvo musí sedieť. Okrem cukru. Usúdili sme, že 200 g a 2 balíčky vanilkového cukru musia stačiť. Uvediem recept podľa Angie. Nebudem sa prepisovaním trápiť. CTRL C a CTRL V je jednoduchšie.

Na korpus potrebujeme:

  • 4 vajíčka
  • 200 ml oleja
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g múky (použili sme špaldovú)
  • 100 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 balík kypriaceho prášku
  • 200 g práškového cukru
  • 2 balíky vanilkového cukru

Pokec k vypracovaniu cesta dám svoj. Možno to bude aj viac ako 20 % originálneho textu. Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a boky natrieme olejom, aby sa korpus pekne vyklopil. Rúru sme zapli na 180 °C, aby sa predhriala.

V miske zmiešame múku, kukuričný škrob, kypriaci prášok a kakao. Vajíčka, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme do penista a primiešame smotanu na šľahanie. Teraz postupne pridávame raz zmes múky a spol. a raz olej. Vznikne riedke cesto. Začali sme panikáriť. Ale len trošku. Rýchlo sme si uvedomili, že Angie na to upozornila. Tak to má byť! Vyliali sme ho do formy a dali do rúry. Časovač na mobile sme nastavili na 30 minút, aby sme vedeli, kedy tortu prikryť papierom na pečenie. Mobil je v kuchyni na nezaplatenie. Recept máš po ruke, čas nastavíš. Ideálny stav.

štvorobrázok prísady na tortu, mixovanie cesta, cesto vo forme, forma v rúre
Korpus sa pečie, my kávičkujeme

So zatajeným dychom sme sledovali, čo sa v rúre deje a či korpus rastie. Ale nie. Polhodina nám rýchlo ubehla. Ústa sa nám nezastavil, kým nás časovač nezastavil. Korpus krásne narástol. Júúúúj, to bude paráda. Prikryli sme ho, ako Angie kázala a mobil nastavili na ďalšiu pol hodinku. Pridali sme ešte 10 minút. Rúra slabšie pečie. Tak pre istotu. Aj špajľu sme do neho pichli, aby sme sa uistili, či je všetko v poriadku. Bolo.

Problém nastal, keď sme chceli korpus oslobodiť zo zovretia tortovej formy. Spľasol. A my s ním. Rozhodli sme sa nehádzať flintu do žita. Verili sme, že keď korpus vychladne a rozrežeme ho, príjemne nás prekvapí. Neprekvapil. Nič mu nepomohlo. Ani plnka by ho nezachránila. Posúďte sami.

Babka, prosím Ťa, príď!

Čo teraz? Bojová porada! S neúspechom sme nepočítali. Potrebovali sme zázrak. Prekonala som svoju hrdosť a volala mame (nemám rada, keď mi svojimi drahocennými radami komentuje pečenie. Karma ma dobehla). Tajne sme dúfali, že roky praxe prinesú riešenie. Nebolo pomoci. Treba nový korpus. Keď rúra slabšie pečie, treba zvýšiť stupne, nie predĺžiť dobu pečenia. Kto to mal vedieť? Mali sme sa opýtať. Také to bolo jednoduché.

Korpus upečieme, ale originál od Angie to už nebude. Rýchlo kúpiť vajcia, múku a kypriaci prášok. Klasický piškótový korpus vyhral. Mamička cez telefón pomôže. Som zvedavá, kedy mi to pripomenie. Zahryznem si do jazyka a zdržím sa komentára, nezahryznem si do jazyka…? Sama som zvedavá! 😀 😀 😀

Piškótový korpus podľa mamičky

Koľko vajec, toľko lyžíc cukru a polohrubej múky. Tak znel základ ešte predtým, ako som odbehla do obchodu. Dopadlo to takto:

  • 6 vajec
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice vody
  • ½ prášku do pečiva
  • ´lyžica kakao (potrebovali sme hnedé cesto)

Pripravila som tortovú formu. Opäť. Papier na pečenie a olej po stenách. Na tom sa nič nezmenilo. Mamička povedala, že steny treba aj múkou vysypať. Vysypala som. Dnes sa nehádam. 😀

Do misky bielka, do pohára žĺtka. Múku, kypriaci prášok a kakao zmiešať v ďalšej miske. Do bielok som pridala cukor a vyšľahala pevný sneh. Postupne som pridala žĺtka, zmes múky a spol. a nakoniec dve lyžice oleja a vody. Cesto bolo pekné nadýchané, hnedé. Ale to bolo aj to prvé. Len bolo o čosi redšie. Už len ho vyliať do formy a poďme do rúry vyhriatej na 200 °C.

