Horúce nápoje na zimu, ktoré vás príjemne zahrejú

Nebojte sa, je medzi nimi aj káva. Ide o nápoje, ktoré výborne chutia, príjemne voňajú a dokonale zahrejú. Z vianočných trhov ich určite všetci dobre poznáte. Pomáhajú vytvoriť správnu vianočnú atmosféru. Pripraviť si ich môžete aj sami. Nie je to nič náročné. Prinášame vám horúce nápoje, pri ktorých vám mínusové teploty nebudú prekážať. 

horúci nápoj na zimu v šálke so snehovými vločkami

1; GROG 

Súčasťou grogu je rum. Rum sa od 17. storočia do roku 1970 dával posádkam lodí Royal Navy na prídel. Popíjanie rumu často končilo opitosťou námorníkov a ich nekontrolovanou zábavou. Je to neuveriteľné, ale je to tak. Rumu bolo stále málo. Jeho nedostatok vyriešil anglický viceadmirál Edward Vernon, keď ho v roku 1740 začal svojim námorníkom riediť vriacou vodou. Námorníci si tento nový drink časom vylepšili cukrom a limetkovou šťavou. Vernona prezývali „Old Grog“. Vďaka grogu je jeho prezývka známa dodnes. Z Veľkej Británie sa grog postupne dostal do celého sveta. Pije sa najmä v zimných mesiacoch. Je teplý a sladký. Chutí dobre, ale pri väčšom množstve z neho môžete byť „groggy“. Z množstvom grogu to nepreháňajte. Aby vás na druhý deň nebolela hlava. 

Receptov na grog dnes nájdete niekoľko. Každý si ho vylepšuje po svojom. My sme vybrali tento: 

0,04 l kvalitného rumu (kvapka naviac nezaškodí) 

150 ml vody

lyžička medu

pár kvapiek citrónu

sušené ovocie presne podľa vašej chuti (alebo podľa toho, ktoré je práve v akcii) 

kardamon

Do 3 dcl pohára nalejte kvalitný rum. Zalejte ho 150 ml horúcej vody. Do nápoja pridajte nakrájané sušené ovocie. Nápoj presne podľa svojej chuti dochuťte medom, citrónom a kardamónom. 

Bude vás zaujímať: Štedrá vianočka podľa Tinky

2; ÍRSKA KÁVA (IRISH COFFEE)

Prezradím vám tajomstvo. Írska káva pochádza z Írska. Presnejšie povedané z malého írskeho mestečka Foynes. Mladý muž Joe Sheridan pracoval v roku 1943 v letiskovej kaviarni. Jedného dňa sa lietadlo smerujúce do Ameriky muselo pre nepriaznivé počasie vrátiť. Majiteľ kaviarne chcel ľudí upokojiť a zahriať a Joe prišiel so skvelým nápadom. Do klasickej čiernej kávy prilial whisky. Káva s whisky cestujúcim veľmi chutila. Írska káva sa postupne stala charakteristickým znakom tejto kaviarne a odtiaľ sa rozletela do celého sveta. 

Káva vás nakopne, kvalitná írska whisky zahreje. Ideálna kombinácia. Chuť kávy ovplyvní whisky, ktorú do nej prilejete. Na prípravu Irish Coffee potrebujete: 

0,04 l írskej whiskey

0,04 l baileys na dosladenie

150 ml čerstvě uvařené kávy

smotana

K čerstvo uvarenej káve primiešajte írsku whisky a bailey´s. Bailey´s nepotrebujete, ale nikomu to nehovorte. Kávu môžete prisladiť aj inak. Dobre to premiešajte. Poriadne vychladenú smotanu vyšľahajte a opatrne dajte na kávu tak, aby sa po spojení s horúcou vodou nepotopila. Šľahačku ozdobte lupienkami mandlí, kakaom alebo inou lahôdkou. 

3; ŠTRÚDĽA

Históriu tohto nápoja som neodhalila, ale predpokladám, že vznikol čírou náhodou. Na párty došiel obľúbený alkohol, návštevníkom sa nechcelo odísť, tak začali experimentovať. Využili to, čo ostalo a samých ich prekvapilo, aký chutný teplý nápoj z toho vznikol. Na výrobu štrúdle si pripravte: 

0,04 l Jack Daniel´s fire

150 ml 100 % jablkového džúsu 

škorica 

citrón na ozdobu 

Do horúceho džúsu pridajte 0,04l Jack Daniel´s fire. OK, môžete si dať aj viac. Mierka je na vás. Na dochutenie pridajte štipku škorice a kvapku-dve citrónu. Štrúdľu ozdobte kolieskom citrónu alebo plátkom čerstvého, či sušeného jablka. 

Prečítajte si aj: Poznáte esenciálne oleje aj na vnútorné použitie? 

