1; GROG
Súčasťou grogu je rum. Rum sa od 17. storočia do roku 1970 dával posádkam lodí Royal Navy na prídel. Popíjanie rumu často končilo opitosťou námorníkov a ich nekontrolovanou zábavou. Je to neuveriteľné, ale je to tak. Rumu bolo stále málo. Jeho nedostatok vyriešil anglický viceadmirál Edward Vernon, keď ho v roku 1740 začal svojim námorníkom riediť vriacou vodou. Námorníci si tento nový drink časom vylepšili cukrom a limetkovou šťavou. Vernona prezývali „Old Grog“. Vďaka grogu je jeho prezývka známa dodnes. Z Veľkej Británie sa grog postupne dostal do celého sveta. Pije sa najmä v zimných mesiacoch. Je teplý a sladký. Chutí dobre, ale pri väčšom množstve z neho môžete byť „groggy“. Z množstvom grogu to nepreháňajte. Aby vás na druhý deň nebolela hlava.
Receptov na grog dnes nájdete niekoľko. Každý si ho vylepšuje po svojom. My sme vybrali tento:
0,04 l kvalitného rumu (kvapka naviac nezaškodí)
150 ml vody
lyžička medu
pár kvapiek citrónu
sušené ovocie presne podľa vašej chuti (alebo podľa toho, ktoré je práve v akcii)
kardamon
Do 3 dcl pohára nalejte kvalitný rum. Zalejte ho 150 ml horúcej vody. Do nápoja pridajte nakrájané sušené ovocie. Nápoj presne podľa svojej chuti dochuťte medom, citrónom a kardamónom.
Bude vás zaujímať: Štedrá vianočka podľa Tinky
2; ÍRSKA KÁVA (IRISH COFFEE)
Prezradím vám tajomstvo. Írska káva pochádza z Írska. Presnejšie povedané z malého írskeho mestečka Foynes. Mladý muž Joe Sheridan pracoval v roku 1943 v letiskovej kaviarni. Jedného dňa sa lietadlo smerujúce do Ameriky muselo pre nepriaznivé počasie vrátiť. Majiteľ kaviarne chcel ľudí upokojiť a zahriať a Joe prišiel so skvelým nápadom. Do klasickej čiernej kávy prilial whisky. Káva s whisky cestujúcim veľmi chutila. Írska káva sa postupne stala charakteristickým znakom tejto kaviarne a odtiaľ sa rozletela do celého sveta.
Káva vás nakopne, kvalitná írska whisky zahreje. Ideálna kombinácia. Chuť kávy ovplyvní whisky, ktorú do nej prilejete. Na prípravu Irish Coffee potrebujete:
0,04 l írskej whiskey
0,04 l baileys na dosladenie
150 ml čerstvě uvařené kávy
smotana
K čerstvo uvarenej káve primiešajte írsku whisky a bailey´s. Bailey´s nepotrebujete, ale nikomu to nehovorte. Kávu môžete prisladiť aj inak. Dobre to premiešajte. Poriadne vychladenú smotanu vyšľahajte a opatrne dajte na kávu tak, aby sa po spojení s horúcou vodou nepotopila. Šľahačku ozdobte lupienkami mandlí, kakaom alebo inou lahôdkou.
3; ŠTRÚDĽA
Históriu tohto nápoja som neodhalila, ale predpokladám, že vznikol čírou náhodou. Na párty došiel obľúbený alkohol, návštevníkom sa nechcelo odísť, tak začali experimentovať. Využili to, čo ostalo a samých ich prekvapilo, aký chutný teplý nápoj z toho vznikol. Na výrobu štrúdle si pripravte:
0,04 l Jack Daniel´s fire
150 ml 100 % jablkového džúsu
citrón na ozdobu
Do horúceho džúsu pridajte 0,04l Jack Daniel´s fire. OK, môžete si dať aj viac. Mierka je na vás. Na dochutenie pridajte štipku škorice a kvapku-dve citrónu. Štrúdľu ozdobte kolieskom citrónu alebo plátkom čerstvého, či sušeného jablka.
Prečítajte si aj: Poznáte esenciálne oleje aj na vnútorné použitie?
4; CIDER
Cider je jablkové víno vyrobené riadeným kvasením jablčného muštu. O jeho pôvode a rozšírení do celého sveta sa doteraz vedú spory. Tento jablkový nápoj poznali už v Antike. Cider pravdepodobne pochádza z oblastí dnešného Baskicka. Prvé zmienky o výrobe cidru v Európe pochádzajú z obdobia Karola Veľkého. Prvý vedecký spis o výrobe mu venoval osobný lekár Karla IX. v roku 1588. Obsahuje od 1,2 % do 8,5 % alkoholu. Nezabudnite si preštudovať etiketu na fľaši, aby ste vedeli, čo pijete.
