Krehučké jablkové rolky

Jeseň pani bohatá, farbí stromy do zlata. A nie len to. V jeseni dozrievajú jablká, hrušky a iné plody, o ktoré sme sa počas leta s láskou starali. Mne by sa v tom prípade neurodilo nič. S prácou v záhrade sa nekamarátim, ale jablká môžem. Našťastie sa o záhradu nestarám ja a jabĺk máme dosť. Recept na jablkové rolky mi vyskočil na nemenovanej sociálnej sieti. Ďakujem priateľke, ktorá sa rozhodla ho zdieľať. Spríjemnila mi dlhý utorkový večer. Výsledok stojí za to, ale verím, že neodolateľné recepty nebude zdieľať často. 

jablková rolka rozpolená

Nákupom ingrediencií som sa neobťažovala. Bola som presvedčená o tom, že všetko čo na jablkové rolky potrebujem, doma máme. Mýlila som sa, ale to vôbec nevadí. Improvizovali sme. Nie je umenie upiecť, keď všetko potrebné doma máme.

Všetko, čo na jablkové rolky potrebujeme

4 jablká (dala som ich viac. Nie som mamonár, ale 4 sa mi zdalo fakt málo)baner e-shopu grizly

200 g trstinového cukru

1 ČL škorice

125 g masla (vyberte si ho skôr, aby trochu zmäklo)

125 ml oleja

125 ml kefíru (OK, nemali sme doma všetko. Namiesto kefíru som použila kyslú smotanu. Nič sa nestalo)

75 g práškového cukru

10 g vanilkového cukru (celé balenie som dala. 12 g má, keď si dobre pamätám. Kto by to vážil)

1 PL kukuričného škrobu (zemiakový sme doma mali)

1 ČL kurkumy (kurkumu nemáme doma vôbec. Vraj sa dáva len kvôli farbe. Tak som ju nedala)

1 vajce (BIO vajce s extra žltým žĺtkom. Kurkuma by sa pred ním za prifarbenie červenala)

630 g hladkej múky (počas miesenia som múky ešte pridala. Neviem, koľko presne jej bolo)

jablká na strome

Príprava jablkovej plnky

Jablká ošúpte, zbavte jadierok a postrúhajte na hrubšom strúhadle. Nastrúhané jablká som vyžmýkala, aby som ich zbavila šťavy a nemusela som ich dlho variť. Do hrnca som vsypala 200 g trstinového cukru. Trošku začal karamelizovať. Pridala som nastrúhané jablká a poriadne som to premiešala, aby sa cukor s jablkami spojil. A by cukor neprihorel. Vlastne som ich miešala, kým sa z nich voda neodparila. Pre istotu. Jablká odoberte z pece, vmiešajte do nich škoricu a nechajte vychladnúť. 

 

Plnka je hotová. Na rade je cesto

Najskôr vymiešajte maslo, olej a kefír. Do vzniknutej hmoty postupne pridajte práškový a vanilkový cukor, kurkukmu (keď ju doma máte), škrob a vajce. Nakoniec do cesta postupne zapracujte múku a vypracujte hladké cesto. Múky som pridala viac. Vzniklo mi hladké mastné cesto, ktoré sa nelepí. Veľmi dobre sa s ním pracuje.

upečené jablkové rolky posypané práškovým cukrom

Od cesta k hotovým jablkovým rolkám

Cesto rozdeľte na 30 gramové guľôčky. Vážila som ich na kuchynskej váhe. Nemám dobrý odhad. Vyšlo mi presne 40 kúskov. Tu som už zavolala na pomoc mamu. Prišla som na to, že je to celkom piplačka a dve to upečieme skôr. Aj sa čudujem, že prišla. Nemám rada, keď mi do pečenia kecá.

Mama guľôčky váľkala na placky ovalného tvaru, ja som na ne dávala jablkovú plnku. Tak od oka. Niekde menej, niekde viac. Placky s jablkami zrolujte do valčeka a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Upečte si aj: Výborný jablkový koláč s „lupeňmi ruží“

Plech na pečenie s rolkami vložte do vopred vyhriatej rúry na pečenie a pri teplote 180 °C 30 minút. Takto to odporúčali v recepte, z ktorého som vychádzala. V skutočnosti som rolky piekla o cca 10 minút. Vybrali sme ich, keď nadobudli krásnu zlatistú farbu. Keď rolky trochu vychladnú posypte ich práškovým cukrom a nechajte vychladnúť.

Moje skromné pozorovanie

Jablkové rolky sú hotové! Podávajte ich ku káve alebo čaju. Sú výborné. Cesto jej jemné, jablká na môj vkus trochu sladké. Nabudúce dám menej cukru. Alebo viac jabĺk. Plnky sme mali málo. Nešetrili sme ňou. Pár roliek sme naplnili lekvárom. Lekvár vytiekol, ale jesť sa dajú. Jablká môžete nahradiť makovou alebo orechovou plnkou. Nabudúce to s nimi vyskúšam.

Idem si urobiť kávu. Kto sa pridá?

Kombinácia s horúcimi nápojmi, ktoré vás príjemne zahrejú nemusí byť na zahodenie. Čo poviete? 

inšpirácia zo stránky: tojenapad.dobrenoviny.sk

foto: pixabay.com, moja tvorba