Podbeľ liečivý (Tussilago farfara) a jeho účinky

by vonavakava
0 Komentár

Podbeľ liečivý som si vyhliadla na Veľkonočný pondelok. Trošku sme turistikovali. Boli sme pozrieť Kozí kameň. Toľko podbeľov som pokope ešte nevidela. Nedalo mi. Ukecala som ochotnejšiu časť rodinných príslušníkov a o pár dní neskôr sme sa vydali podbele zbierať. Zima pod Tatrami je dlhá, treba sa pripraviť. Podbeľ ma nezlákal len svojou krásou. Čím je jeden z prvých jarných kvetov taký výnimočný?

podbeľ v suchej tráve

Nenápadný kvietok s veľkými účinkami

Milovníci zvierat, nebojte sa. Aj včelám sme nechali. Nepozbierali sme všetok. Ešte nás čaká prvosienka jarná a materina dúška. Musím zistiť, s ktorými bylinkami je najvhodnejšie podbeľ kombinovať. Už teraz sa teším na vôňu bylinkového čaju a atmosféru, ktorá v zime vďaka nemu vznikne.

Nie je taký nevinný, ako sa zdá

Ľudovo sa mu hovorí podbiel, podbelie, podkovka, konské kopyto, matkino líčko, či babuška. Pod ktorým názvom ho poznáte vy? U nás je to jednoducho podbeľ. Hovorí sa, že keď si prvým podbeľom lekárskym, ktorý po zime nájdete potriete oči, budete lepšie vidieť. Skúsila som to. Ale len raz. Keď ma po tejto „liečivej aplikácii“ zbadala lekárnička, hneď jej bolo jasné, prečo som prišla. Alergici, keď chcete dobre vidieť, túto terapiu radšej neskúšajte. Pozabudla som sa.

Podbeľ podľa Malého atlasu liečivých rastlín

Čítali ste niekedy charakteristiku tohto kvetu? Ja dnes. A nie raz. Chcela som ju nám, bežným nebiologickým smrteľníkom, trochu priblížiť. Nepodarilo sa. Co je psáno, to je dáno. Pomohla som si. Siahla som po knihe Malý atlas liečivých rastlín od Ľ. Thurzovej s kolektívom z roku 1975. Prvý atlas liečivých rastlín, s ktorým som sa vo svojom živote stretla. Stále má čo ponúknuť, aj keď slovenčina dnes znie trochu inak. Podbeľ liečivý je v nej opísaný takto:

Trvácna bylina z čeľade astrovitých s plazivým alebo výbežkatým šupinatým podzemkom, ktorý má dvojaké púčiky: z jedných zavčasu na jar vyrastajú šupinaté za kvetu 10 – 15 cm, za plodu 20 – 30 cm vysoké stvoly, z druhých po zvädnutí stvolov vyrastajú dlhostopkaté srdcovitookrúhle kožovité listy, ktoré sú za mladi na obidvoch stranách bledoplstnaté. Jemné chĺpky chránia rastlinu pred zimou a chladnou rosou. Žlté kvetné úbory sa na noc skláňajú k zemi a za studeného alebo daždivého počasia sa vôbec neroztvárajú. Plody sú chocholcom venčené nážky. Kvitne od marca do mája. Veľmi medonosný.

Výskyt

Rastie hojne na vlhkej, najmä hlinitej, zväčša voľnej pôde, ale aj na poliach, priekopách a inde.

Zber

Zbierame listy, ako aj kvetné úbory, a to hneď, ako sa rozvijú. Staršie kvety sa totiž pri sušení roztvoria a plody v nich dozrejú. Listy zbierame s krátkymi stopkami, ešte mladé, nenapadnuté hrdzou alebo inými škodcami. Sušíme riedko rozložené pri teplote do 35 °C. Schnú pomaly. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom. Kvet má slizovitú, trochu horkastú chuť

Obsahuje sliz, triesloviny*, fytosteroly**, horčinu***, stopy éterického oleja, draslík, zinok a iné látky, v kvetoch aj žlté farbivo xantofyl.

Osoží pri chorobách dýchacích ústrojov (pri suchých alebo chronických zápaloch priedušiek), napomáha látkovú premenu.

Koniec citátu.

*sú to rastlinné polyfenolické zlúčeniny. Nájdeme ich kôre stromov, čaji, ovocí a listoch rastlín. Posilňujú imunitný systém, pôsobia protizápalovo a antimikrobiálne, zlepšujú absorbciu vitamínu C, znižujú hladinu cholesterolu, krvný tlak a riziko vzniku nádorov

**rastlinné tuky, ktoré sa nachádzajú tam, kde sú rastlinné oleje (semená, orechy, sója, olivy). Znižujú hladinu sterolu, ktorý všetci dobre poznáme. Ide o nepriateľa s názvom cholesterol

***ide o prírodné látky rôzneho chemického zloženia s výrazne horkou chuťou. Podporujú vylučovanie žalúdočných štiav a zlepšujú trávenie

list podbeľa v plnej kráse

Vedeli ste, že list podbeľa vyzerá takto? Mňa toto zistenie dosť prekvapilo

Kvet a listy. Kedy ich zbierať? 

Kvety podbeľa zbierame počas kvitnutia v apríli a máji, mladšie listy v júli a auguste. Listy rastú, až keď podbeľ rozkvitne. Pozor na ne. Ľahko si ich pomýlite s deväťsilom alebo lopúchom. Prirovnanie k lopúchu ma úprimne prekvapilo. Začala som googliť. Až teraz som sa dozvedela, aké má podbeľ listy. Veľké. 

Kedy sa na podbeľ obrátiť? 

Babky bylinkárky dobre vedeli, prečo podbeľu venovali takú pozornosť. Dúšok čaju s obsahom podbeľa priaznivo účinkuje pri:

  • bronchiálnej astme, zápale pľúc a pľúcnom kašli (pomáha tvoriť hlien a zmäkčuje kašeľ)
  • žalúdočných a črevných zápaloch
  • nechutenstve
  • oslabenej imunite
  • kožných ochoreniach
  • zápaloch žíl
  • popáleninách a povrchových vredoch
  • zápaloch očí
  • znižuje bolesť svalov
  • zmierňuje opuchy spôsobené bodnutím hmyzu

Ako bylinkové čaje s podbeľom užívať? 

Bylinkové čaje sa nemajú užívať dlhodobo. Platí to aj pre čaj z podbeľa. Obsahuje pre pečeň toxické alkaloidy – prírodné nízkomolekulové dusíkaté látky, ktoré v rastlinách vznikajú najčastejšie z aminokyselín. Ich obsah je rôzny. Nachádzajú sa v celej rastline alebo len v ich častiach. V malých dávkach povzbudzuje, vo väčších, naopak, utlmuje. Často ide o narkotické a návykové látky. Sušením a skladovaním sa ich účinok oslabuje

S podbeľom sa najčastejšie stretneme v podobe čaju, či tinktúry, ale pre svoje pozitívne účinky sa čoraz častejšie objavuje aj v kozmetických prípravkoch. 

čaj so sitkom na čaj

Cítite tú vôňu?

Čaj z podbeľa

Čaj zo sušeného podbeľa pripravíme následovne: 1 lyžicu sušeného podbeľa zalejeme pol litrom horúcej vody. Čaj necháme lúhovať cca 10 minút. Na to, aby svoje liečivé účinky prejavil, doprajte si aspoň 2 – 3 šálky denne. Prvú šálku si dajte hneď ráno. Uvoľní vám nahromadený hlien. Môžete ho piť čistý alebo si ho oslaďte lyžicou medu. 

Ďalším príjemným žltým jarným kvietkom, ktorý má priaznivé účinky je púpava.

Oslaďte si čaj z podbeľa púpavovým medom

You may also like

Komentuj