Jednoduchý čokoládový cheesecake

by vonavakava
0 Komentár

Za všetko môže krokomer na mobile. Málo krokov ukázal. Cheesecake mi v hlave vŕtal už dlhšie. Také jednoduché (ne)pečenie. Poďho do Lidla cez hory. Nazbieram kroky a ešte aj nakúpim. Paráda! Čo by to bolo za nedeľu bez niečoho sladkého ku káve. Pri jasnom cieli (a ešte k tomu sladkom) sa kráča oveľa lepšie. Vietor ma brzdil, ale bola som silnejšia.

sušienky, mascarpone, maslo, smotana, čokoláda na čokoládový cheesecake
Keď použijete 33 % smotanu na šľahanie, mlieko nepotrebujete

Potrebné ingrediencie som si spísala na papierik. V Lidli som zistila, že zbytočne. Ostal doma. Mobilné dáta riešia každý problém. Recept som si nalistovala a nakúpila všetko potrebné:

Korpus

260 g sušienok (v recepte, ktorý ma inšpiroval boli uvedené 2 balíčky BeBe keksov. Jedno balenie má 130 g. Lidlácke majú 200 g, kúpila som dve balenia. Zbytok balenia sa zjedol skôr, ako som cheesecake (ne)dopiekla. 😉 )

160 g masla

Plnka

500 g mascarpone

250 g horkej 70 % čokolády (chcela som inú čokoládu, ale bola v akcii a krabica, v ktorej sa mala nachádzať zívala prázdnotou. Vyhrala 74 % čokoláda, viď obrázok)

150 ml smotany na šľahanie (môžete použiť aj smotanu z prášku. Ja preferujem klasiku)

Poleva

130 ml smotany na šľahanie

100 g čokolády

Mohlo by vás zaujímať: Beautiful boy (recenzia)

Postup

Okrúhlu (tortovú) formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie.

Sušienky rozdrvte na prášok. Ja som drvila na príjemne dizajnovo prevedenom multikrájači, ktorý keksíky na jemný prášok premenil rýchlosťou blesku. Do keksíkovej múky pridajte roztopené maslo a poriadne to premiešajte. Aby ani jeden kúsok neostal suchý. Takto pripravenú hmotu navrstvite do pripravenej formy, poriadne ju utlačte a dajte do chladničky vychladnúť. Mne hmota chladla vo verande. Ešte mrzne. Využívam externú chladničku. Je v nej viac miesta.

Kým sa korpus poriadne schladí, pripravíme plnku. Nie je to nič komplikované. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte trochu vychladnúť. Smotanu vyšľahajte a vmiešajte do nej mascarpone. Nakoniec do nej pridajte čokoládu a dobre všetko zmiešajte. Aby sa dostala naozaj všade.

drvenie keksíkov, maslo na roztopenie, hmota v korpuse, hotový čokoládový cheesecake

Mascarpone plnku dajte na keksíkový korpus a pekne ju zarovnajte. Cheesecake dajte do chládku a pripravte si polevu. Práve som sa dozvedela, že poleva má aj meno. Máte dočinenia s ganache polevou. Smotanu ohrejte a pridajte do nej nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Polevu nalejte na cheesecake a nechajte poriadne stuhnúť.

Mohlo by vás zaujímať: Banánová torta s chrumkavou posýpkou

Môj čokoládový cheesecake tuhol celú noc. Vo verande. Bolo pod nulou. Ešte som mu to tam mohla dovoliť. Dnes (nedeľa) mi nedalo a hneď poobede som kúsok ochutnala. Cheesecake bol tuhý, ale dobrý. To, ako má chutiť naozaj, som odhalila, keď som sa vrátila z poobedňajšej prechádzky. Cheesecake ostal v teple, trochu povolil a chuť čokolády sa akoby uvoľnila. Odporúčam podávať ho ohriaty na izbovú teplotu. Je naozaj výborný.

káva a kúsok čokoládový cheesecake na tanieriku s vidličkou
Presne takto som si to predstavovala 🙂 Nebíčko v papuľke 😉

Čo nás pečenie cheesecaku naučilo?

1; Chutný koláč sa dá (ne)upiecť bez cukru. Čokoláda (aj tá horká) plnke odovzdá presne to, čo potrebuje

2; Cheesecake nie je zmrzlina. Nepodávajte ho hneď, keď ho vytiahnete z chladničky. Nechajte ho postáť v kuchyni, aby mu izba odovzdala svoje teplo. Vtedy to bude ono!

Jednoduchý čokoládový cheesecake vám chutil a hľadáte inšpiráciu? Vyskúšajte chutné Malinové makronky.

You may also like

Komentuj