Moravské koláče podľa FITSHAKER

by vonavakava
0 Komentár

Pečiem. Všetko z kvásku. Nechcem ho stratiť. Dokrmovať ho treba pravidelne. Dnes to vyhrali moravské koláče. Nemala som vyhliadnuty žiadny recept. Skúšam všetko, čo nájdem. Naposledy si moje kváskovacie srdce podmanili moravské koláče. 

moravské koláče s makom, tvarohom a slivkovým lekvárom

Moravské koláče na zjedenie

V hľadáčiku sa mi objavil recept zo stránky fitshaker.sk. Vyhrali moravské koláče z kvásku. Ideálne riešenie. Sú vynikajúce. Kváskovanie ma naučilo dve veci. Plánovať, ale neviem, či sa to počíta, lebo zatiaľ len pri pečení a prečítať recepty do konca ešte skôr, ako s pečením vôbec začnem. Recepty z kvásku sú nevyspytateľné. Nečakané odhalenie uprostred receptu pečenie síce spestrí, ale nie vždy ide o príjemné prekvapenie. Tento recept je bohatý na suroviny. Nemusíte použiť všetky. Je len na vás, ako si plnky skombinujete a či použijete všetky. Mne sa to podarilo. Babka má dobré zásoby. Moravské koláče boli štedré. 

Rozkvas. Bez neho to nepôjde

  • 150 g ražnej múky na kváskovanie (až teraz som si všimla, že pôvodný recept má uvedené mililitre. Doteraz som sa pri rozkvase stretla len s gramami. Ako skúsený kváskar to už beriem tak automaticky. Vychádzala som z gramov, uvádzam gramy. Keď sa vám viac páčia mililitre, dajte mililitre) 
  • 150 g vlažnej vody 
  • 2 lyžice materského kvásku (nezabudnite kvások hneď po odobraní nakŕmiť. Ja stále pridávam 50 g múky na kváskovanie a 50 g vody) 

Všetko som zmiešala v sklenenej miske, zabalila do fólie a vložila do mikrovlnky, aby mal štartér v noci stále rovnaké teplo

moravské koláče, celý postup

Moravské koláče od kváskového cesta až po chutný výsledok

Ráno som si nachystala ostatné prísady

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 150 ml mlieka
  • 4 lyžice medu
  • 50 g masla
  • 1 žĺtok

V pôvodnom recepte uvádzajú kvalitné mlieko, kvalitné maslo, domáci med. Ja dávam to, čo doma máme. Nie sme zameraní na bio, raw a tak. Čo už. 

Všetky prísady a rozkvas vypracoval kuchynský robot. Stratený hák na miesenie cesta sa našiel. Dedo si oddýchne. Vypracované cesto zakryte potravinárskou fóliou a nechajte pekne kysnúť. Moje kyslo v kuchyni. Je v nej najteplejšie. 

Po 3 hodinách cesto vyberte, premieste a rozvaľkajte na cca 5 mm hrúbku. Neviem, či je to pri drožďovom ceste rovnaké, ale to kváskové pod rukami príjemne praská. Na vykrajovanie si vyberte také veľké koliesko, aké veľké moravské koláče chcete. Moje mali priemer cca 6 cm. Nechcela som väčšie. 

Povykrajované kolieska poukladajte na papierom na pečenie vystlaný plech a hodinu ich nechajte kysnúť. Kým kolieska kysnú, pripravíme si plnky. 

tvarohová a maková plnka

Na plnke nešetrite, aby boli koláče naozaj také, ako majú byť. CHUTNÉ!

Na makovú plnku potrebujeme

  • 150 ml mlieka
  • 2 lyžice medu (použila som trstinový cukor. Mak som mlela na mlynčeku na kávu. S cukrom sa melie lepšie. Na steny mlynčeka sa až tak nelepí) 
  • 300 g mletého maku
  • kôru z citróna

Mlieko priveďte do varu. Primiešajte k nemu mak s cukrom a pridajte citrónovú kôru. Keď sa rozhodnete pre med, pridajte ho k mlieku, aby sa ľahšie rozpustil. 

Fakt jednoduchá tvarohová plnka

  • 200 g tvaroh
  • 1 lyžicu medu
  • 1 žĺtok

Všetko poriadne rozmiešajte, aby sa med a žĺtko dostalo do celého tvarohu. 

Nezabudnite na slivkový (alebo iný) lekvár a vajíčko na potretie. My sme mali slivkový lekvár domáci. Mne k maku chuťovo pasuje asi najviac. 

Do každého vykysnutého kolieska urobte pohárom s asi o centimetrom menším priemerom priehlbinu. Do každej priehlbiny dajte vrstvu maku, vrstvu tvarohu a nakoniec lyžičku lekváru. Mne na posledné, najväčšie koliesko, mak a tvaroh neostal. Pri predchádzajúcich kolieskach som asi bola príliš štedrá. Posledné, najväčšie koliesko, ktoré vzniklo z ostatkov cesta z vykrajovania, som natrela hrubou vrstvou lekváru a posypala ho posýpkou. 

Okraje moravských koláčov som potrela rozšľahaným vajíčkom a takto pripravené vložila do na 200 °C vyhriatej rúry. Mala som ich piecť 25 minút. Piekla som ich kratšie. Naša rúra je šikovnejšia. 

Potrebujete niečo sviatočnejšie? Mandľová torta presvedčí aj tú najnáročnejšiu návštevu 

You may also like

Komentuj