Pirôžky domáce

by vonavakava
0 Komentár

Nečakala som, že sa dnes pustím do pečenia. Na pirôžky som pokukovala už dlhšie. Dnes im boli hviezdy naklonené. A ja tiež. Chýbajúce ingrediencie dokúpite v každých dobre zásobených dedinských potravinách. Presne ako ja. Pirôžky sa zjedia skôr, ako z oleja vyberiete poslednú dávku. Vážne. Presvedčte sa!

Originál, ale nie môj

Inšpiráciu som našla na nemenovanej sociálnej sieti. Niekto ich zdieľal, tak som si isch uložila. Vedela som, že raz nastane ich čas. Recepty na každú príležitosť to istia. 

mlieko, zemiak, špaldová múka, droždie, vajce, cukor

Nie, to nie je všetko, čo na pirôžky potrebujete. Mak, slivkový lekvár sa na foto nedostali. Ešte sú v obchode

Cesto

  • 500 g špaldovej múky (nemusí byť špaldová. Originál recept uvádza polohrubú. Tvárim sa, že zdravšie pečiem)
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 celé vajce
  • 1 v šupke varený zemiak
  • 1 PL oleja
  • 2 PL trstinového cukru
  • štipku soli

Plnka

  • 200 g mletého maku
  • 200 g slivkového lekváru
  • 1 PL rumu
  • 1 KL citrónovej kôry
  • 1 vanilkový cukor (babka povedala, že mak treba ochutiť. Babka má vždy pravdu)

 

  • olej na vyprážanie. Presné množstvo vám neprezradím. Neviem, akú hlbokú panvicu si na túto činnosť vyberiete.

Postup

Zmiešajte droždie s cukrom a asi 50 ml vlažného mlieka. Prikryte to utierkou a nechajte 10 minút kysnúť. Zemiak treba

kvások v žltej miske

Dobrý kvások je základ

uvariť. V šupke. Stačí jeden. Kým sa varil, odskočila som do obchodu. Nemali sme mak a olej. A chcela som kúpiť klasický slivkový lekvár v tégliku. Kelímok sa v Krátkom slovníku slovenského jazyka zatiaľ nenachádza. Slivkový lekvár nemali. Kúpila som ovocnú zmes. Na obale bola nakreslená slivka. Presvedčila ma.

Uvarený a vychladený zemiak postrúhajte na jemnom strúhadle. Postrúhala som ho ešte za horúca. Som neskoro prečítala, že má vychladnúť. Pridala som ho k droždiu. Nie k múke. Nič sa nestalo. Postupne som ku kvásku pridala vajce, olej a zvyšok vlažného mlieka. Nebudem predsa ďalšiu misku špiniť. 

Ručná práca občas bolí

Podarilo sa mi vybiť pekné hladké cesto, ktoré sa nelepí. Ručne stručne. Rozhodla som sa, že s dávkou ľudského tepla sa mu bude kysnúť lepšie. Odovzdala som mu trochu toho svojho. Ale je to makačka. Neviem, či sa pri najbližšej príležitosti nevrátim k stolnému mixéru.

Cesto má byť tuhšie. Asi dvakrát som doň prisypala múky. Len tak. Od oka.

Dobre vypracované cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť. Moje kyslo cca 30 minút. Potom som ho s varechou trochu prevzdušnila a dopriala mu ďalšiu pol hodinku.

cesto, maková plnka, pirôžky kysnutie a praženie

Od kysnutého cesta k hotovej pochúťke

Cesto kysne, vy pracujte

Čas kysnutia som naplno využila. Pomlela som mak modrý a pridala doň lekvár, rum, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Vznikla mi ale že fakt hustá plnka. Nechcela som ju riediť. Predpokladala som, že s hustou sa bude pracovať lepšie. Či som predpokladala správne neviem. Žezlo som odovzdala mame. Musela som ísť niečo vybaviť. Neodkladne. Ušla sa jej podľa mňa tá najhoršia časť, ale zvládla ju na 1*.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte tak, aby bolo hrubé aspoň 1 cm a pokrájajte na obdĺžniky. Vyjde vám asi 26 dielikov. Mame mojej toľko vyšlo. Na každú časť dajte potrebné množstvo plnky, zaviňte a boky k sebe poriadne pritlačte. Aby z pirôžkov plnka nevychádzala. Vytvarujte valčeky a nechajte ich ešte chvíľu kysnúť.

Praženie sa môže začať

V panvici zohrejte olej a pirôžky doň postupne vložte. Pražte ich na jemnom plameni, aby sa nepripálili. Postupne ich otáčajte, aby bolo boli upražené z každej strany. Praženie jednej várky trvá približne 10 minút. Možno aj dlhšie. Občas sme ich museli pridržiavať, aby sa nepretočili stále na rovnakú stranu. 

Dozlata upražené pirôžky nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Zbavia sa nadbytočného oleja a budú chutiť lepšie.

pirôžky s makom na tanieri s cibuľovým vzorom

Aj by som vás ponúkla, ale už ani jeden pirôžtek neostal. Viete čo to znamená? Že sú výborné

Dobrú chuť 🙂

Čo nás praženie pirôžkov naučilo?

1; Pirôžky rýchlo kysnú. Kým sa jedny upražia, naplníme ďalšie. Aby sa s nimi ľahšie pracovalo

2; Pirôžky potrebujú asistenciu. Radi sa točia na jednu stranu. Občas ich treba jemne pridržať vidličkou. Nepichajte do nich, aby nenasiakli olejom

3; Pirôžky rozdajte, až keď budú upražené. Všetky. Môže sa stať, že vám nakoniec nič neostane. Presne ako nám

Upečte si chutný rebarboro – mandľový koláč, kým je čas. Rebarbora nebude rásť večne.

You may also like

Komentuj