Cvikla. Nikdy by mi nenapadlo, že z nej raz budem piecť koláč. Cvikla sa predsa zakladá. Najviac mi pasuje k fašírke a francúzskym zemiakom. A od dnes mi pasuje aj do koláča. Nepovedala by som, že jeho hlavnou ingredienciou je práce červená repa. Prezradím vám, ako sa cviklové brownies pečie. Upiecť si musí každý sám.
Cviklový koláč (skoro) bez cvikle
Pôvodný recept pochádza zo stránky inspiracie.sk. Už som z nej inšpirácie čerpala, ale už si nepamätám, ktorý koláč ma tak ohúril. Predpokladám, že ich bolo viac. Vedela som, že potrebujem cviklu a vedela som to celý týždeň. Jej kúpu som do poslednej chvíle odkladala. Nakoniec mi neostávalo nič iné, len ráno sadnúť na bicykel a zájsť do nemenovaného supremarketu. Kvôli cvikle. Chápete? Ešteže ho máme tak blízko.
Potrebujete cviklu. To je jasné. Ale čo ešte?
Ingrediencií (by som si toto slovo neodpustila), na cviklové brownies nepotrebujete, Tiež ma to prekvapilo. A že žiadny bezfosfátový prášok do pečiva. To už čo je? Ešte nikdy som ho nepoužila, ale v zdravých receptoch mi veľmi chýba.

Cviklu máte? Bez nej sa k cviklovému brownies nedopracujete 🙂
Cesto (plnka ne-bu-de)
- 375 g očistenej surovej cvikle (v mojom prípade to bolo 5 kusov. Bolo to trochu viac ako 375 g, ale tomu koláču to vôbec nevadí)
- 200 g horkej čokolády (95 % som dala, lebo takú som mala)
- 125 g masla
- 1 ČL vanilkového extraktu (extrakt som nedala. Nepasuje mi. Dala som vanilkový cukor. Jeden. 20 g)
- 125 g hladkej múky (hádajte, akú som dala? Áno, špaldová múka zase raz vyhrala)
- 125 g trstinového cukru (dala som o 20 g menej. Vanilkový cukor toľko vážil)
- 2 vajíčka
- štipka soli

Cvikla a koláč? Chutná kombinácia. Presvedčte sa 😉
Postup
Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom. Kým sa budú topiť, očistite a postrúhajte si cviklu. Mne pomohol elektrický strúhač, ale teraz by som cviklu radšej rozmixovala. Mixér sa mi nechcelo umývať a to bola chyba. Rozmixovaná cvikla by bola jemnejšia a hotový koláč by sa ľahšie krájal.
Vajíčka a cukor (aj ten vanilkový) vyšľahajte do peny. Mne pomohol kuchynský robot. Rada si prácu zjednodušujem. Teraz pridajte múku, cviklu a štipku obyčajnej soli. Soľ zvýrazňuje chuť. Vedela to aj Maruška z rozprávky Soľ nad zlato, ale ani vlastný otec jej neveril.
Nakoniec pridajte roztopenú čokoládu. Tá cesto pekne spojí. Hneď stuhne. Teraz je ten správny čas vyliať cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Použila som taký menší. Nemám ho premeraný, ale originál recept odporúčal veľkosť 22 x 30 cm. Cviklové brownies vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte 20 – 25 minút.
Kým sa koláč upečie, máte chvíľku pre seba a dobrú knihu. Romantiky nikdy nie je dosť. Kniha Modrooký chlapec nič nepokazí 🙂
Do cesta môžete pridať postrúhané vlašské orechy alebo kúsky čokolády. Alebo aj nič. Ako chcete.
Cviklové brownies pred podávaním posypte kvalitným kakaom a ozdobte čerstvým drobným ovocím. Maliny a čučoriedky sú na ozdobu ideálne. Aj lístok mäty by celom ušiel, ale to mi až teraz napadlo. Maliny a čučoriedky boli v akcii. Inak by som do nich v tomto ročnom období neinvestovala. Zaobišli by sme sa aj bez nich. Šľahačka a kopček zmrzliny to k nedeľnej káve istí. Brownies si ozdobte tak, ako sa vám páči. A ako vám chutí. Je to len na vás. 🙂
Zvyšné drobné ovocie na ozdobenie by bola škoda nevyužiť. Išli do koláča. Ale to je už iný príbeh.
Čo nás pečenie cviklového brownies naučilo?
1; Zakladanú strúhanú cviklu určite poznáte. Aj v koláči príjemne prekvapí
2; Cviklu rozmixujte. Koláč bude jemnejší a bude sa vám lepšie krájať
3; Keď sa s ním pred podávaním trochu pohráte, ulahodí aj vášmu oku. Čerstvé drobné ovocie, kakao, kopček zmrzliny, či šľahačka. Čo si dáte?
Cvikla v koláči nie je to pravé? Čo tak mrkva, či rebarbora? Kliknite na kategóriu recepty. Ktorý koláč si vyberiete?