Prvých 20 minút sa neopováž rúru otvoriť! Neopovážila som sa. Strach mi nedovolil. Neotvorila som ju celých 25 minút. Pre istotu. Potom som do nej nahliadla, jemne som sa dotkla cesta a usúdila som, že ešte 10 minút mu dožičím. Ešte trochu som to natiahla. Čistý čas pečenia trval cca 40 minút. Vyzerá to dobre. Už len počkať, kým vychladne a rezať. Maca korpus prerezala ááá… chvíľka napätia, korpus sa vydaril!!! Dlho nás nič tak nepotešilo. 🙂

Plnka a to ostatné

Pečeniu ešte nie je koniec. Vráťme sa k pôvodnému receptu od Angie. Plnka a čokoláda na vrch čaká. Nech sa páči, ingrediencie:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4-5 lyžíc práškového cukru
  • 100 g postrúhanej čokolády
  • nutellu (len na potretie korpusu. Dá sa nahradiť pikantným lekvárom. Každému podľa chuti)
  • 4 banány

Spodnú časť korpusu natrieme nutellou a poukladáme na ňu na polovicu rozrezané banány. Vymiešame mascarpone s cukrom a pridáme vyšľahanú šľahačku. Nezabudnite pridať nastrúhanú čokoládu. Ja som zabudla a zbierala som plnku z banánov, aby som tento nedostatok napravila. Plnka bola nakoniec dvojfarebná, ale tvárme sa, že to tak malo byť. Krém nanesieme na banány a pekne zarovnáme. Je ho veľa a chutí výborne! Museli sme sa krotiť. 😀 Prekryte ho vrchnou stranou korpusu a dajte do chladničky stuhnúť.

Obrázky banány, plnka, čokoláda, naplnený korpus
Nutella, banány, čokoláda. Samé dobré veci

Kým sa torta schladí, pripravíme čokoládový krém, na ktorý potrebujeme:

  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 dl smotany na šľahanie

Čokolády a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli. Keď čokoláda povolí, dáme misku z kúpeľa dole a všetko zmiešame mixérom. Prekvapilo nás to, lebo čokoládu sme ani jedna s mixérom ešte nešľahali, ale počúvli sme. Čokoláda s maslom sa celkom neroztopili? Poďme s nimi do kúpeľa, kým sa im to nepodarí. Smotanu vyšľaháme a pridáme k čokoláde. Vznikol nám krásny krémový čokoládový krém. Ak bude príliš riedky, dajte ho na chvíľu do chladničky. Aby stuhol a na tortu sa lepšie nanášal. Natrieme ňou celú tortu. Nemusíte šetriť. Krému je dosť.

Tortu sme nakoniec ozdobili lentilkami rôznych veľkostí, aby mal Gregor a jeho kamaráti radosť. Výzdobu necháme na vás. 🙂

Čo nás naše prvé pečenie torty naučilo?

1; Keď chcete upiecť dobrý korpus, musíte lepšie spoznať svoju elektrickú rúru. V ideálnom prípade ešte predtým, ako sa do pečenia korpusu pustíte

2; Slabšie pečie? Pridajte °C

3; Nehovorte mame, aby vám do pečenia nerozprávala. Nikdy neviete, kedy ju budete potrebovať. Mať plán B nikdy nie je na škodu

3; Nevešajte hlavu! Keby plán B nezabral, v potravinách kúpite hotový korpus a o vašich neúspechoch sa nikto nedozvie

Odrežte si kúsok, uvarte si kávičku a užite si voľné chvíle s knihou v ruke. Stále som to ja stojí za to! 🙂

PS: Podeľte sa so svojimi výtvormi. Radi si ich pozrieme 😉


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Toto je ukážkový obchod na testovacie účely. Objednávky nebudú vybavené. Skryť