4; CIDER

Cider je jablkové víno vyrobené riadeným kvasením jablčného muštu. O jeho pôvode a rozšírení do celého sveta sa doteraz vedú spory. Tento jablkový nápoj poznali už v Antike. Cider pravdepodobne pochádza z oblastí dnešného Baskicka. Prvé zmienky o výrobe cidru v Európe pochádzajú z obdobia Karola Veľkého. Prvý vedecký spis o výrobe mu venoval osobný lekár Karla IX. v roku 1588. Obsahuje od 1,2 % do 8,5 % alkoholu. Nezabudnite si preštudovať etiketu na fľaši, aby ste vedeli, čo pijete. 

Dobre vychladený vás príjemne osviežil v lete. To vám nikto neberie. Skúste ho zohriať a pripravte si chutný voňavý nápoj, ktorý vás v zime zahreje. Na prípravu Hot Cider potrebujete: 

Cider

škoricu

5 guličiek čierneho pepru

2 ks klinčekov 

štipku kajenského pepru (prežijete to aj bez neho) 

1 lyžičku medu 

Všetko dajte do hrnca a zohrejte pod bod varu. Zložte z ohňa, nechajte chvíľu postáť (aby ste si vychutnali aj jeho príjemnú vôňu) a preceďte. Precedený nápoj rozdeľte do pohárov a ozdobte plátkom čerstvého alebo sušeného jablka. 

varené víno

5; VARENÉ VÍNO

Horúci nápoj, ktorý sa tradične vyrába z červeného vína rôznej kvality, do ktorého sa pridáva bylinný odvar. Pôvodne sa ním vylepšovalo len menej kvalitné víno, dnes je len na vás, ktoré si vyberiete. Neodmysliteľne patrí k Vianociam. Dodáva im príjemnú hrejivú atmosféru. Okrem toho, že poriadne zahreje, pri správnom dávkovaní prináša mnoho liečivých účinkov. Rozširuje cievy, čo prispieva k prevencii kardiovaskulárnych chorôb, má antiseptické účinky, pomáha bojovať proti chudokvnosti, podporuje trávenie a má pozitívny vplyv aj na imunitný systém. A potom nepi! 

Výroba vareného vína nemá presne určené pravidlá. Receptov, ako na to nájdete veľa. Veľmi veľa. My vám ponúkame tento:

1 l červeného vína

200 ml vody

5 lyžíc vanilkového cukru

1 lyžica medu

2 tyčinky škorice

3 ks badiánu

1 lyžička klinčekov

celý citrón

5 cm zázvoru 

štipka kardamonu (môžete použiť kvapku esenciálneho oleja)

V hrnci zohrejte vodu s ostatnými ingredienciami, aby korenie uvoľnilo svoju arómu. Zalejte to červeným vínom, prehrejte a pred bodom varu zložte z pece. Nepripravte sa o všetok alkohol, ktorý v sebe víno skrýva. Korenie z vareného vína vyberte. Môžete ho dochutiť mandľami, pomarančom a jablkami. Alebo aj nie.

NÁŠ TIP: Červené víno nahraďte ružovým alebo bielym. Je len na vás, aké víno si uvaríte. 

6; PUNČ

Za slovíčkom punč sa skrýva široké spektrum alkoholických a nealkoholických nápojov, ktoré obsahujú ovocie a ovocnú šťavu. Z Indie sa v 17. storočí vďaka námorníkom dostal do Anglicka a odtiaľ si našiel cestu aj k nám. Na večierkoch a oslavách sa podáva v širokých nádobách. Do pohára si ho naberáte sami. V našich končinách sa spája s Vianocami a vianočnými trhmiJeho názov pochádza z hinduistického pánč, čo v preklade znamená päť. Pôvodne ho tvorilo päť prísad: alkohol, cukor, citrón, voda, čaj (korenie). Na vlas rovnaký punč asi nikde nenájdete. Punč prispôsobujeme vlastným chuťovým bunkám. Na výrobu punču potrebujete: 

500 ml červeného vína

500 ml vody

1,5 dl rumu

2 pomaranče

citrón

2 tyčinky škorice

5 klinčekov

2 badiány

med alebo cukor na dosladenie 

ovocie nakrájané na malé kúsky (ananás, jablká, hrušky) 

Pomaranče a citrón poriadne umyte. Citrón a jeden a pol pomaranča odšťavte. Polovicu pomaranča, ktorá vám ostala, narežte na tenké plátky. Vodu a ovocnú šťavu nalejte do hrnca a priveďte k varu. Oslaďte ju potrebným množstvom medu alebo cukru. Alebo aj aj. Prilejte rum a víno. Do hrnca vložte všetky spomenuté koreniny. Horúci punč nalejte do hrnčekov, pridajte ovocie, ktoré uznáte za vhodné a ozdobte ho plátkom pomaranča. Vychutnajte si jeho chuť, ale aj vôňu. 

Veríme, že vám tieto nápoje spríjemnia zimu, ktorá prichádza a budú vám chutiť. Nezabúdajte, že všetky obsahujú alkohol. Pite s mierou 🙂 

PS: Máte obľúbený horúci nápoj na zimu, ktorý sme nespomenuli? Prezraďte nám ho. 

Za pomoc ďakujem: wikipedia.com, pixabay.com