Ako zistíte, že toto je naozaj dobrá káva?

by vonavakava
0 Komentár

Patríte medzi ľudí, ktorí kávu nepijú len pre jej povzbudivé účinky? Máte radi jej vôňu a chuť, ktoré celkovej atmosfére neodmysliteľne patria? Chcete vedieť, ako odhalíte, že pijete skutočne dobrú kávu? Nech sa páči!

Dobrá káva dobre vonia

Starostlivo vybraté a kvalitne pražené kávové zrná majú veľmi intenzívnu arómu. Dôležitým parametrom je aj jej chuť, ale tú v obchode neodhalíte. Ak máte dobrý nos, v aróme si všimnete aj stopy iných plodín a zistíte, či máte dočinenia s odrodou kávy kvetinovej, drevitej, ovocnej alebo ide o kávu s nádychom korenia.

Arómu kávy určuje druh pôdy (najlepšia je sopečná), množstvo slnka, vody a nadmorská výška. Chuť kávy môžete porovnať s chuťou vína. Každé nesie v sebe stopu, ktorá určuje jeho chuť. Pri káve platí to isté.

Aby káva stála naozaj za to, musí byť bez akéhokoľvek poškodenia, aby jej vôňu a chuť nič nenarušilo. Tie pravé aromatické látky sa uvoľnia len z dokonale zrelých zŕn, ktoré sa pred pražením triedia podľa veľkosti, aby ich vypražilo rovnomerne. Zrná musia byť čisté. Chuť kávy dokáže pokaziť aj drobná nečistota, ktorá sa pri pražení spáli. Proces praženia nie je jednoduchý a jeho postup treba dodržať. Svojský rukopis káve zanechajú aj zručnosti a znalosti odborníkov, ktorí sa káve a jej praženiu venujú. Oni presne vedia, čo a kedy treba urobiť, aby bola aróma zŕn ešte výraznejšia.

Viac o pražení kávy sa dozviete v článku Praženie kávy zmení zelené bobule na hnedé

kávové zrná 4 druhy
Dobrá káva z kávových zŕn bez najmenšej chybičky

Arabica alebo Robusta? Ktorú odrodu uprednostňujete? Horkejšiu a chuťovo výraznejšiu Robustu alebo jemnejšiu a na kofeín chudobnejšiu Arabicu? Arabica je vzácnejšia a jej pestovanie je náročnejšie, čo sa odzrkadľuje aj na jej cene. Robusta je lacnejšia, viac vydrží a jej pestovanie nie je také náročné. Na kávovom trhu je o ňu stále väčší záujem. Arabica obsahuje od 0,8 do 1,4 % kofeínu a Robusta od 1,7 až do 4 %.

Ktorú kávu máte najradšej?

Dnes vám chutí káva z jednej pražiarne, ale nikdy neviete, čím vás prekvapí káva z inej. Experimentujte. K svojej obľúbenej káve sa vždy môžete vrátiť. Často sa stretnete s kombináciou jednotlivých odrôd. Umenie nie je len dobre upražiť, ale aj správne namiešať. To hocikto nedokáže.

Chuť kávy ovplyvnia aj maličkosti v podobe pochúťok, ktorú si k nej doprajete. Čokoládovú chuť kávy dokonale zvýrazní čokoládový dezert. Horkosť kávy zvýši niečo poriadne sladké. Na čo sa vám slinky zbiehajú? Prezraďte.

Zvýrazní chuť kávy aj jednoduchý čokoládový cheesecake? Kto vyskúša?

Obal kávu predáva a chráni

Počkajte. Kávu, ktorá nie je hermeticky uzavretá z regálu nevyberajte. Dobrá zrnková káva musí byť zabalená v obale s “jednosmerným ventilom”, ktorý vzduch pustí z obalu von, ale dostať sa dnu už nemá šancu. Zatuchnutú a vlhkú kávu nechajte v obchode. Vy si zaslúžite viac. Kávu si prinesiete domov, ale hneď ju celú nevypijete. To mi je jasné. Ako ju doma uskladňujete? Vo vzduchotesnej nádobe na suchom, chladnom a tmavom mieste? Skvelé! Presne tak to má byť!

slečna s veľkou šálkou dobrej kávy
Dobrá káva opantá všetky vaše zmysli. Pri výbere kávy si dajte záležať 🙂

Všade samá káva. Ktorú si vybrať?

Nie ste si istí? Nekupujte kávu v supermarketoch. Navštívte lokálneho pražiara kávy alebo kaviarničku, v ktorej ponúkajú kávu nekomerčných pražiarov. Určite vám s výberom kávy ochotne pomôžu.

Kávovar je v poriadku?

