Splnila som si sen. Sen o mandľovej torte. Snívala som ho od októbra minulého roka. Podarilo sa. Neviem, či je to chuťovo presne to isté, ale mandľová torta, s ktorou sa chcem s vami podeliť je skvelá. Vyskúšajte!

Od októbra minulého roka po koniec januára som skoro každý víkend trávila v Bratislave. Aktívne sa vzdelávam. V BA sa ma ujala Maca. Jej byt sa pre mňa stal počas víkendov prechodným bydliskom. Skoro každý piatkový večer sme zasvätili IKEA. Gregor detský kútik, my večera.

Kto hľadá nájde

Mandľová torta IKEA bola poriadnym lákadlom. Jedli ste ju niekedy? Ja nie. Odolala som. Po 15:00 hod sladké nejem. 😉 Nedalo mi to a začala som po IKEA mandľovej torte pátrať. Hľadala som recept. Našla som. Na stránke sistersbakery.sk.

práškový a kryštálový cukor, smotana na šľahanie, karamel, vajcia, maslo, mandľová múka
Mandľová múka je základ. Ale bez ostatných ingrediencií tortu neupečiete 😉

Výborná mandľová torta

Netuším, či chutí presne tak, ako v IKEA, ale viem, že je skvelá. Piekla som ju už dva krát. Tento krát dvojmo. Jedna s priemerom 20 cm nestačila. Včera sa nás doma zišlo viac. Vychádzala som z receptu, ktorý na svoju stránku zavesili sestry Katarína a Michaela, ale úplne do bodky som ho nedodržala. Bola som rýchlejšia ako recept. Ingrediencie a ich množstvo sedia, skladanie torty nie.

Ingrediencie sú prekopírované, nejdem sa tváriť, že mám vycibrené chuťové poháriky a prišla som na ne sama. Aj tak by ste mi neuverili. Hneď na začiatku som sa predsa priznala, že som originál IKEA tortu nikdy nejedla. Vašej pozornosti to pravdepodobne neuniklo. 😉

Korpus

4 bielka

100 g kryštálového cukru

200 g mletých mandlí (áno, opäť som nakupovala v Lidli. Mandľová múka bola v akcii. Som neodolala)

asi 2 PL práškového cukru na posypanie

Plnka

4 žĺtka

100 ml smotany na šľahanie

50 g kryštálového cukru

150 g masla (vyberte si ho skôr, aby poriadne zmäklo. S plnkou ho potom spojíte lepšie)

Poleva

200 g mliečnej čokolády

1 tabuľka domáceho karamelu

Domáci karamel

50 g masla

120 g kryštálového cukru

30 g mletých mandlí

Postup

Začneme pekne po poriadku. Cestom. Bielka poriadne vyšľahajte. Keď bude pena tuhá, pridajte polovicu cukru, keď sa poriadne rozpustí, pridajte druhú polovicu. Tento postup väčšinou nedodržiavam. Lenivá som. Cukor pridám do bielok ešte predtým, ako ich dám šľahať. Všetok. S perfektným kuchynským pomocníkom, ktorý mieša bielka a cukor za vás si to môžete dovoliť. Pena z bielok je tuhá, cukor dokonale rozpustený. Radosť šľahať.

Mandľová torta krok za krokom. Fotodokumentácia, Celá 😉

Pripravte si korpus

Kým mixér za mňa šľahal, pripravila som podklady na korpus. Na papier na pečenie nakreslite dva kruhy s priemerom cca 20 cm. Trochu som si to uľahčila a obkreslila som pokrievku. Využívam, čo kuchyňa ponúka. Zbytočne si to nekomplikujem. Papierové kruhy uložte na plech nakresleným nadol, aby vám na ceste nevznikol otlačok.

Mohlo by vás zaujímať: Stále som to ja (recenzia)

Do super vyšľahanej pevnej snehobielej hmoty vmiešajte mandľovú múku. Na každý kruh naneste polovicu cesta a pekne ho vytvarujte. Nie je to nič náročné. S cestom sa pracuje dobre. Nerozteká sa a drží tvar.

Pripravené cesto vložte do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 175 °C 10 až 12 minút. Upečené cesto mierne zhnedne a stále ostane mäkké. Tak to má byť.

Kým sa torta pečie, posypte prázdny plech práškovým cukrom. To sú tie dve lyžice pri ingredienciách na korpus. Upečené korpusy naň opatrne vysypte, stiahnite papier na pečenie a nechajte vychladnúť.

