Tentokrát tak trošku zdravšie pečenie. Banánová torta. Hrozí, že čo som si upiekla, to si zjem. Sama. Už sa mi to stalo. Jablková raw torta sa v rodine s pochopením nestretla. Sme proste klasici. Najmä čo sa jedla týka. Z ovsených vločiek bežne nepečiem. Sama som zvedavá, ako to s nimi dopadne.

Banánová torta z iného súdka

Banánovú tortu s chrumkavou posýpkou som si nevymyslela. Inšpirovala ma Maca a ju stránka doposlednejomrvinky.sk. Aj tortu, ktorej základom sú ovsené vločky treba skúsiť. Mám synovcov, ktorí nové jedlo odmietajú, aj keď ho ešte nikdy nejedli. Idem im príkladom. Verí, že výsledok bude stáť za to! 🙂

banánová trota, citrón, múka, vajcia, ovsené vločky, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, banány, maslo
Ingrediencie. Ich výsledkom je banánová torta s chrumkavou posýpkou 🙂

CESTO

90 g špaldovej celozrnnej múky

120 g obyčajných ovsených vločiek (nie jemných)

1/4 čajovej lyžičky soli

1 kopcovitá čajová lyžička prášku do pečiva

1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

80 g trstinového cukru (kryštálový som dala. S práškovým som sa ešte nestretla, ale možno som len zle pozerala. Mohla som ho pomlieť. Mlynček máme)

100 g masla

2 vajcia

3 malé prezreté banány (kúpila som. Žiadne prezreté nám neostali. To sa u nás nestáva. Vybrala som čo najžltšie, aby sa dobre rozmačkali)

šťava a kôra z 1 citróna

POSÝPKA

70 g obyčajných ovsených vločiek (nie jemných)

40 g trstinového cukru

40 g masla

25 g nasekaných mandlí (použila som lupienky. Hádajte, kde som ich kúpila? 😀 )

1/2 čajovej lyžičky škorice

Hor sa na pečenie

Začala som prípravou formy na pečenie. Vymastila som ju maslom a vysypala špaldovou múkou. Viem, že sa má použiť hrubá múka alebo krupica, ale na čo si to zbytočne komplikovať. Postupovala som v štýle Najprv zjedzte žabu. Prípravu plechu alebo formy nemám rada. Väčšinou si to nechávam nakoniec. Urobila som výnimku. Nič sa nezmenilo. Môj vzťah k tejto činnosti je rovnaký.

Mohlo by vás zaujímať: Domáci zemiakový chlieb zo špaldovej múky

Posýpka príjemne prekvapila

Dámy a páni, posýpka. Zmiešajte všetky uvedené suroviny. Najskôr mi vznikla neforemná guča. Nedôverčivo som na ňu pozerala, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Ingrediencie som spájala rukou. Možno existuje aj iný spôsob, ale takto sa mi podarilo dostať maslo ku každej vločke. Dala som ju do chladničky a ďalej postupovala podľa pokynov.

banánová torta krok za krokom od tortovej formy po ochutnávku
Banánová torta krok za krokom. Od formy po lahodný kúsok 🙂

Vločka k vločke, bude torta

Špaldovú múku, ovsené vločky, soľ (na tú som zabudla), prášok do pečiva a jedlú sódu som zmiešala v jednej miske.

Maslo a cukor som zverila mixéru. Keď som usúdila, že spojenie ingrediencií vyzerá tak, ako má, pridala som vajcia. Teraz by som to urobila inak. Vyšľahala by som spolu iba cukor a vajcia. Maslo by som roztopila a vyliala ho na suchú zmes.

Maslo si s vajíčkami nesadlo, aj keď bolo mäkké. Neplechu mi robí častejšie. Pri malinových makronkach sa s malinami tiež neskamarátilo. Niekde robím chybu, ale ešte neviem kde.

Do tejto masy som nakoniec pridala na kašu rozmačkané banány s citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou. Brat priložil ruku k dielu. Banány bude mačkať už len on. 😀

Mohlo by vás zaujímať: Mascarpone-banánovo-nutellová torta

Do takto pripravenej mokrej zmesi som pridala tú suchú. Písalo, že po častiach. Vysypala som ju tam naraz. Veci si zbytočne nekomplikujem. Lenivá som, ale to už viete. Cesto som nakoniec vyliala do pripravenej tortovej formy. Ten pocit, že je na cesto dokonale pripravená, stál za to!

Na vrch som naniesla posýpku. Bála som sa, ako sa s ňou bude pracovať, keď ju vyberiem z chladničky. Išlo to ako po masle. Posýpka mi bola z celého pečenia najsympatickejšia a mám v pláne ju použiť aj v klasickom koláčovom prípade, len ešte neviem v ktorom. Dám vedieť.

Takto pripravenú tortu som vložila do vopred vyhriatej rúry a piekla 40 minút pri teplote 180 °C. V recepte, z ktorého som vychádzala bolo uvedené, že sa má piecť 40 až 55 minút. Dĺžka pečenia závisí od toho, akú rúru doma máte. Keď bude torta zlastistá, môžete ju vyberať.

Množstvo riadu ma prekvapilo

Uprednostňujem recepty, pri ktorých v kuchyni neostane kopa riadu. V tomto prípade sa mi ho nazbieralo požehnane. Nech žijú umývačky riadu! Suché ingrediencie, mokré ingrediencie, pomačkaný banán. Nevadí. Výsledok stojí za to! Ponúkla som ju návšteve (dobrovoľne nasilu) a hneď som na ňu posielala recept.

Keď ju budem robiť najbližšie, nahradím banány strúhanými jablkami. Uvidím, čo to urobí. Ja osobne v nej banány necítim. Prebíja ich osviežujúca chuť citrónu a škorice.

Čo nás pečenie banánovej torty s chrumkavou posýpkou naučilo?

1; Zdravé torty chutia skvele. Dajte im šancu

2; Pripraviť formu na pečenie ako prvú stojí za to. Mama mala pravdu. Zase raz! 😀

3; Niektoré recepty vyžadujú viac riadu, ale netreba sa ich báť. Výsledok stojí za to!

banánová torta na tanieriku s vidličkou a šálka kávy
Dobrú chuť! 😉 Banánová torta čaká!

DKliknite na recepty a inšpirujte sa receptami, ktoré upiecť zvládnete. Mne sa to podarilo 😉


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *