Výborný jablkový koláč s „lupeňmi ruží“

Koláč na mňa natrafil pri nevinnom surfovaní po internete. Páčil sa mi fyzicky. Bola to láska na prvý pohľad. No neupečte ho. Receptov na jablkový koláč nikdy nie je dosť. Taký, ktorý pripomína ružu je len jeden. Iný zatiaľ nepoznám. Je vynikajúci. Na ochutnávku vás nepozvem. Nič by nám neostalo. Musíte si ho upiecť sami. S receptom sa podelím.

jablkový koláč s lupeňmi ruží prierez

Možno len šťastie začiatočníka

Jablkový koláč s „lupeňmi ruží“ som už piekla. Prvý krát sa mi ho nechcelo fotiť, tak som sa s ním verejne nepochválila, čo bola škoda. Vážne sa podaril a chutil výborne. Zjedol sa v nedeľu ku káve. Celý. Druhý krát som ho piekla na žiadosť synovcov. Pamätali si ho, čo ma dosť prekvapilo. S jedlom sa veľmi nekamarátia. Nebolo to celkom ono. Myslela som si, že postup si pamätám a jablká som rozmixovala úplne na hladko. Asi som si pamätala postup z iného koláča, len neviem z ktorého. Lupene ruží som urobila z už zošuverených jabĺk. Chcela som zúžitkovať našu poslednú úrodu. Bola to chyba. Koláč sa zjedol, ale nebolo to celkom ono.

Bude vás zaujímať: Poznáte esenciálne oleje na vnútorné použitie? 

Toto je môj tretí pokus. Chlapci si našťastie zapamätali tú prvú verziu. Jablkový koláč s „lupeňmi ruží“ si vyžiadali oni. V recepte je uvedená dvojitá dávka. Pri prvom pokuse bolo cesto veľmi tenké. Použila som väčšiu formu. Je nás veľa. Menšiu formu doma nemáme. Recept prispôsobte svojim potrebám.

Bez týchto ingrediencií jablkový koláč neupečiete

Cesto
120 g práškového cukru
40 g mandľovej múky
120 g masla
200 g polohrubej múky
1 ČL kypriaceho prášku
2 žĺtka
štipka soli

Plnka
12 jabĺk
2 PL hnedého cukru
80 ml vody

Na ozdobu
3 jablká
škoricový cukor na posypanie

Spojte všetky suroviny určené na cesto. Maslo som roztopila. Na pečenie som sa nepripravovala. Z chladničky som ho nevybrala. Musela som mu trochu pomôcť. Cesto som hnietla ručne. Mám potom jemnejšiu pokožku na rukách. Je to pravda, ale nie je to pravý dôvod. Nechcelo sa mi zapájať kuchynský robot. Hnietenie naozaj nezaberie veľa času. Hotové cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky odpočívať.

jablkový koláč fotopostup

Jablká poriadne uduste

Kým cesto odpočíva, očistite si jablká určené na plnku, pokrájajte ich na menšie kúsky, pridajte 2 PL hnedého cukru, zalejte vodou a dajte dusiť. Počas dusenia ich niekoľko krát premiešajte. Jablká som kúpila. Klamali telom. Na pohľad boli pekné, ale po odstránení šupky sa odhalili ich nedokonalosti. Na priamu konzumáciu by som si ich už nevybrala. Jablká sa mali dusiť cca pol hodiny. Tým mojim to trvalo dlhšie. Dusenie jabĺk som využila na pečenie. Vznikol banánový chlebík.

Kým jablká chladli, vymastila som formu na pečenie maslom a vyváľkala cesto. Cesto je mastnejšie, ale veľmi sa trhá. Formu som ním vystlala, ale pekne kúsok po kúsku. Od formy po upečení pekne odchádza. To, že ho k forme pritlačíte mu vôbec neprekáža. Dno popichajte vidličkou a nalejte naň vychladnuté jablkové pyré. Pekne ho zarovnajte. Aby sa dostalo všade v rovnakom množstve.

Prečítajte si: Neobyčajná ruža damascénska

Ruža z jablkových plátkov

Tri väčšie jablká očistite od jadier a narežte na tenšie plátky. Plátky ukladajte špirálovito tak, aby vytvorili tvar ruže. Posypte ich škoricovým cukrom a pri teplote 180 °C pečte 35 minút. Čas som dodržala. Cesto po krajoch pekne stmavlo. Čo sa deje pod škoricovým cukrom s plátkami jablka netuším. Podľa mňa sa pod vplyvom tepla vôbec nemenia. Po upečení nechajte vychladnúť.

Pred podávaním môžete každý kúsok koláča ozdobiť šľahačkou. Dúfam, že im práve tá na tom koláči nechutí najviac….

Dobrú chuť

Viac receptov nájdete v kategórii recepty. Ktorý sa vám páči najviac?

zdroj: dobruchut.aktuality.sk