Pripálený krém, originálna chuť

Keď som tortu piekla prvý krát, plnku som miešala na miernom ohni tak, ako radili sestry. Chcela som si prácu uľahčiť, ale zle som to odhadla a krém sa mierne pripálil. Nikomu som to neprezradila. Tvárila som sa, že plnka má presne tak chutiť. Chutila všetkým. Pripálenie jej dodalo na originalite, ale to je tajomstvo. Nikomu to nepovedzte. 😀

Mohlo by vás zaujímať: Banánová torta s chrumkavou posýpkou

Teraz som nechcela riskovať. Žĺtka, cukor a smotanu na šľahanie som na vysokých obrátkach šľahala nad parou, kým nevznikla kráse našľahaná hmota. Praktický ručný mixér mal premiéru a zvládol to výborne. S multifunkčným mixérom si pri šľahaní nad parou neporadíte.

Plnku odstavte a nechajte ju vychladnúť. Občas ju premiešajte, aby sa na nej nevytvoril povlak. Keď vychladne, pridajte do nej zmäknuté maslo a poriadne vyšľahajte.

Ako pripraviť karamel?

Teraz je na rade karamel. Pri prvom pokuse som postupovala presne podľa receptu, ale len čo sa množstva ingrediencií týka. Nádobky na karamel z alobalu som nerobila. Vyliala som ho na plytký tanier. Karamel sa drví. Dokonalosť tvarov v tomto prípade, podľa mňa, nie je na mieste. Ak na nej trváte, vytvorte si z hrubšieho alobalu 2 vaničky o rozmere 6 x 12 cm a karamel vylejte tam.

Do hrnca nasypte potrebné množstvo cukru a nechajte ho rozpustiť. Pôvodný recept odporúča nemiešať a nechať cukor rozpustiť len tak. Ja som nevydržala. Zdalo sa mi, že mierny oheň si lepšie rozumie s jednou stranou hrnca a chcela som predísť katastrofe v podobe spáleného cukru. Na chuti karamelu sa to nepodpísalo.

Keď sa cukor úplne rozpustí, pridajte maslo. Karamel bude poriadne bublať. Nezľaknite sa, len poriadne miešajte. Dajte ho dole z ohňa, vmiešajte mleté mandle a vylejte na tanier alebo do pripravených vaničiek. Karamel na chladnutie nepotrebuje veľa času. Podarilo sa mu to, kým som poskladala korpus. Chlad vo verande tiež pomohol.

Jeden korpus položte na tanier. Pokojne použite ten, z ktorého budete mandľovú tortu servírovať. Čím menej špinavého riadu, tým lepšie. Na korpus naneste polovicu krému. Prikryte ho druhým korpusom a naň dajte druhú polovicu krému.

(Pri prvom pokuse som tento postup dodržala. Pri druhom pokuse to prebehlo takto: na prvý korpus sa mi podarilo pekne navrstviť celú plnku. Spamätala som sa, až keď som ju prikryla druhým korpusom a uvedomila si, že karamel bol na plnke, nie na ceste. Čo už. Vrchný korpus som natrela bielym krémom, ktorým mamička plnila svoju orechovú pochúťku, aby sa karamel mal na čo prilepiť a čokoládovú polevu nevypilo cesto. Vznikla tak trochu iná mandľová torta)

Karamel rozsekajte na malé kúsky a krém nimi posypte. Na jednu tortu ho všetok nespotrebujete. Vedela som, že tortu o týždeň – dva upečiem znovu, tak som si ho odložila. Keby som ho neskryla, určite by sa zjedol. Je výborný.

mandľová torta poliata mliečnou čokoládou
Mandľová torta poliata mliečnou čokoládou. Už len nechať stuhnúť

Vo vodnom kúpeli roztopte mliečnu čokoládu. Aby sa čokoláda pri krájaní nelámala, pridajte do nej cca 30 g tuku. Použila som klasickú Ceru. Čím ju nahradíte, nechám na vás. Vylejte ju na tortu, pekne zarovnajte a nechajte vychladnúť.

(Pri jednej torte som na karamel zabudla jak na smrť a najskôr som ju poliala čokoládou. Asi by sme to prežili aj bez karamelu, ale keď tam má byť, tak bude! Aj keď v opačnom poradí. Posypala som ním čokoládu. Vôbec to nevyzeralo zle. 😀 )

Mandľová torta IKEA je hotová!

Dobrú chuť! 😉

Čo nás pečenie IKEA torty naučilo?

1; Recept nemusíte dodržať úplne do bodky. Dôležité je sa vynájsť. Najmä vtedy, keď vy a vaši hostia netušíte, ako má výsledok vlastne chutiť. Raz si ju tam pre porovnanie doprajem. Určite nebude taká chutná, ako tá moja. 😀 😀 😀

Mandľová torta vám bude chutiť, ale nemusíte ju podávať každý víkend. Vyskúšajte aj jednoduchý čokoládový cheesecake.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *