Tak a zase pečieme. Malinové makronky. Trápi ma prokrastinácia (mám tému na ďalší článok). Robím všetko, len to čo treba, mi nejako uniká. Na vine je Samo. Samozrejme. Poslať recept s návrhom, že ja nakúpim, ty upečieš netreba brať na ľahkú váhu. Nestáva sa to často. Telepatia funguje. Na makronky sa chystám už dlhšie. Aspoň je dôvod. Ako to dopadlo? Posúďte sami.

Mohlo by vás zaujímať: Mandľová (IKEA) torta

Malinové makronky krok po kroku

Recept mu vnukol refresher.sk. Detailný návod nám prípravu malinových makroniek veľmi uľahčil. Ďakujeme. 🙂 Píšem v množnom čísle, všimli ste si? Ženy so zatajeným dychom sledujú, ako sa to vyvinie. Sklamem vás. Samko nepečie. Pomáha mamička. Hneď vám je lepšie, však?

Najviac ma pri tomto recepte pobavili čísla. 4 osoby (30 kusov). Koľko kusov má skonzumovať jeden člen? Kto uhádne? Mne sa nepodarilo. Bolo nás na ne viac. Už nie sú.

ingrediencie na malinové makronky
Bez týchto ingrediencií malinové makronky neupečiete 🙂

Na makronky potrebujeme

140g mandľovej múky (zhodli sme sa na tom, že ďalšie makronky budú z pomletých mandľových lupienkov. Uvidíme, ako to pôjde)

120g práškového cukru

110g kryštálového cukru

110g vaječných bielok (prvý krát som vážila vaječné bielka)

červené farbivo (to v pôvodnom recepte medzi ingredienciami uvedené nebolo. Makronky sú svetlé, ale vôbec im to nevadí. Ani nám)

Plnka

100g malín

100g masla

150g práškového cukru

Ste si istí, že máte všetko?

Potrebné ingrediencie sme nakúpili v Lidli. Chodíme aj do iných obchodov. Vážne. 10 000 krokov denne musí byť. Spájam príjemné s užitočným a Lidl je na dobrom mieste. 🙂

vysoké tatry skryté za hustými mrakmi na ceste do obchodu
Cesta do mesta. Na druhej foto sú Tatry. Hanbia sa 😉

Pečenie sa môže začať!

Recept radil múku zjemniť. Moja múka žiadnou úpravou neprešla. Ani som nezjemnila, ani nepresitkovala cez najjemnejšie sitko. Snaha bola, ale zavrhla som to. Mandľová múka bola drahá, odpad veľký. Nejako to prežijeme. Teraz frajerujem. V skutočnosti som sa bála. Keď vám ingrediencie niekto nakúpi, zodpovednosť za výsledok narastá.

Mohlo by vás zaujímať: Domáci zemiakový chlieb zo špaldovej múky

Postup treba dodržať

Všetky ingrediencie si odvážime na gram presne! Poradili v recepte, počúvam. Tú nezjemnenú múku mi hádam odpustia. Spojíme múku s práškovým cukrom a poriadne ju premiešame, aby neostali hrudky. Bielka izbovej teploty vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom na pevnú penu (cukor pridávame postupne, po tretinách). Za mňa šľahal mixér. Výborná pomôcka. Pena jak lusk. Po poslednej dávke cukru treba pridať farbivo. V malinovom prípade červené. Nemali sme a nič sa nestalo. 🙂

Biela ako sneh (z bielok)

mixér šľahajúci sneh z bielkov na malinové makronky
Sneh z bielkov musí byť tuhý

Do snehu po tretinách pridáme mandľovú múku s práškovým cukrom. Mixér odložte. Už ho nebudete potrebovať. Makronky sa miešajú špeciálnou Macaronage technikou. Silikónovou vareškou kruhovým pohybom jemne miešame cesto zo strán na vrch do stredu. Čím pomalšie, tým lepšie. Všetok vzduch musí preč. Keď hmota steká pomaličky, ale v celku bez toho, aby sa trhala, cesto je hotové.

Makronka k makronke

Hmotu, ktorá pri stekaní pripomína lávu, vlejeme do cukrárskeho vrecúška s priemerom cca 1 cm. Na papier na pečenie vytláčame piškóty v priemere cca 3 – 3,5 cm. Na papier na pečenie som si predkreslila kruhy, aby sa mi podarilo dodržať rovnakú veľkosť. Aj tak bola každá piškóta iná. Čo kus to originál. Ešte musím veľa cvičiť. Teraz by som každej piškóte dopriala viac cesta. Človek sa učí na vlastných chybách. Pečenie nie je výnimkou. 😀

papier na pečenie s nakreslenými kruhmi na malinové makronky
Kruhy na papieri na pečenie musia byť. Pre istotu

Pripraviť sa, pozor, malinové makronky

Pri vytláčaní cesta s vrecuškom príliš nehýbte a držte ho vertikálne k plechu. Znie to komlikovane a netuším, či sa mi to podarilo dodržať. Možno budete mať viac šťastia. Keď miniete všetko cesto, plech s makronkami pobúchajte o niečo pevné, aby sa cesto zbavilo vzduchu. Makronky som nechala odstáť 60 minút, ale môžete ich nechať aj kratšie.

malinove makronky nachystané do trúby
Aj rovné kolieska sa naučím robiť. Raz…

Na makronkach sa vytvorí lesklý filter a keď sa jej dotknete, nebude sa vám na prst lepiť žiadna hmota. Ale iba v tom prípade, že je všetko správne. Plech nakoniec vložíme do vyhriatej rúry na 150 °C pečieme 15 minút. Prvýkrát som kontrolovala, čo sa v rúre deje a makronky som vybrala asi o dve minúty skôr.

Na čo maliny? Na plnku

Kým makronky vychladnú, pripravíme si plnku. Maliny, my sme mali čerstvé, ale v originál recepte použili mrazené, dajte do hrnca, poriadne ich popučte a priveďťe do varu. V mixéri rozmixujeme maslo, cukor a vychladnuté maliny. Plnka je hotová. Dajte ju do cukrárskeho vrecka a makronky naplňte.

krásne červené maliny na malinové makronky
Krásne červené maliny na malinové makronky 🙂

Použila som textilné vrecko a bola to chyba. Malinovú šťavu prepustilo a moje ruky vyzerali ako keby som niekoho zavraždila. Foto ako dôkaz neprikladám. Pre istotou.

od upečenej malinovej makronky po finálnu verziu
Malinové makronky od začiatku do konca 🙂

PS: Neviem, ako chutia originál makronky. Nikdy som ich nejedla. Ale tie naše boli skvelé! Urobíme si ich zas. 🙂

NÁŠ TIP: Vyskúšajte formu na makronky. Budú krásne. Sťa by ich jedna forma mala 😉

Čo nás pečenie makroniek naučilo?

1; Recepty čítame dokonca. Nikdy nevieme, čím nás pri príprave prekvapia

2; Pri plnení použite pogumované cukrárske vrecko. S bavlneným sa dobre pracuje, ale prepúšťa. Aspoň to naše

3; Jedna várka nestačí 😀


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *