Púpava lekárska lieči. Nie je to burina a nevolá sa tak pre nič za nič. Púpavový med sa u nás skloňuje najčastejšie, ale púpava v sebe skrýva oveľa viac. Kvet, stonka, listy, koreň. Z púpavy môžete využiť naozaj všetko. Hej! Tá burina, ktorá je všade skutočne pomáha. Stavím sa, že chcete vedieť ako.
Púpava lekárska. Teória nikdy nezaškodí
Púpavu lekársku, (Taraxacum officinale), žltý strapatý kvietok všetci dobre poznáme. Z biologického hľadiska ide o trvácnu bylinu s jednoduchým podzemkom, z ktorého vyrastá ružica listov, a mäsitým koreňom. Zo stredu listov vyrastá dutá stonka, ktorú zdobí kvet zložený zo žltých jazykovitých lupienkov. Plodom púpavy je elipsovitá nažka s chocholcom. Všetky časti púpavy obsahujú mliečnu šťavu.
Čo v sebe púpava lekárska skrýva?
Ako púpavu vnímate vy? Je to burina alebo liečivá rastlina? Viete o tom, že táto burina obsahuje veľa vitamínu A, komplex vitamínov B, vitamín C, minerály, draslík, vápnik, železo, sodík a ešte oveľa viac? Stále hovoríme o púpave.

Púpava lekárska v zelenej tráve
Púpava lekárska a jej svet
Teraz by sa patrilo prezradiť, kde púpava rastie. Poviem vám to celkom presne. Púpava rastie všade a kvitne od apríla, až do októbra. U nás najviac v máji. Občas sa ešte niekde mihne žltá hlavička, ale momentálne je všade bielo. Najčastejšie sa zbierajú kvety a vyrába sa z nich púpavový med, ale zúžitkovať sa dajú všetky jej časti. Kvety, koreň a listy. Neviem, či sa nájde niekto, komu púpava vyslovene chutí. Ja to nie som. Je horká. Tak inak horká. Možno ju len neviem správne pripraviť. Máte nejaký osvedčený recept?
Púpava a jej účinky, ktoré prekvapia
Aj ja patrím medzi ľudí, ktorí berú púpavu ako samozrejmosť. Viete si bez žltého koberca jar predstaviť? Ja nie. Neprikladala som jej žiadny význam. Zaujal ma púpavový med a začala som pátrať. Viete, čo všetko vie púpava ovplyvniť? Toto:

