Banánový chlebík

by vonavakava
0 Komentár

V nedeľu bežne nepečiem. Iba keď ma okolnosti prinútia. Naposledy sa nedalo inak. Posúďte sami. Cyklistické koliesko som uzavrela pri bratovi na káve. Sama som sa pozvala, sama som si kávu urobila. Pohľad mi padol na ovocnú misu. Skrývala 4 prezreté, ale fakt že čierne banány. Na banánový chlebík som sa chystala už dlhšie, len k prezretým banánom som sa nevedela dopracovať. Keď ich nespracujem hneď, skončia v koši. Banány ma ešte nikdy tak nepotešili. Prezreté už vôbec nie.

múka, vajcia, banány, maslo, kypriaci prášok, cukor, ovsené vločky, orechy, čokoláda na banánový chlebík
Ingrediencie, bez ktorých sa pri pečení banánového chlebíka nepohnete 😉

Neplánované pečenie

Doma som podľa receptu skontrolovala, či máme všetky potrebné ingrediencie, (slovo suroviny sa mi nepáči. Znie tak tvrdo) a pustila sa do práce. Nie je to môj vlastný recept. Až tak ďaleko ešte nie som, ale trochu som ho upravila. Dovolila som si. Banánový chlieb len pre vás. 😀

Môže vás zaujímať: Domáci zemiakový chlieb zo špaldovej múky

CESTO

  • 120 g špaldovej hladkej múky (špaldovú múku nerozlišujem. Do pečenia ide tá, ktorá je doma. Zásoby máme stále)
  • 120 g mletých ovsených vločiek (mleté ovsené vločky som nahradila jemnými. Bola som lenivá. Priznávam. Pečenie v nedeľu si vyžaduje špeciálny prístup. Nechcelo sa mi ísť pre mlynček do pivnice. Prehovorila som sa, že s jemnými vločkami nič nepokazím)
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ¼ ČL  soli
  • 50 – 70 g trstinového cukru (nemali sme dosť trstinového cukru. S čiernymi banánmi som v nedeľu naozaj nepočítala. Doplnila som ho bielym. Navážila som spolu 50 g. Viac by som nepridala, ani keby na tom banány neboli tak čierne)
  • 3 vajcia
  • 125 g masla
  • 3 zrelé banány (v mojom prípade úplne prezreté. Podľa mňa už ani banán neveril, že je banán)
  • 50 g horkej čokolády (horkú čokoládu som doma nenašla. Ani ja, ani suseda. Nahradila som ju. Viete ako? Mliečnou čokoládou. Čo už)
  • hrsť vlašských orechov
Cesta od čiernych banánov k banánovému chlebíku a chutným raňajkám
Cesta od čiernych banánov k chutným raňajkám 🙂

POSTUP

Viete, čo treba urobiť ako prvé? Vymastiť a vysypať formu na srnčí chrbát. Dala som si záležať, aby sa olej a múka dostali naozaj všade. Počítala som s tým, že vybrať ho z formy nebude také jednoduché. Nemýlila som sa. Nabudúce formu vysteliem papierom na pečenie. Chlebíku sa zo srnčieho chrbta nechcelo, ale nedala som mu na výber. Len neviem, kto koho potrápil viac.

Vajíčka, cukor a maslo som zverila zverila stolnému mixéru. Mixoval, kým nevznikla penová hmota. Postupne som do nej vmiešala špaldovú múku, ovsené vločky, prášok do pečenia a soľ. Nakoniec som pridala nasekané vlašské orechy a čokoládu. V mojom prípade mliečnu.

Do cesta som dala všetky (4) banány, ktoré som si domov priniesla. Prisypala som trochu jemných ovsených vločiek, aby bolo cesto hustejšie. Inak stačí, keď do cesta použijete banány 2. Tretí, rozpolený vtlačte do cesta. Na ozdobu. Ja som tak neurobila. 😉  

Kým sa banánový chlebík upečie, začítajte sa do knihy Na brehu Rio Piedra som si sadla a plakala a spríjemnite si čas čakania 😉

Chlieb pečte v papierom na pečenie vystlanej forme na biskupský chlebík. Cesto doň vylejte a pri teplote 180 °C pečte 50 – 60 minút. Ja som zvolila kratšiu verziu a chlebík mal toho naozaj dosť. Keď budem piecť banánový chlebík repete, ostane v rúre ešte kratšie.

prezreté banány a banánový chlebík
Nehádžte prezreté banány do koša. Upečte si banánový chlebík. Je to pochúťka 🙂

Čo nás pečenie banánového chlebíka naučilo

1; Keď srnčí chrbát nevysteliete papierom na pečenie, banánový chlebík z neho tak ľahko nevyberiete. Mne sa naň prilepila celá vrchná vrstva. Pri fotení som improvizovala, aby si nikto nič nevšimol. Stávajú sa aj horšie veci. Dôležité je, že chlebík všetkým chutil. Zjedol sa na posedenie. Minimálne jeden brat ostal veľmi sklamaný. Keď som ho ním ponúkla, myslel si, že má dočinenia s fašírkou. Od mäsa má chlebík veru ďaleko. 😀

2; Poznajte svoju rúru na pečenie. Nie všetky sú na tom v prípade pečenia rovnako. Jednej stačí 40 minút, druhá potrebuje o 10 minút viac. Z našej vyberiem banánový chlebík ešte skôr, ako teraz. Sledujte, čo sa v rúre deje, aby si to chlebík nakoniec neodniesol.

Kliknite na recepty a vyberte si koláč, ktorý sa vám najviac páči. Výborné sú všetky 😉

You may also like

Komentuj