Maslové cookies (nie len) s lupienkami čokolády

by vonavakava
0 Komentár

Včera kolegyňu navštívil kamarát. Priniesol jej čokoládu plnenú slaným karamelom. Chuť, ktorá mi nedala spať. V noci som hľadala recepty, ktoré tieto dve ingrediencie spájajú. Našla som a nakoniec som mala problém vybrať ten pravý. Vyhrali maslové cookies. Originál recept je v angličtine. Viete, na čo som pri pečení prišla?

Maslové cookies, moja interpretácia

Po anglicky sa pečie presne tak isto, ako po slovensky. Aj po nemecky sa tak pieklo. Žiadny rozdiel v tom nevidím. Občas nerozumiem, o čom točia a pátram po presnom význame, ale to sa mi stáva aj v receptoch slovenských. Popasovala som sa s tým a výsledok stojí za to. Ako by to vyzeralo, sobota bez pečenia?

Názov receptu v sebe neskrýva doslovný preklad. Zabral by minimálne dva riadky. Kto by ho čítal? Tento názov sa mi pozdáva najviac. Na konci zistíte prečo.

maslo, vajcia, kypriaci prášok, soľ, karamelové tyčinky, čokoláda, špaldová múka, trstinový cukor

Bez týchto ingrediencií maslové cookies nebude 🙂

Ingrediencie

  • 1 šálka masla (toto množstvo ma celkom prekvapilo. A to hrnčekové koláče môžem. Ale šálka masla? Rodinná rada rozhodla, že to bude asi jedno celé, 250 gramové. Dobre sme rozhodli)
  • 2 šálky špaldovej múky hladkej (použila som najhladšiu, akú sme doma mali)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ¾ čajovej lyžičky soli
  • 1 a šálku trstinového cukru
  • 2 väčšie vajcia izbovej teploty
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (nedala som, vanilkový extrakt nám v koláčoch nechutí)
  • 2 karamelové tyčinky na spôsob TWIX
  • 1 a ½ šálky čokoládových peniažkov (nastrúhala som jednu 100 g čokoládu. Neviem, koľko šálok je to, ale jedna čokoláda stačí)
  • zrnká himalájskej ružovej soli (môže byť aj iná, ale takú doma máme)
maslové cookies fotodokumentácia

Ako na to? Fotodokumentácia 🙂

Postup

V hrnci si roztopte maslo. Normálne, na ohni. Pražte ho aspoň 8 minút, aby pekne zhnedlo. Nemá sa spáliť. Má len trošku stmavnúť. Nechajte ho trochu vychladnúť a nasypte doň potrebné množstvo cukru. Poriadne to premiešajte. Mne s miešaním pomáha kuchynský robot. Teraz sú na rade vajíčka. Vmiešajte ich k cukru a maslu. Nechajte robot pracovať, kým obsah misky nenadobudne hladkú krémovú konzistenciu maslovej farby.

Kým sa robot venuje maslu, cukru a vajíčkam, pripravte si suché ingrediencie. Špaldová múka, prášok do pečiva, soľ. Poriadne to spolu premiešajte, aby sa soľ a kypriaci prášok dostali naozaj všade.

Ako je na tom maslo, cukor a vajíčka? Dosiahli požadovanú farbu a konzistenciu? Primiešajte k nim suché ingrediencie. Nakoniec jemne vmiešajte čokoládu a na cca 1 cm nakrájané TWIX (alebo iné karamelové) tyčinky.

Plech vysteľte papierom na pečenie, zoberte polievkovú lyžicu a hor sa do práce. Na papier naukladajte malé kôpky pripraveného cesta. Mne ich na jeden plech na pečenie vošlo 16. Nedávajte ich blízko ku sebe. Pri pečení sa zväčšia. Na každý kúsok uložte pár kryštálikov himalájskej soli.

Takto pripravený plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 8 – 10 minút. Nezľaknite sa. Maslové cookies sú po upečení krehké, ale tak to má byť. Vo vnútri majú ostať vláčne.

Čas pečenia si spríjemnite dobrou knihou. Čo tak trochu mrazu v podobe severskej detektívky Stále vládne mráz?

Raz som ich nechala v rúre dlhšie a bola to chyba. Cookies boli chuťovo dobré, ale poriadne tvrdé. Bez kávy by ste do nich nezahryzli. Zjedli sa, ale zubom dali zabrať. Teta zubárka by nás nepochválila. 😀 😀 😀

Brown Butter and Toffee Chocolate Chip Cookies Bon appétit originál 🙂

zdroj: youtube/Bon appétit

Čo nás pečenie maslového cookies naučilo?

1; Aj pri hrnčekovej mierke treba rozmýšľať. Až také jednoduché to nie je 😀

2; Soľ a karamel sa kamarátia, aj keď sa vám to nepozdáva

3; Vo vnútri sú cookies vláčne. Kratšie pečenie je v tomto prípade viac.

maslové cookies na tanieriku a káva

Odhaľte originálnu slano-sladkú chuť maslových cookies. Pozor! Sú prudko návykové 🙂

Dobrú chuť 🙂

Vyskúšajte Malinové makronky. Nie sú také komplikované, ako sa zdá 🙂

You may also like

Komentuj