Tak a zase pečieme. Malinové makronky. Trápi ma prokrastinácia (mám tému na ďalší článok). Robím všetko, len to čo treba, mi nejako uniká. Na vine je Samo. Samozrejme. Poslať recept s návrhom, že ja nakúpim, ty upečieš netreba brať na ľahkú váhu. Nestáva sa to často. Telepatia funguje. Na makronky sa chystám už dlhšie. Aspoň je dôvod. Ako to dopadlo? Posúďte sami.
Mohlo by vás zaujímať: Mandľová (IKEA) torta
Malinové makronky krok po kroku
Recept mu vnukol refresher.sk. Detailný návod nám prípravu malinových makroniek veľmi uľahčil. Ďakujeme. 🙂 Píšem v množnom čísle, všimli ste si? Ženy so zatajeným dychom sledujú, ako sa to vyvinie. Sklamem vás. Samko nepečie. Pomáha mamička. Hneď vám je lepšie, však?
Najviac ma pri tomto recepte pobavili čísla. 4 osoby (30 kusov). Koľko kusov má skonzumovať jeden člen? Kto uhádne? Mne sa nepodarilo. Bolo nás na ne viac. Už nie sú.

Na makronky potrebujeme
140g mandľovej múky (zhodli sme sa na tom, že ďalšie makronky budú z pomletých mandľových lupienkov. Uvidíme, ako to pôjde)
120g práškového cukru
110g kryštálového cukru
110g vaječných bielok (prvý krát som vážila vaječné bielka)
červené farbivo (to v pôvodnom recepte medzi ingredienciami uvedené nebolo. Makronky sú svetlé, ale vôbec im to nevadí. Ani nám)
Plnka
100g malín
100g masla
150g práškového cukru
Ste si istí, že máte všetko?
Potrebné ingrediencie sme nakúpili v Lidli. Chodíme aj do iných obchodov. Vážne. 10 000 krokov denne musí byť. Spájam príjemné s užitočným a Lidl je na dobrom mieste. 🙂

Pečenie sa môže začať!
Recept radil múku zjemniť. Moja múka žiadnou úpravou neprešla. Ani som nezjemnila, ani nepresitkovala cez najjemnejšie sitko. Snaha bola, ale zavrhla som to. Mandľová múka bola drahá, odpad veľký. Nejako to prežijeme. Teraz frajerujem. V skutočnosti som sa bála. Keď vám ingrediencie niekto nakúpi, zodpovednosť za výsledok narastá.
Mohlo by vás zaujímať: Domáci zemiakový chlieb zo špaldovej múky
Postup treba dodržať
Všetky ingrediencie si odvážime na gram presne! Poradili v recepte, počúvam. Tú nezjemnenú múku mi hádam odpustia. Spojíme múku s práškovým cukrom a poriadne ju premiešame, aby neostali hrudky. Bielka izbovej teploty vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom na pevnú penu (cukor pridávame postupne, po tretinách). Za mňa šľahal mixér. Výborná pomôcka. Pena jak lusk. Po poslednej dávke cukru treba pridať farbivo. V malinovom prípade červené. Nemali sme a nič sa nestalo. 🙂
Biela ako sneh (z bielok)

Do snehu po tretinách pridáme mandľovú múku s práškovým cukrom. Mixér odložte. Už ho nebudete potrebovať. Makronky sa miešajú špeciálnou Macaronage technikou. Silikónovou vareškou kruhovým pohybom jemne miešame cesto zo strán na vrch do stredu. Čím pomalšie, tým lepšie. Všetok vzduch musí preč. Keď hmota steká pomaličky, ale v celku bez toho, aby sa trhala, cesto je hotové.
Makronka k makronke
Hmotu, ktorá pri stekaní pripomína lávu, vlejeme do cukrárskeho vrecúška s priemerom cca 1 cm. Na papier na pečenie vytláčame piškóty v priemere cca 3 – 3,5 cm. Na papier na pečenie som si predkreslila kruhy, aby sa mi podarilo dodržať rovnakú veľkosť. Aj tak bola každá piškóta iná. Čo kus to originál. Ešte musím veľa cvičiť. Teraz by som každej piškóte dopriala viac cesta. Človek sa učí na vlastných chybách. Pečenie nie je výnimkou. 😀

Pripraviť sa, pozor, malinové makronky
Pri vytláčaní cesta s vrecuškom príliš nehýbte a držte ho vertikálne k plechu. Znie to komlikovane a netuším, či sa mi to podarilo dodržať. Možno budete mať viac šťastia. Keď miniete všetko cesto, plech s makronkami pobúchajte o niečo pevné, aby sa cesto zbavilo vzduchu. Makronky som nechala odstáť 60 minút, ale môžete ich nechať aj kratšie.

Na makronkach sa vytvorí lesklý filter a keď sa jej dotknete, nebude sa vám na prst lepiť žiadna hmota. Ale iba v tom prípade, že je všetko správne. Plech nakoniec vložíme do vyhriatej rúry na 150 °C pečieme 15 minút. Prvýkrát som kontrolovala, čo sa v rúre deje a makronky som vybrala asi o dve minúty skôr.
Na čo maliny? Na plnku
Kým makronky vychladnú, pripravíme si plnku. Maliny, my sme mali čerstvé, ale v originál recepte použili mrazené, dajte do hrnca, poriadne ich popučte a priveďťe do varu. V mixéri rozmixujeme maslo, cukor a vychladnuté maliny. Plnka je hotová. Dajte ju do cukrárskeho vrecka a makronky naplňte.

Použila som textilné vrecko a bola to chyba. Malinovú šťavu prepustilo a moje ruky vyzerali ako keby som niekoho zavraždila. Foto ako dôkaz neprikladám. Pre istotou.

PS: Neviem, ako chutia originál makronky. Nikdy som ich nejedla. Ale tie naše boli skvelé! Urobíme si ich zas. 🙂
NÁŠ TIP: Vyskúšajte formu na makronky. Budú krásne. Sťa by ich jedna forma mala 😉
Čo nás pečenie makroniek naučilo?
1; Recepty čítame dokonca. Nikdy nevieme, čím nás pri príprave prekvapia
2; Pri plnení použite pogumované cukrárske vrecko. S bavlneným sa dobre pracuje, ale prepúšťa. Aspoň to naše
3; Jedna várka nestačí 😀