Mierne upravený mrkvový koláč

by vonavakava
0 Komentár

Zase mi vyskočil. Recept. Na sociálnej sieti. Mrkvový koláč. A potom nepeč. Nedá sa. Môj prvý recept, pri ktorom som použila hlavu. Svoju vlastnú. Nedržala som sa receptu za každú cenu. Nepozdávalo sa mi množstvo cukru. Improvizovala som. Vážne! Viete, ako to dopadlo? Upiekla som mrkvový koláč.

Mrkvový koláč, menšia improvizácia

Moje rozhodnutie upiecť mrkvový koláč bolo spontánne. Pečenie cez víkend nebolo v pláne. Teraz ste mali čítať recenziu na knihu Na brehu Rio Piedra som si sadla a plakala. Aj to bude. Žiadny strach.

Bude vás zaujímať: Malinové makronky

Zásoby máme dobré. Suroviny na mrkvový koláč som našla. Všetky. Skoro. Len 100 gramov mrkvy chýbalo. Včera si ju požičali susedia. Bolo by jej dosť. Nevadí. Sadla som na bicykel a navštívila bratovu chladničku. Len mrkvu som z nej zobrala. Jednu. Čestné slovo!

mrkvový koláč, múka, vajcia, mrkva, škorica, olej, ricotta, citrón, tvaroh
Ingrediencie, bez ktorých mrkvový koláč neupečiete 🙂

CESTO

500 g mrkvy

400 g cukru (požila som trstinový cukor. Pečiem zdravo 😉 )

320 g polohrubej múky (špaldová múka to zase raz vyhrala)

4 vajcia

250 ml oleja

2 lyžičky prášku do pečiva

2 lyžičky sódy bicarbónu

1 lyžička soli

1 lyžička mletej škorice

130 g sekaných orechov (strúhané som dala. Zapojila som do činnosti elektrický strúhač. Keď už, tak poriadne)

PLNKA

Pri plnke som sa hlboko zamyslela. Pôvodný recept na Šťavnatý mrkvový koláč s tvarohovou plnkou znie takto:

450 g tvarohu

110 g masla

600 g práškového cukru

Zarazilo ma množstvo cukru. 400 g cesto, 600 g plnka. Toľko nedám. Cukor doma máme. V tom nie je problém. Pomer sa sa mi nepáči. Kilogram cukru na jeden koláč. To už čo je! Otvorím chladničku (našu, nie bratovu) a kukám, čo mi v nej padne do oka. Ricotta. Skvelé! Problém vyriešený!

mixér spojí všetky suroviny na mrkvový koláč
Mixér je skvelým pomocníkom. Jemné cesto, hladká plnka, chutný koláč 😉

PLNKA PODĽA MOJICH PREDSTÁV

250 g ricotta

250 g tvaroh jemný

3 (čítaj tri) lyžice práškového cukru

kôra z jedného citróna a šťava z jeho jednej polovice

Postup práce

Očistite a nastrúhajte si mrkvu. Šúpala som ručne, so strúhaním mi pomohol elektrický strúhač. Čudujem sa, že som sa mu doteraz tak usilovne vyhýbala. Nechcelo sa mi ho umývať. To, že som pri strúhaní ručne zabila pol hodiny, nie je podstatné. 😀

Postupné šľahanie, vzdušnejšie cesto

Toto nemám z vlastnej hlavy. Pri pečení nemenovaného koláča som sa dozvedela. Čo ak je to pravda? Mixér vyšľahal vajcia a cukor do krásnej peny. Postupne som k nim pridala olej. Kým sa poriadne zamiešal, pripravila som suché ingrediencie. Vymenila som metličky. Tie na vajcia by toľké množstvo múky pravdepodobne neuniesli. Suché ingrediencie som pridala do zmesi vajcia – cukor – olej. Nakoniec prišla na rad mrkva a orechy. Mala som ich nastrúhané v jednej miske. Šetrím. Misky, vodu, životné prostredie, seba. 😀

cesto na mrkvový koláč s mrkvou
Vmiešame mrkvu a orechy a cesto na mrkvový koláč je hotové 🙂

Cesto pripravené, plech čaká

Cesto som vyliala na vymastený a hrubou múkou alebo krupicou vysypaný plech. Takto by som to urobila teraz. Na vysypanie som použila špaldovú múku. Viete, čo sa stalo? Prilepila sa na olej a nechcela sa z neho pohnúť. Nepracuje sa s ňou tak, ako s pšeničnou. Už sa mi to stalo. Neviem prečo stále skúšam šťastie. Nakoniec mi to celé pečenie mierne skomplikuje. O tom, ako „rada“ pripravujem formy a plechy som už hovorila.

Bude vás zaujímať: Stále som to ja. Kým sa koláč upečie, stihnete pár strán prečítať 😉

Koláč pečieme v na 170 °C vyhriatej rúre cca 40 – 50 minút. Môj mrkvový koláč bol po 40 minútach hotový. Sledujte si to, aby ste ho vybrali načas.

cesto na plechu
Viac fotiek dnes nebude. Zabudla som fotiť 😉

Plnka na mrkvový koláč. Podľa mňa

Zmiešajte všetky PLNKA PODĽA MOJICH PREDSTÁV prísady. Koláč som neplnila. Všetku plnku som natrela na vrch. Urobte tak, ako sa vám páči. Pred prekrajovaním upečeného cesta, (pri torte je to korpus, pri koláči to už nie je cesto, ale ešte to nie je ani koláč. Ako sa to odborne volá? Vie niekto?) mám rešpekt. Taká skúsená cukrárka ešte nie som, ale aj to možno príde. Časom. Ak sa rozhodnete koláč naplniť, nezabudnite si plnku nechať aj na potretie vrchnej časti. Koláč posypte mandľovými lupienkami alebo nastrúhanou pomarančovou kôrou. Alebo to nechajte len tak. Pekné biele.

Dobrú chuť 🙂

Čo nás pečenie mrkvového koláča naučilo?

1; Ak v recepte s niečím nesúhlasíte, prispôsobte si ho

2; So špaldovou múkou sa plech nevysypuje. Môžete to vyskúšať, ale dá to zabrať. Verte mi!

3; Lepšie raz umyť, ako pol hodiny strúhať. A to ako fakt!

Hľadáte zdravšiu pochúťku? Vyskúšajte Banánovú tortu s chrumkavou posýpkou.

You may also like

Komentuj