Jednoduché šuhajdy

by vonavakava
0 Komentár

Dnes tak trochu netradične. Robila som jednoduché šuhajdy. Hnedo – biele a bielo – hnedé. Šuhájd nikdy nie je dosť. Nie, nie sú Vianoce. Dostala som bojovú úlohu, tak som ju splnila. Verím, že chutili. Boli robené s láskou. (Ne)piecť sa inak ani nedá.

jednoduché šuhajdy z tmavej a bielej čokolády

Na jednoduché šuhajdy veľa ingrediencií nepotrebujete. Aj v tom je ich krása 🙂

Neviem, ako k tomu došlo, ale pred pár rokmi sme skúsili namiesto hnedej čokolády bielu. Biele šuhajdy s hnedým salkom (piako), zožali obrovský úspech. Vraj chutia ako Kinder čokoládky. Odvtedy sa na našom vianočnom stole objavujú každý rok a zmiznú z neho ako prvé.

Jednoduché šuhajdy z bielej čokolády

  • 300 g bielej čokolády
  • 50 g Cery (stužený pokrmový tuk. Viem, že existujú aj také bez. Ešte som ich neskúšala. Držím sa starej dobrej klasiky. Až na tú bielu čokoládu a piknik namiesto plnky)
  • 50 ml oleja (vraj, aby sa šuhajdy pekne leskli)
  • pikao (zahustené sladené mlieko s kakaom použijeme ako plnku)
  • lentilky na ozdobenie (môžete použiť orechy, čokoládové srdiečka, mandľové lupienky… maté lepší nápad? Fantázii sa medze nekladú)
  • papierové košíčky na šuhajdy (veľkosť a farbu vyberte podľa vlastného uváženia. Mne sa páčia malé. Doma máme bohatú zásobu bielych, iné som už nehľadala)

Jednoduché šuhajdy z tmavej čokolády

  • 300 g horkej čokolády (použila som 52 %)
  • 50 g Cery
  • 50 ml oleja
  • piknik (zahustené sladené mlieko s prídavkom sacharózy použijeme ako plnku)
  • lentilky na ozdobenie

Postup

Najskôr som robila šuhajdy biele. Nechcem pri pečení zašpiniť zbytočne veľa vecí. Keď budem roztápať tmavú čokoládu, zvyšky bielej sa v nej rýchlo stratia. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu nalámanú na kúsky spolu s Cerou a pridajte olej. Ja som to dala všetko spolu. Občas som to premiešala, aby sa ingrediencie lepšie spojili. Neviem, či im to pomáha, ale myslím si to. 😀

Na plech na pečenie som rozložila košíčky. Odhadnúť koľko presne ich treba je náročné, ale nie je problém ich potom podľa potreby doplniť. Rozpustenú čokoládu si prelejte do nádoby, z ktorej sa vám bude do košíčkov dobre liať. Mne sa najlepšie osvedčila odmerka. Čokoláda sa z nej do košíčkov dobre leje.

Do košíčkov nalejte toľko čokolády, aby ste ňou zakryli dno. Kým prídete k poslednému košíčku, čokoláda v prvom trochu stuhne. Otvorte si zahustené sladené mlieko (pikao, piknik) a do každého košíčka z tuby trochu vytlačte. S množstvom plnky to nepreháňajte. Nezabudnite, že ju ešte musí prekryť čokoláda. Pri veľkom množstve plnky to môže byť problém.

Kým čokoláda stuhne tak, aby ste šuhajdy mohli ozdobiť, stihnete prečítať stranu – dve z práve rozčítanej knihy. Severské krimi Stále vládne mráz ste už čítali?

Plnku zalejte potrebným množstvom čokolády tak, aby bol povrch šuhájd hladký. Jednoduché šuhajdy nechajte trochu stuhnúť a potom ich ozdobte lentilkami alebo ozdobou podľa svojho výberu.  Už pri plnení košíčkov som prišla na to, že hnedá čokoláda tuhne rýchlejšia ako biela. Neviem čím to je. Biele šuhajdy som začala robiť prvé, ale lentilkami som ich zdobila až po tých hnedých. Aby šuhajdy rýchlejšie stuhli, preniesla som ich na chladnejšie miesto. Nezabudnite na ne. Keď veľmi stuhnú, lentilky sa už do čokolády nevnoria. Treba využiť správny moment, Čokoláda nesmie byť teplá, ale ani príliš stuhnutá.

Nepoužila som klasické lentilky, ale dúhovky, či ako sa volajú, z Lidla. Sú menšie. Na budúce ich pri šuhajdách nepoužijem. Každý košíček som ozdobila dvomi mini dúhovkami. Jedna klasická lentilka na šuhajde vyzerá lepšie a má aj výraznejšie farby.

jednoduché šuhajdy od prázdneho košíčka po finálny produkt

Jednoduché šuhajdy a ich postupná príprava. Verím, že vám budú chutiť 🙂

Postup práce je pri obidvoch tipoch šuhájd rovnaký.

Pri bielych aj hnedých šuhajdách som použila rovnaké množstvo ingrediencíí. Bielych šuhájd vzniklo 47 kusov, hnedých o 7 viac. Asi to bude tým, že každá čokoláda je iná.

Šuhajdy, originál od mojej babky

Keď môže byť originál Sacherová torta podľa receptu Carly Sacherovej, môžu byť aj šuhajdy, originál od mojej babky. Rada sa s vami oň podelím. Je to pracnejšie a možno vás odradí množstvo použitej Cery. Ja ich na Vianoce určite vyskúšam. Aj s orechovou plnkou. Ja si ich chuť, aj napriek tomu, že sme ich rokov nerobili, pamätám dodnes. Na niektoré chute sa nezabúda. Otvorila som zelený zošit s receptami mojej mamy. Šuhajdy v ňom má zapísané ako prvé. Nemusela som dlho hľadať.

  • 1 pokrmový tuk
    recept na jednoduché šuhajdy zapísané v knihe receptov mojej mamy

    Takto má recept na šuhajdy od babky zapísaný moja mama 😉

  • 300 g práškového cukru
  • 70 g kakaa
  • 20 g maizeny (maizena je kukuričný škrob. Táto ingrediencia ma prekvapila. Ale keď babky povedali, tak to byť musí)
  • papierové košíčky na šuhajdy

Klasická orechová plnka

  • 150 g orechov
  • 100 g cukru (asi práškového. Mamina múdra kniha plná receptov to neuvádza)
  • hrozienka, kondenzované ovocie, rum (použite jednu z babkiných obľúbených mierok, ktoré mne nič nehovoria: za hrsť, od oka, veď to musíš vidieť, koľko príjme, tak aby dobre bolo)

Postup práce je rovnaký, ako pri jednoduchých šuhajdách opísaných vyššie. Pri plnke treba zmiešať všetky spomenuté prísady a malou lyžičkou pridávať do každého košíčka.

pohľad na šuhajdy z vnútra

Dobrú chuť 🙂

Čo nás pečenie šuhájd naučilo

1; Biela čokoláda tuhne pomalšie ako hnedá

2; Lentilky sú väčšie a farebnejšie. Na šuhajdách sa vynímajú lepšie

3; Rovnaké množstvo ingrediencií, rôzny výsledok. Z tmavej čokolády vzniklo šuhájd viac

Príjemné (ne)pečenie!

Potrebujete niečo slávnostnejšie? Vyskúšajte Mascarpone-banánovo-nutellovú-tortu. Zvládli sme ju my, aj vy ju zvládnete. 🙂

You may also like

Komentuj