Celozrnný jablkový koláč

by vonavakava
0 Komentár

Oslaďte si život výborným koláčom. Vyskúšajte celozrnný jablkový koláč. Je skvelý. Najviac času vám zaberie čistenie jabĺk, ale to prežijete. Hrnčekové recepty majú svoje čaro.

Internet plný zaujímavých receptov

Dnes sa mi prvý krát za mojej dlhej cukrárskej éry, (intenzívne pečiem asi od januára 2019. Tradíciu zdobenia medovníkov nerátam) stalo, že som nevedela, do čoho sa pustiť. Hľadala som na internete niečo zaujímavé. Zabralo mi to asi pol hodiny.

Celozrnný jablkový koláč vyhral

Vedela som, že chcem použiť jablká. Druhou surovinou, ktorú som chcela do pečenia zapojiť boli dlhé piškóty. Potrebujem sa ich zbaviť. Nepodarilo sa. Keby ste o niečom, okrem tiramisu, vedeli, dajte vedieť. Ešte majú nejaký ten týždeň. Dnes vyhral celozrnný jablkový koláč.

celozrnný jablkový koláč a všetko, čo naň potrebujete
Ingrediencie na najlepší celozrnný jablkový koláč 🙂

CESTO

3 hrnčeky pšeničnej celozrnnej hladkej múky (u nás sa vyskytla špaldová, ako inak. Málo bolo. Zachránila to špaldová múka T812. Najväčší hrnček, aj najväčší plech som vybrala. Vôbec to nie je preto, že chcem všetkého veľa. Víkend je dlhý a nás je veľa)

1 – 1,5 hrnčeka trstinového cukru (aj tu som kombinovala. Trstinový s klasickým bielym. Nebola som pripravená. Teraz som si uvedomila, že to má byť 1 až 1,5 hrnčeka cukru. Dala som 1,5, ale jeden bohato stačí.)

2 vajíčka

1 prášok do pečiva

225 g masla (celé som použila. Lebo veď všetkého veľa som nadelila)

1 vanilkový pudingový prášok (40g)

500 ml mlieka

600 g očistených a nastrúhaných jabĺk (nevážila som ich. Neviem koľko som ich dala, ale máme ich dosť. Takže veľa 😀 )

1 škoricový cukor

Prášok do pečiva, pudingový prášok a škoricový cukor od Dr. Oetkera. To sa mi ešte nestalo. Vôbec nie preto, že kvalita je najlepší recept. Mali sme ich doma. Aj Krtkova torta je z jeho dielne. Som si ho privolala. Asi. Včera som čítala o meme obrázkoch. Nevedela som, prečo na mňa Krtkova torta so všetkým, čo k nej patrí zrazu vykúka z každej strany. Nie je mi to jasné ani teraz, ale dozvedela som sa, čo sú meme obrázky. Krtkova torta ma naučila.

Môže vás zaujímať: Mierne upravený mrkvový koláč

POSTUP

posýpka, strúhané jablká, pudingovo jablková plnka
Od posýpky k jablkovo-pudingovej plnke 😉

Očistite si jablká. Viem, že viete, ale viete. Nedalo mi. Očistené jablká nastrúhajte na strúhadle s väčšími otvormi. Trošku som experimentovala. Nechcelo sa mi čakať, kým maslo zmäkne, tak som ho úplne roztopila. Bála som sa, čo z toho vznikne, ale vyšlo to. Pri Mandľovej (IKEA) torte som prišla na to, že roztopené maslo dodáva úplne inú chuť. Takú lahodnejšiu. Cibrím chuťové poháriky. 😀

Zmiešala som múku, cukor, prášok do pečiva a maslo. Nepoužila som žiadnu vymoženosť techniky. Zo spomenutých ingrediencií mala vzniknúť mrvenička. Vznikla. A bolo jej veru dosť. Vypracovala som ju rukami. Neviem, či sa to dá aj inak. Ruky som si predtým umyla, aj keď nie s dôslednosťou chirurga. Koláč sa pečie pri teplote 180 °C. Bacile nemajú šancu.

Tretinu mrvenice som rozsypala na plech, ktorý som predtým vymastila olejom a vysypala krupicou. Poučila som sa.

Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Postupovala som podľa návodu na obale. Neverte mi. Teóriu ovládam. Puding som už varila. Cukor som do pudingu nedala. Už by ho bolo asi veľa. Do uvareného pudingu som vmiešala nastrúhané jablká. Nečakala som, kým vychladne. Schladili ho jablká.

posypaný plech, s posýpkou, plnkou, až po hotový celozrnný jablkový koláč
…až po celozrnný jablkový koláč 🙂

Pudingovo – jablkovú hmotu som vyliala na pripravenú mrvenicu a prikryla som ju tou, ktorá ostala. Neviem, či to bola presná tretina dole a dve hore. Nemám dobrý odhad. Na spodok som jej dala toľko, aby dobre prekryla celý plech.

Spestrite si čas pečenia dobrou knihou: Na brehu Rio Piedra…

Plech s koláčom vložte do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C pol hodiny (30 minút). Nastavila som si časovač. Pre každý prípad.

Koláč som vybrala presne po pol hodine. Neverila som, že to bude stačiť, ale viac naozaj nepotreboval.

Teraz je ten správny čas na škoricový cukor. Posypte ním ešte horúci koláč. Teraz ho nechajte poriadne vychladnúť. Ja som nevydržala. Bola som zvedavá, čo som to vlastne upiekla. Koláč sa trošku rozsýpal, mrvenička robí svoje, ale inak chutí skvele.

celozrnný jablkový koláč kúsok na tanieriku s vidličkou
Ochutnajte. Celozrnný jablkový koláč. Jeden kúsok nikdy nie je dosť 🙂

Spríjemnite ním víkend sebe a svojim blízkym 🙂

Dobrú chuť 🙂

Čo nás pečenie jablkového koláča naučilo?

1; Dozvedeli sme sa, čo sú meme obrázky. Aspoň ja 🙂

2; Mrvenica necháva neporiadok, ale výsledok stojí za to

3; S krupicou sa vymastený plech vysypuje oveľa, oveľa lepšie

Jablkový koláč ste robili pred týždňom, chce to zmenu? Vyskúšajte
Banánovú tortu s chrumkavou posýpkou.

You may also like

Komentuj