V kaviarni vám káva chutila, tak ste si ju kúpili aj domov, ale nie je to ono? Káva je rovnaká, kávovar nie. Kedy ste ho naposledy vyčistili? Zlú chuť kávy má na svedomí zanesený kávovar. Vyčistite ho. Uvidíte, ako sa tým chuť kávy zmení. K lepšiemu. Samozrejme. 😉

Jemná alebo hrubá. Cítite ten rozdiel?

Ako je káva zomletá? Nikdy ste nad tým nerozmýšľali? Chyba! Hrúbka mletia rozhoduje o tom, ako si dobrú kávu pripraviť. Áno, aj od toho závisí, ako bude káva nakoniec chutiť.

Rozoznávame tri druhy mletia. Jemné, stredné a hrubé.

Jemne mletú kávu používajte v profesionálnych a malých domácich pákových kávovaroch. Turek do skla je jediná káva, ktorú vypijete? Jemne mletá káva sa lepšie usadí a grunt vám pri pití nebude zavadzať. Lepšie zomletá káva vám bude viac chutiť. Neveríte? Kúpite ju v 250 g balení. Za skúšku to stojí, čo poviete?

Stredne si nechajte kávu pomlieť, keď používate prekvapkávací kávovar, malý pákový stroj so speňovačom alebo franch-press (to je toto také sklenené, s piestom, ktorým pritláčate grunt ku dnu).

Hrubo zomletú kávu využijete v mokka kávovaroch. Možno to poznáte pod názvom koťogo. Taký ruský kávovar v malom. Tiež som o poznanie bohatšia :D.

dobrá káva v modro bielej šálke
Vôňa, chuť… dobrá káva 😉

Gurmáni si tiež prídu na svoje

Dnes sú veľmi populárne odrodové gurmánske kávy. Sú originálne, majú neopakovateľnú chuť a keď máte správnu dávku fantázie, vtiahnu vás do sveta odhaľovania tajomstiev a nečakaného kávového dobrodružstva.

Dobrá káva a jej chute

Pri káve rozpoznávame tri základné chute. Sladkú, kyslú a horkú. Chuť kávy si najlepšie vychutnáte, keď budete mať v ústach neutrálne prostredie. Prepláchnite si ústa čistou vodou a nechajte chuťové poháriky nerušene pracovať. Na sladkú chuť sa zamerajú chuťové bunky na špičke jazyka, kyslú najlepšie rozpoznajú tie po bokoch a horkú na jeho koreni.

Sladká chuť môže mať nádych napr. vanilky, mliečnej čokolády a medu. Kyslá chuť (acidita) pripomína citrusové plody, zelené jablko, či červené víno. Káva má byť čierna a horká. V horkej káve môžete cítiť kakao, korenie, tabak alebo horkú čokoládu. Ktorá najviac chutí vám? U mňa vedie horká.

Nekvalitná káva? Takú nechcite

Nekvalitná káva je plná chýb, ktoré často odhalíte aj voľným okom. Kávové zrná sú polámané, nezrelé, červivé a prepražené. Ak v káve nájdete kamienky, kúsky dreva, orechy a kakao alebo plodiny, ktoré sú v tesnej blízkosti plantáže, máte v ruke veľmi nekvalitnú kávu. Za kvalitu sa platí. Ak si kávu chcete naozaj vychutnať, zainvestujte. Za ten lahodný pocit to stojí. Žijeme len raz. Nebudeme predsa piť zlú kávu, čo poviete?

Káva vždy čerstvá. Kde ju kupujete?

Na káve sa pri pražení vytvára ochranná atmosféra. Na svedomí ju má oxid uhličitý, ktorý sa počas praženia uvoľňuje. Káva vďaka nej v balení dozrieva pomalšie a čerstvá vydrží aj niekoľko mesiacov. Zárukou čerstvosti sú kávy lokálnych pražiarní. Kávu tu nekupujú v takých množstvách, starostlivo si ich vyberajú a praženiu sa maximálne venujú. Vybudovať si dobré meno je veľmi náročné. Pražiari o tom vedia svoje. Riskovať so zlou kávou sa im neoplatí. Aj Slováci postupne odhaľujú rôzne chute kávy a káva sa pre mnohých stáva dokonca životným štýlom.

Kávu kupujete len v supermarkete? Pozrite, kedy bola pražená. Ak je káva staršia ako 9 mesiacov, stráca svoju vôňu a chuť. Preto vám dnes chutí úplne inak, ako včera. Aj napriek tomu, že ide o rovnakú značku.

Pikoška na záver: cukor v káve zvýrazňuje jej ovocnú a sladkú chuť. Do kávy patrí nielen preto, aby potlačil jej výraznú horkosť.

Viete, že káva vám pomôže schudnúť? Za vyskúšanie nič nedáte!

You may also like

Komentuj