Domáci zemiakový chlieb zo špaldovej múky

by vonavakava
0 Komentár

Máte toho viac než dosť, aj si prácu pekne naplánujete a poviete si, že zajtra už na 100 %? Príde zajtra a vy robíte všetko možné, len aby ste sa úspešne vyhli tomu, čo treba? Mne sa to stáva často. Naposledy ma ukecal recept na domáci zemiakový chlieb pre lenivých. Takže presne pre mňa. No neupeč ho! A že vydrží týždeň. Jasné! U nás určite. Trošku som sa prerátala. Posúďte sami.

Ingrediencie, bez ktorých zemiakový chlieb neupečiete

Ingrediencie pripraviť a poďme na to!

  • 1 kg múky (použila som špaldovú celozrnú múku mletú z celého špaldového zrna. Pôvodný recept uvádza hladkú múku T 650. Rada mením klasickú muku za špaldovú, ale s touto som mala premiéru a bála som sa, že nevykysne, že chlieb spadne, že neviem čo. Chlieb predsa nepečiem denne. Riskla som to)
  • 1 kocka droždia (nahradila som ju 2 sáčkami sušeného pekárenského droždia. Chlieb som piecť neplánovala. Použila som to, čo špajza v sebe skrývala)
  • vlažná voda (super, akurát, že nenapísali koľko. Bez presných informácií som stratená)
  • 2 stredne veľké uvarené zemiaky (recept pre lenivých a treba zemiaky čistiť. To už čo je? U nás čistí zemiaky len dedo. Nebol doma, ale zvládla som to. Stredne veľký zemiak? To je aký? Očistila som 4. Pre istotu)
  • 3 lyžičky soli

Postup

Najskôr som očistila a uvarila zemiaky. Keď vychladli, postrúhala som ich na jemnom strúhadle. Nevarila som ich v celku. Čas čakania by sa predĺžil a ešte som mala na pláne urobiť niečo zmysluplné. Do misky som vysypala múku, pridala pohár vlažnej vody a droždie. Kým som poriešila zemiaky, droždie začalo pracovať. Mala som o ňom inú predstavu. Prepadol ma strach, že z chleba nakoniec nič nebude. Ešteže nikto nebol doma. Svoj pekárenský pokus by som zmietla zo stola skôr, ako by si niekto všimol, že nejaký vôbec bol, ale nikomu to nehovorte. 🙂

Pridala som zemiaky a zapla mixér s nástavcom na hnetenie cesta. Miešanie, ktoré malo trvať 5 minút trvalo dlhšie. Vznikla mi jedna veľká guča a skoro som zapiekla mixér. Usúdila som, že cestu chýba voda. Dopriala som mu jeden pohár. Len tak, od oka. Mixér cesto pár krát poprehadzoval a trochu sa rozbehol, ale cesto malo od vláčneho ďaleko. Čo narobím. Priliala som ďalší pohár. Nie pomaly a postupne. Čo ste. Celý naraz. Mala som šťastie. Množstvo vody som odhadla úplne presne. Dobrá som. Nezabudnite na soľ.

Kysne jedna radosť

Cesto som prikryla utierkou, prežehnala, aby dobre kyslo a položila na teplé miesto. Recept hlásil, že kysnutiu stačí 15 – 20 minút. Dopriala som mu viac času a urobila som si voňavú kávu. Ešte som ho aj prehnietla a nechala podkysnúť znova. Teóriu ovládam. Vykyslo parádne. Špaldová celozrná múka mletá z celého špaldového zrna a suché droždie je dobrá kombinácia.

Pripravila som si pekáč, dobre som ho vymastila olejom a poď ho s chlebom do rúry vyhriatej na 270 °C. Pekáč do rúry nevošiel. S takouto komplikáciou som nepočítala. Zachovala som chladnú hlavu a vymenila som ho. Nemala som na výber. Nakysnutý chlebík sa trochu zdeformoval, ale prežil.

Ani na fotku nevošiel. Pekáč jeden! 😉

Prvých 15 minút sa piekol v tejto vysokej teplote, potom som ju stiahla na 180 °C a piekla ešte hodinu. Presne tak, ako recept, ktorý ma inšpiroval kázal. Všetko prebiehalo tak, ako má. Chlebík pekne rástol a tmavol.

Po hodine som ho z rúry vytiahla a prišla som na to, že spodnej časti nedošlo, že už má byť hotová. Rúru som prepla na spodné pečenie a chlebík som prikryla papierom na pečenie, aby z hora neoschýnal. Po 20 minútach som z rúry vybrala plnohodnotný bochník voňavého chleba.

Pod navlhčenou utiekou som ho nechala chladnúť. Nie úplne. Nevydržali sme. Najlepší je ešte teplý s obyčajným maslom. Dedovi aj napriek tomu, že sa so špaldovou múkou nekamaráti, chutil. Aspoň sa tak tváril.

Celý som ho ani odfotiť nestihla. Tak rýchlo sa zjedol!

Moje zistenia:

1; Chlebík pre lenivých neexistuje. Ak ho chcete mať chutný a chrumkavý, musíte mu venovať dosť času. Ešteže existuje káva, ktorá je ochotná čas čakania spríjemniť.

2; Domáci chlieb týždeň nevydrží. Rodinní príslušníci sa doň pustia ešte skôr, ako vychladne.

3; Jeden krajec domáceho chleba niekdy nie je dosť. Jeho spotreba je oveľa vyššia.

4; Keď ho upečiete, neoľutujete!

Voňavá káva a domáci zemiakový chlebík. Kto by odolal?

Dobrú chuť 🙂 

Máte chuť na sladké? Vyskúšajte jablkový krémeš.

You may also like

Komentuj