Kvások a (jednoduchý) kváskový chlieb

by vonavakava
0 Komentár

Dnes už kváskuje každý. Počula som. Keď každý, tak aj ja! Založenie kvásku som odkladala poriadne dlho. Času bolo. Výhovoriek tiež. Potrebovala som inšpiráciu a tá prišla. Kamarátka dala do príbehu fotku chleba. Bol na zjedenie. Kváskový. Krásny. Aj kvások by som dostala, ale chcela som svoj. Pred cca 2 rokmi som jeden skoro vypestovala, ale nemal sa o neho kto starať. Rozhodla som sa pre reparát a takto to dopadlo?

Založenie kvásku. Ako na to?

Našla som video, z ktorého som vychádzala vtedy, ale s postupom dve lyžice ražnej múky a vody koľko príjme som sa nestotožnila. Potrebujem presnú gramáž. Hľadala som ďalej. Našla som.

Na založenie kvásku potrebujeme

  • 50 g ražnej múky
  • 50 g vody

Recept presne pre mňa. Pripravila som si zaváraninový pohár (po našom kompótovú fľašu) a pustila som sa do práce.

Deň 1

kvások v sklenenom pohári

Kvások, deň prvý

50 g múky a 50 g vody dáme do pohára a poriadne miešame, kým nevznikne hladká kašička (trochu hustejšia ako palacinkové cesto). Pohár som zaviazala do mikroténového vrecka a postavila na najteplejšie miesto v kuchyni. Na mobile som si nastavila budík. Zvonil každý deň presne o 20:00 hod. Aby som kvások nakŕmila stále v rovnakom čase.

Deň 2

Zložila som pohár s kváskom z najteplejšieho miesta v kuchyni. Postavila som ho na kuchynskú váhu. Vynulovala som ju. Do pohára som pridala 50 g ražnej múky a 50 g vody. Poriadne som to vmiešala do kváskovej kašičky z predchádzajúceho dňa.

Deň 3

Kvások pomaly naberá objem a objavujú sa na ňom prvé bublinky. Zopakujte to, čo ste urobili v deň 2. (50 g ražnej múky + 50 g vody)

Deň 4

Pozor, zmena! Kvások pekne rastie. Z pohára vyberte 100 g kvásku. Ten svoj som odložila do ďalšieho pohára. Ešte ho využijem. Bábovka, lievance, palacinky. Toto všetko sa z ešte nevykvaseného kvásku dá urobiť. Som sa na internete dočítala. Lievance som vyskúšala. Boli vynikajúce. Pridajte 50 g ražnej múky a 50 g vody. Koľko gramov vyberiete, toľko mu musíte vrátiť

Deň 5 až 14

kvások v sklenenom pohári po 14 dňoch

Kvások po 14 dňoch

Každý deň z kvásku 100 g odoberieme a 100 gramov v podobe múky a vody mu vrátime (50 g vody + 50 g ražnej múky)

O kvások sa treba starať. V chladničke bez prikrmovania vraj vydrží aj týždeň. To som ešte neotestovala. Zatiaľ pravidelne pečiem. Koľko odoberiem, toľko pridám. Aby ho vždy bolo dosť a nič mu nechýbalo. Pohár som v chladničke prikryla vrchnákom. Nezatvárajte ho úplne. Kvások potrebuje dýchať. 

Nakŕmiť áno. Ale ktorý?

Jeden deň som pekne poprosila svojho brata, aby kvások nakŕmil za mňa. Vedel ako na to. Video na založenie kvásku na youtube našiel on. Aj mi ho prekladal. Anglickej (nielen) kváskovej terminológii rozumie lepšie ako ja. Nakŕmil. Len škoda, že nie ten z najteplejšieho miesta v kuchyni. Ušlo sa tomu chladenému. Na lievance, bábovku a palacinky určenému. Správny kvások som dokŕmila ráno. Vôbec mu to neuškodilo.

Je len na vás, ktorý postup si na založenie kvásku vyberiete. Mne sa najviac páčil tento. Áno, aj preto, že uvádzal odoberanie kvásku a pridávanie múky a vody v presných číslach.

Prvý (rýchly) kváskový chlieb

Po 14 dňoch nastal deň 15. Pečenie sa môže začať. Prvý upečiem kváskový chlieb. Ako inak. Hľadala som niečo rýchle a jednoduché. Výber padol na Kváskoý chlieb, ktorý zvládne každý. Zvládla som ho, ale prišla som na to, že v prípade kvásku nič rýchle a jednoduché neexistuje. Kvások potrebuje čas. Pri prvom chlebíku som strávila celý deň. Štartér z kvásku zreje celú noc. Pripravíte ho následovne:

  • 2 PL kvásku (aj som to pre upresnenie informácii vážila. Mala som si to niekde ak zapísať)
  • 50 g ražnej múky
  • 50 g vody

V sklenenej miske som si všetko pekne zmiešala, zabalila do potravinárskej fólie, postavila na teplé miesto a išla som spať. Štartér odporúčajú dať na noc do mikrovlnky alebo rúry, aby mal stálu teplotu. Môjmu štartéru hrozilo, že sa s ním bude manipulovať, preto som zvolila miesto, kde ostatní členovia rodiny za normálnych okolností nechodia.

kváskový štartér po 12 hodinách

Štartér na kváskový chlieb po 12 hodinách. Bublinky mu nechýbajú

Ráno ma čakalo príjemné prekvapenie. Krásne vykysnutý, bublinkami prevzdušnený štartér. Nachystala som si ďalšie potrebné suroviny a pustila sa chleba hniesť.

