No čo, milovníci kávy? Viete o tom, že pestovanie tejto nenáročnej rastliny z Etiópie zvládnete aj doma? Ani ja nie. Vraj sa to dá. Zisťovala som, ako na to. Rada sa s vami s nadobudnutými informáciami podelím a verím, že sa pochválite, ako vám pestovanie kávy doma ide. Aj ja skúsim. Už mi chýba len taký detail. Klíčivé kávové zrno.
Káva ako rastlina, ktorú (ne)poznáme
Káva je tropická až subtropická nenáročná rastlina. Patrí do čeľade marenovitých. Ide o vždy zelenú rastlinu. Samozrejme len v prípade, že je všetko v poriadku. Jej listy nehnednú a neopadávajú. Neoriadku sa nebojte. Tmavozelené listy vám budú robiť radosť po celý rok a váš interiér pekne oživia. Skúste to!
Interiérová rastlina? Prečo nie
Kávovník arabský je najrozšírenejším kávovníkom pestovaným na výrobu kávy a pestovať ho môžete aj ako interiérovú rastlinu. Vyberte si kvetináč, ktorý sa vám k zariadeniu najviac hodí. Pestovanie kávy je dlhodobý proces. Nech to v tej obývačke aj dobre vyzerá.

zdroj: pixabay
Pestovanie kávy v kvetináči. Ako na to?
Vypestovať kávu zo semienka je náročnejšie. Nikdy neviete, či sa u nás dostanete k semienku, ktoré ešte vyklíči. Klíčivé je len 14 dní. Rozmýšľate, odkiaľ sa k nám káva dováža a čím všetkým musí také semienko prejsť? Ja tiež. Dajme tomu, že sme mali šťastie a do rúk sa nám dostalo plnohodnotné semienko.
Zelené kávové zrnko vtlačte do ľahkého výživného a hlavne kyslého priepustného substrátu do hĺbky 1,5 až 2 cm. Zrnko nevyklíči zo dňa na deň. Na rastlinku si musíte cca 5 týždňov počkať, ale môže vás prekvapiť aj skôr. Rastliku umiestnite k oknu, aby mala dosť svetla, ale nie na priame slnko. Nerobí jej dobre. Krásne zelené listy by rýchlo zmenili farbu. Nezdravá hnedá v izbe nevynikne. Rastlina zle znáša premiestňovanie. Zbytočne s ňou neexpreimentujte.
Bude vás zaujímať: A čo káva? Škodí alebo pomáha?
Teplo a voda. Všetko s mierou
Kávovník má rád teplo. V lete mu vyhovuje 22 až 25 °C. V zime mu stačí aj o 10 °C menej. V tomto ročnom období nevyžaduje ani toľko pozornosti. Hnojte a zalievajte ho menej. Pozor na prievan. Nemá ho rád.
Kávovník potrebuje vlhko, ale veľa vody mu škodí. Najmä, keď je káva ešte malá. Odhnijú jej korene a kávu z nej nevypestujete. Viac vody jej doprajte, až keď začne kvitnúť a viazať plody, v období vegetácie.
Polievajte vždy, keď mu listy trochu ovisnú. Ponorte kvetináč do väčšej nádoby s vodou a nechajte ho v nej aspoň pol hodiny. Potom ho vyberte. Ideálne by bolo, keby sa vám podarilo nazbierať dažďovú vodu, ale nič sa nestane, keď ho ponoríte do tej z vodovodu. Akurát ju nechajte odstáť. Pestovanie kávy doma má tú výhodu, že môžete pozorne sledovať, čo sa kedy s kávou deje.
Bude vás zaujímať: Spánok a káva. Dá sa to?
Aby kávovník dobre rástol
Kávovník má doma iné prostredie, ako napr. v Brazílii. Uistite sa, že dostáva všetko, čo potrebuje. Dusík, draslík, fosfor a horčík. Doprajte mu ich v pravidelných 14 dňových intervaloch. Občas pridajte železo a bór. Tekuté hnojivá vám s primeranou dávkou spomínaných minerálov pomôžu.
Kávovník každý rok presaďte. Rastie pomerne rýchlo. Vyberte mu kvetináč, v ktorom bude mať vždy dosť miesta.
Kedy prídu hnedočervené bobule?
Máte pred sebou samoopelivú rastlinu. Chcete si byť istí, že je opelená na 100 %? Pomôžte jej vatovou tyčinkou a čakajte. Kávovníková čerešňa sa určite vytvorí.
S ochoreniami sa pri káve nestretávame často, ale v zimnom období prikurujeme, prostredie je suchšie. Na listoch sa môžu objaviť vošky a puklice.

zdroj: pixabay
Od kvetu až po plod
Kvety má káva malé a biele. Pripomínajú jazmín. Rastú vo zväzkoch. Kávovník zakvitne niekoľko krát v roku. Nie je to nič neobvyklé. Na rastline môžu byť kvety a plody súčasne. V tomto čase dosahuje výšku 1 metra. Snažte sa mu udržiavať pravidelný tvar. Na jar alebo v lete ho zaštepte, aby nepúšťal konáriky na všetky strany. Príliš rozvetvený ker môžete strihnúť aj o polovicu. Konáriky budú silnejšie, úroda bohatšia.
Po odkvitnutí vzniká plod v podobe hnedočervenej bobule, tzv. kávovníková čerešňa, ktorá v sebe ukrýva dve zrnká kávy, ktoré na seba pekne priliehajú. V byte kávovník zakvitne v priebehu 3 až 4 roka. Pestujete zo semienka? Na prvý kvet môžete čakať aj 7 rokov. Pri dobrých podmienkach prinesie plody pravidelne a kávu z nich pozbierate už po 5 až 9 mesiacoch.
Vlastná káva. Cítite tú vôňu?
Kávové zrná osloboďte od dužiny a osemenia, osušte a pražte na poriadne vyhriatej panvici alebo grile dovtedy, kým zrná nedosiahnu peknú tmavohnedú farbu. Zvládnete to za 20 minút. Počas praženia ich stále miešajte, aby žiadne zrnko neprihorelo a nepokazilo vám celú várku. Chce to zvyk. Počítajte s tým, že káva nebude chutiť tak, ako ste zvyknutí. Nie je to zmes Arabica a Robusta, s ktorou sa v obchodoch stretávame najčastejšie. Odroda bude tiež iná. Jej chuť vás môže príjemne prekvapiť alebo naopak, sklamať.
Ja to s pestovaním kávy v kvetináči skúsim. Vytvorím denník pestovania kávy doma a postupne pridám fotky s popisom, aby ste vedeli, ako sa káve darí. Sledujte stránku Voňavá káva na facebooku a nič z môjho pestovateľského pokusu vám neunikne.
Všetko o pestovaní kávy sa dozviete v článku Pestovanie kávy. Od semienka až k nám