V malej tmavomodrej čučoriedke sa skrýva množstvo vitamínov, minerálov a životu prospešných látok. Právom patria medzi najzdravšie ovocie na svete. Nachádzajú sa aj v našich končinách. V lese je príjemne a čučoriedky nazbierané vlastnými rukami vám budú chutiť ešte viac. Ste si istí, že o čučoriedkach viete všetko?
Čučoriedky a ich stručná charakteristika
Oficiálny názov čučoriedky je brusnica čučoriedková a pochádza z Južnej Ameriky. Je to husto rozvetvený nenáročný ker, ktorý dorastá do výšky max 50 cm. V niektorých typoch lesa vytvára súvislé porasty. Má oválne tmavozelené listy. Čučoriedka kvitne v apríli a máji. Jej kvety majú svetlo zelenú farbu a zakrpatený kalich. Plodom je tmavomodrá bobuľa podobná hrášku, ktorá obsahuje mnoho drobných semien. Dozrievajú od júna do septembra, vo vyšších polohách aj neskôr. Sladké plody obsahujú silné prírodné tmavomodré až fialové farbivo. Vďaka bohatému obsahu zdraviu prospešných látok patrí medzi najzdravšie ovocie na svete. Obsahuje veľa živín a relatívne malé množstvo cukru.
Prečítajte si aj: Acai Berry. Ovocie bohov nielen pre vašu vonkajšiu krásu
Nielen plody stoja za to
Väčšinou zbierame plody, ale aj listy čučoriedky sa zbierať oplatí. Obsahujú glukokininy a triesloviny. Glukokininy upravujú hladinu cukru v krvi pri miernej cukrovke. Triesloviny (taníny) sú rastlinné polyfenolické zlúčeniny. Veľké množstvo tanínov je v hrozne, čučoriedkach, čajových listoch, vlašských orechoch, mandliach, tmavej čokoláde, škorici, klinčekoch, šalvii, tymiáne, granátovom jablku, trnkách, a červenej fazuli. Čučoriedky patria medzi antioxidanty, posilňujú imunitný systém, pôsobia protizápalovo a antimikrobiálne účinky, zvyšujú absorpciu vitamínu C, znižujú hladinu cholesterolu, krvný tlak a riziko vzniku nádorov.
Čaj z čučoriedkových listov pomáha pri hnačke, žalúdočných ťažkostiach a ako močopudný a protizápalový prostriedok pri zápale močových ciest. Odvar z čučoriedkových listov zmierňuje priebeh kožných ochorení, napr. lupienky.
V zrelých plodoch sa vyskytujú triesloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, ovocné cukry, horčík, draslík, mangán, železo, vápnik, meď, zinok, chróm a množstvo vitamínov A, E, C, B1, B6, či kyselinu listovú, betakarotén, kyselinu citrónovú, jablčnú, jantárovú, mliečnu a šťaveľovú.
Malé bobule s množstvom pozitívnych účinkov
- zlepšujú nočné videnie a liečia šeroslepotu
- podporujú imunitný systém (vysoký obsah karoténov chráni imunitný systém a bunky pred baktériami. Vitamín C pôsobí preventívne proti infekciám a prechladnutiu a tanín má protizápalové účinky a ničí baktérie)
- predlžujú život a chránia pred stareckou demenciou
- pomáhajú pri hnačkách a iných črevných ochoreniach (zlepšujú črevnú peristaltiku)
- sú močopudné, pomáhajú pri odvodňovaní a zmierňujú zápal močových ciest
- znižujú hladinu cholesterolu a tukov v krvi
- chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov
- podporujú regeneráciu slizníc
- upokojujú a majú protistresový účinok
- zvyšujú odolnosť voči radiácii
- podporujú tvorbu dopamínu a tým pomáhajú tlmiť nikotínovú abstinenciu
- znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb a upravujú krvný tlak
- podporujú krvotvorbu a zlepšujú krvný obraz. Krv zbavujú voľných radikálov
- spomaľujú starnutie
- farbivá a karotény urýchľujú regeneráciu purpuru v očnej sietnici
- preventívne pôsobia proti chrípke a nádche
- sú dobrým zdrojom vlákniny a podporujú chudnutie
- antokyaníny urýchľujú hojenie rán
- vysoký obsah kyseliny listovej podporuje správny vývin plodu a tvorbu materského mlieka
Čerstvé sú najlepšie
Najviac životu prospešných látok obsahuje čerstvé ovocie, preto sa odporúča najmä konzumácia čerstvých plodov. Keď z nich chcete využiť všetko, čo ponúkajú, mali by ste denne zjesť približne 150 gramov čučoriedok. K čerstvým čučoriedkam sa počas celého roka nedostanete. Pri zamrazení a vysušení v nich zachováte čo najviac minerálov a vitamínov, ale nič vám nebráni si z čučoriedok pripraviť kompót, či džem.
Veľké množstvo môže spôsobiť veľké problémy
Čučoriedky obsahujú veľké množstvo salicylátov. Pri nadmernej konzumácii môžu spôsobiť vyrážky, bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, reflux kyseliny, nadúvanie, plynatosť, hnačka a zápcha. Pri alergii na salicyláty čučoriedky radšej nejedzte. Alergická reakcia sa pri konzumácii čučoriedok môže objaviť aj keď ste alergickí na kôstkové ovocie (broskyne, slivky, marhule, čerešne, nektarinky).
Jednoduchý čučoriedkový koláč
V tomto prípade potrebujete čučoriedky. Cesto je univerzálne, ovocie môžete dať vždy iné. Odmerkou je hrnček. Váhu nepotrebujete. Veľkosť hrnčeka prispôsobte veľkosti plechu, v ktorom budete koláč piecť. Čím väčší plech, tým väčší hrnček. Aby cesta dosť bolo.
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček cukru
½ hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilínový cukor
keď chcete mať tmavé cesto, pridajte dve lyžice kakaa
350 g čučoriedok. (môžete ich dať aj viac. Je to len na vás)
Všetky ingrediencie, okrem čučoriedok, zmiešajte a vypracujte z hladké cesto. Plech vymastite olejom a vysypte hrubou múkou. Cesto na takto pripravený plech vylejte. Na cesto rovnomerne rozložte čučoriedky. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C približne 40 – 50 minút.
Dobrú chuť
Upečte si aj Moravské koláče podľa FITSHAKER. Sú výborné!
obrázky: pixabay.com