Cesto

  • 700 g múka pšeničná hladká (som si to rozdelila. 350 g som dala pšeničnej múky hladkej a 350 g chlebovej špaldovej)
  • 450 g vody
  • 1 KL soli
  • 1 KL rasce

Do väčšej misky som v potrebnom množstve nasypala múku a rascu, naliala vodu a pridala krásne vykysnutý kvások. SOĽ dostala stopku. Cesto nemiesil kuchynský robot. Dedo dostal do ruky varechu a poď ho cesto biť. Zlú varechu som vybrala. Nabudúce mám okrúhlu priniesť. Prinesiem. Keď dovtedy nezabudnem.

Z vymieseného cesta som po drobných peripetiách vytvarovala pekný bochník. Špaldová múka lepí. Keby ste chceli vedieť. Neviem prečo som sa tak na ňu zamerala. Po každom pečení skonštatujem, že zo špaldovej už nič piecť nebudem a vždy ju kúpim. Aj toto cesto bolo lepkavé. Vylepšila som ho múkou. Pridala som jej len tak. Od oka. Ako skúsený pekár. Bochník som nakoniec vložila do mierne pomúčenej misky, prikryla potravinárskou fóliou a nechala 30 minút odpočívať.

kniha kvaskovanie

Kniha o kváskovaní vás bude zaujímať (zdroj: martinus.sk)

Som sa dozvedela, že do prvého nakysnutia sa nedáva soľ a volá sa to autolýza. Bližšie som po nej nepátrala. Jednoducho som len dodržiavala postup uvedený v recepte. Po pol hodine som moje ešte stále mierne lepivé cesto roztiahla do obdĺžnika a posypala ho potrebným množstvom soli. Nabudúce pridám soli viac. Jedna KL podľa chuťových pohárikov našej rodiny nestačí. Osolené cesto poriadne premiesime, aby sa soľ dostala všade. Keď je cesto dobré, bude vám pod rukami pukať. Moje sa trochu lepilo, ale pukaniu a vzduchovým bublinám to neprekážalo.

Kváskový chlieb treba preskladať. A nie raz

Premiesené cesto zase roztiahnite do obdĺžnika a pekne ho preskladajte. Zľava doprava a potom sprava doľava. Vznikne obdĺžnik z troch vrstiev cesta. Ten opäť zložte. Zvrchu dole a nakoniec z dola hore. Vznikne vám taký malý bochníček. Vložte ho do misky, prikryte potravinárskou fóliou a tento postup opakujte každých 20 minút najbližšie 2 hodiny. O zábavu máte postarané. Verte mi.

Teraz prichádza na rad ošatka. Vysypte ju Solamylom, aby sa vám cesto nelepilo a po upečení sa z ošatky pekne vyklopilo. Prešlo posledných 20 minút? Cesto premieste, vytvarujte z neho pekný bochník a vložte ho do ošatky. Prikryte ho utierkou a na 3 hodiny vložte do mikrovlnky alebo rúry. Ja som ho nechala na svojom starom dobrom teplom miestečku.

Po 3 hodinách cesto v ošatke pekne narastie. Cca 20 minút pred koncom kvasenia som zapla rúru na 250 °C. Na spodok rúry som dala plech s čistou vodou a na spodnej priečke pristál plech, na ktorom som mala v pláne svoj prvý kváskový chlieb piecť. Rúra a plech má byť dobre vyhriaty.

Keď sa rúra a plech poriadne vyhrejú, plech vyberte, vyklopte naň chlieb z ošatky a postriekajte ho zimnou vodou. Ozdobte ho krížom. Ja som v tej rýchlosti zabudla. Nabudúce to napravím. Má to byť rýchly proces. Snažila som sa, ale ešte musím trénovať. Ide o to, aby chlebík po vyklopení na plech nespľasol. Pri teplote 250 °C pečte chlieb 15 minút a potom ju znížte na 200 °C. Chlieb opäť postriekajte vodou. Pečte ho podľa potreby 45 – 50 minút. Po upečení ho vyberte na mriežku, postriekajte vodou a prikryte vlhkou utierkou. Takto ho nechajte pekne vychladnúť.

kváskový chlieb s odrezanou kôrkou

Pohľad do vnútra môjho prvého kváskového chleba. Celkom ujde, čo poviete?

Kváskový chlieb je na svete! Dobrú chuť 🙂 

Kto povedal, že musí byť kváskový? Domáci zemiakový chlieb tiež nič nepokazí

PS: Viac fotiek sa mi urobiť nepodarilo. Neverila som si a možný neúspech som nechcela dokumentovať podrobnejšie.

You may also like

Komentuj