Dobre vychladený vás príjemne osviežil v lete. To vám nikto neberie. Skúste ho zohriať a pripravte si chutný voňavý nápoj, ktorý vás v zime zahreje. Na prípravu Hot Cider potrebujete:
Cider
škoricu
5 guličiek čierneho pepru
2 ks klinčekov
štipku kajenského pepru (prežijete to aj bez neho)
1 lyžičku medu
Všetko dajte do hrnca a zohrejte pod bod varu. Zložte z ohňa, nechajte chvíľu postáť (aby ste si vychutnali aj jeho príjemnú vôňu) a preceďte. Precedený nápoj rozdeľte do pohárov a ozdobte plátkom čerstvého alebo sušeného jablka.
5; VARENÉ VÍNO
Horúci nápoj, ktorý sa tradične vyrába z červeného vína rôznej kvality, do ktorého sa pridáva bylinný odvar. Pôvodne sa ním vylepšovalo len menej kvalitné víno, dnes je len na vás, ktoré si vyberiete. Neodmysliteľne patrí k Vianociam. Dodáva im príjemnú hrejivú atmosféru. Okrem toho, že poriadne zahreje, pri správnom dávkovaní prináša mnoho liečivých účinkov. Rozširuje cievy, čo prispieva k prevencii kardiovaskulárnych chorôb, má antiseptické účinky, pomáha bojovať proti chudokvnosti, podporuje trávenie a má pozitívny vplyv aj na imunitný systém. A potom nepi!
Výroba vareného vína nemá presne určené pravidlá. Receptov, ako na to nájdete veľa. Veľmi veľa. My vám ponúkame tento:
1 l červeného vína
200 ml vody
5 lyžíc vanilkového cukru
1 lyžica medu
2 tyčinky škorice
3 ks badiánu
1 lyžička klinčekov
celý citrón
5 cm zázvoru
štipka kardamonu (môžete použiť kvapku esenciálneho oleja)
V hrnci zohrejte vodu s ostatnými ingredienciami, aby korenie uvoľnilo svoju arómu. Zalejte to červeným vínom, prehrejte a pred bodom varu zložte z pece. Nepripravte sa o všetok alkohol, ktorý v sebe víno skrýva. Korenie z vareného vína vyberte. Môžete ho dochutiť mandľami, pomarančom a jablkami. Alebo aj nie.
NÁŠ TIP: Červené víno nahraďte ružovým alebo bielym. Je len na vás, aké víno si uvaríte.
6; PUNČ
Za slovíčkom punč sa skrýva široké spektrum alkoholických a nealkoholických nápojov, ktoré obsahujú ovocie a ovocnú šťavu. Z Indie sa v 17. storočí vďaka námorníkom dostal do Anglicka a odtiaľ si našiel cestu aj k nám. Na večierkoch a oslavách sa podáva v širokých nádobách. Do pohára si ho naberáte sami. V našich končinách sa spája s Vianocami a vianočnými trhmi. Jeho názov pochádza z hinduistického pánč, čo v preklade znamená päť. Pôvodne ho tvorilo päť prísad: alkohol, cukor, citrón, voda, čaj (korenie). Na vlas rovnaký punč asi nikde nenájdete. Punč prispôsobujeme vlastným chuťovým bunkám. Na výrobu punču potrebujete:
500 ml červeného vína
500 ml vody
1,5 dl rumu
2 pomaranče
citrón
2 tyčinky škorice
5 klinčekov
2 badiány
med alebo cukor na dosladenie
ovocie nakrájané na malé kúsky (ananás, jablká, hrušky)
Pomaranče a citrón poriadne umyte. Citrón a jeden a pol pomaranča odšťavte. Polovicu pomaranča, ktorá vám ostala, narežte na tenké plátky. Vodu a ovocnú šťavu nalejte do hrnca a priveďte k varu. Oslaďte ju potrebným množstvom medu alebo cukru. Alebo aj aj. Prilejte rum a víno. Do hrnca vložte všetky spomenuté koreniny. Horúci punč nalejte do hrnčekov, pridajte ovocie, ktoré uznáte za vhodné a ozdobte ho plátkom pomaranča. Vychutnajte si jeho chuť, ale aj vôňu.
Veríme, že vám tieto nápoje spríjemnia zimu, ktorá prichádza a budú vám chutiť. Nezabúdajte, že všetky obsahujú alkohol. Pite s mierou 🙂
PS: Máte obľúbený horúci nápoj na zimu, ktorý sme nespomenuli? Prezraďte nám ho.
Za pomoc ďakujem: wikipedia.com, pixabay.com