Jednoduché sušienky z arašidového masla

Potrebovala som sa zbaviť arašidového masla. Mali sme ho otvorené dlhšie, ako odporúčanie na obale káže. Pravdepodobne mu nič nebolo, ale na čo riskovať. Hľadala som recept. Podmienka: niečo jednoduché. Našla som. Sušienky z arašidového masla. Ingrediencie sme mali doma všetky. Výborne. Radosť piecť za takýchto podmienok. Poďme na to! 

sušienky z arašidového masla

Na sušienky z arašidového masla potrebujeme

¼ hrnčeka polohrubej múky (veľmi málo múky sa mi zdalo) 

50 g masla (obyčajného. Stolového) 

hrnček arašidového masla (celý hrnček to určite nebol. Dala som toľko masla, koľko som mala)

vajce (jedno)

pol hrnčeka trstinového cukru (v recepte, ktorý ma inšpiroval uvádzajú celý hrnček. Podľa mňa je to veľmi veľa. Dajte toľko cukru, koľko uznáte za vhodné)

balíček prášku do pečiva (trošku ho v tých sušienkach cítiť. Nabudúce dám len polovicu)

prášok do pečiva

štipka soli

Ako postupovať pri práci

Spojila som všetky ingrediencie naraz. Žiadne postupné spájanie tekutých (maslo, vajce, arašidové maslo) a suchých (múka, cukor, prášok do pečiva, soľ) ingrediencií sa nekonalo. Cesto zo spomenutých surovín vzniklo za pomoci  ručného mixéra. Som sa bála, že sa bude arašidové maslo veľmi lepiť. Ručnému hneteniu som radšej odolala. Cesto je poriadne husté. Celistvá hmota mi z neho nevznikla, ale to vôbec nevadí. Cesto je mastné, pracuje sa s ním dobre. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Zapnite si rúru na 170 °C. Kým vytvoríte “sušienky” poriadne sa vyhreje.

Prečítajte si: Pohonné hmoty, s ktorými budete stále fit

Z cesta vytvorte drobné guľôčky a na plechu ich roztlačte dlaňou. Z malej guľôčky sa stane malá placka. Vrch som ozdobila krájač na zemiaky a zeleninu mriežkou. Vznikla v spolupráci s krájačom na zemiaky a zeleninu. Nájsť presný názov tohto kuchynského náčinia mi dalo poriadne zabrať. Používame ho dva krát za rok. Na Vianoce a Veľkú noc. Pri zemiakovom šaláte sa bez neho nezaobídeme. Pomôcka na výrobu zemiakového šalátu zabrala. Doteraz som nevedela, aký má ta mriežka na zemiaky oficiálny názov. Google vie fakt všetko.

Bude vás zaujímať: Púpavový med a jeho účinky

Pôvodný recept uvádza, že z cesta vznikne 20 sušienok. Mne vzniklo sušienok 23. A dala som polovicu cukru. Oni ich mali také pekné, malé. Mne sa počas pečenia rozliali po celom plechu. Soudruzi z NDR někde udělali chybu. Len neviem kde. Nevadí. Čo sa chuti týka, sú výborné! V rúre vyhriatej na 170 °C sa pečú 10 – 15 minút. Ja som ich piekla 20. Sa mi zdali svetlé. Hlavne vizuálne… Čo vám poviem.

Dobrú chuť

PS: Nie, nie sú to fašírky!

Upečte si rohlík domáci. V obchode taký nenájdete 🙂 

zdroj: gymbeam.sk

foto: moja vlastná tvorba