Púpava lekárska obsahuje veľa peľu. Alergici, pozor na to!
- ochorenia sleziny
- celkovú slabosť
- anémiu (zlepšuje zloženie krvi)
- aterosklerózu
- ochorenia kože
- zápal obličiek a močových ciest
- obličkové kamene
- tráviace ťažkosti (nechutenstvo, zápcha)
- mliečna šťava zo stoniek odstraňuje a lieči bradavice
- pôsobí ako diuretikum. Podporuje močenie, uvoľňuje sodík a tým pomáha znižovať krvný tlak
- udržuje hladinu cukru v krvi a stimuluje tvorbu inzulínu
Čo dokážu púpavové listy?
Púpavové listy zbierajte po zakvitnutí púpavy medzi 12 a 14 hodinou. Konzumujte ich čerstvé alebo ich vysušte. Čerstvé majú veľa vitamínu C a pridávajú sa do šalátov, ale aj ako príloha k hlavnému jedlu. Viete, že listy z púpavy v sebe skrývajú viac vitamínov ako paradajky a špenát? Leto je blízko, potrebujete betakarotén, preto konzumujete veľa mrkvy? Stavte na púpavové listy. Betakarténu je v nich oveľa viac.
Chcete detoxikovať? Urobte si 6 týždňovú detoxikačnú kúru z púpavových listov. Dovoľte im prečistiť celý váš organizmus a doplniť potrebné vitamíny, aby ste sa po zime cítili ako znovuzrodení. Výsledkom kúry budú čisté obličky a pečeň, lepšie trávenie a čistejšia a mladšia pleť.
Koreň z púpavy a jeho použitie
Koreň zbierajte pred rozkvitnutím púpavy alebo až na jeseň. Dávajte pozor, aby sa pri zbere nepoškodil. Pri poškodení, stratí veľa púpavového mlieka. Po očistení koreň poriadne umyte a vysušte na suchom a tienistom mieste.
Púpavový koreň prečistí krv, urýchli trávenie, osvieži a má aj močopudné účinky. Trápi vás ekzém? Siahnite po koreni. Pomôže aj pri nechutenstve a zápche.
Drobná rada: zamerajte sa na na tie najkošatejšie púpavy. Ich koreň je oveľa hrubší a väčší.
Na účinný odvar vám postačí 1 čajová lyžička rozdrveného koreňa a 200 ml zovretej vody. Koreň pred prípravou čaju nadrobno porežte, zalejte a nechajte luhovať cca 15 minút. Čaj pite pred raňajkami alebo až po nich. Pekne pomaličky. Po dúškoch. Nemáte sa kde ponáhľať.
Káva z púpavového koreňa
Keď koreň vhodne upravíte, môžete ním nahradiť kávu. Púpavová káva detoxikuje, čistí krv a pomáha prekonávať žlčníkové problémy.
Na jej prípravu potrebujete koreň púpavy. Prekvapení? Množstvo necháme na vás. Vy musíte vedieť, koľko kávy potrebujete. Korene poriadne umyte, nakrájajte na malé kúsky a rovnomerne rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte ho v rúre na pečenie pri teplote 120 °C. Po hodine a pol zvýšte teplotu na maximum a sušte koreň ešte 20 minút. Vysušený koreň podrvte tĺčikom na mäso alebo valčekom. Kávový prášok je hotový.
Púpavový med
Za celý tento článok môže vlastne on. Dostala som naň odporúčanie a nedal mi spávať. Prvý pokus nazbierať púpavu zlyhal. Nesvietilo slnko, hlavičky sa neotvorili. Prišla som na to až v lese. Púpavu na ďalšie použitie treba zbierať na čistých miestach. Tam, kde nechodia autá. Nevadí. Keby púpavy zatvorené neboli, článok Prvosienka jarná. Všetko čo o nej neviete by nikdy nevznikol. Ani kategória bylinky. Všetko zlé je nakoniec dobré. Prvosienku som zbierala o 5 minút 12. Na ďalší deň snežilo.

Od prvej púpavy po hotový púpavový med 😉
Dočkala som sa. Počasie mi po skoro dvoch týždňoch konečne prialo. Sadla som na bicykel a poď ho do lesa. Opäť. Na prípravu púpavového medu potrebujete 400 ks púpavových kvetov. Nazbierala som 800. Na dvojitú dávku. Polovicu porozdávam a nám čo ostane? Asi som ich nazbierala minimálne o 100 viac. Som sa pri bzukote včiel zabudla. A nie raz.
Nejdem odkazovať na žiadny recept. Tento sa ku mne dostal ústnym podaním a všetky, ktoré som našla sa opakovali. Akurát cukor sa menil. Niekto dával trstinový, niekto obyčajný kryštálový. Neriskovala som. V prípade púpavového medu vyhrala biela klasika.
Na prípravu púpavového medu potrebujete
- 400 žltých púpavových kvetov
- 2 citróny
- 1,5 litra vody
- 1,5 kg kryštálového cukru
Postup
Púpavu vložte do hrnca, v ktorom budete med variť a pridajte na kolieska nakrájané citróny. Teraz to všetko pekne zalejte potrebným množstvom vody a nechajte zovrieť. Hrniec s púpavou zložte z pece a nechajte 24 hodín odstáť.
Po 24 hodinách púpavu vyberte, poriadne vyžmýkajte a preceďte. Gázu nemáme, ale máme také husté sitko, že som ju ani hľadať nemusela. Našťastie. V medovom základe neostala ani smietka. Do čistej púpavovej šťavy som pridala cukor a varila na miernom ohni 90 minút. Občas som ho premiešala. Nikto mi neporadil, ale bola som zvedavá, čo sa s medom deje. Hrniec som prikryla. Dnes by som pokrievku nepoužila. Prišla som na to, že púpavový med nechce zhustnúť. Nechala by som vodu trochu odpariť. Možno by mal púpavový med správnu konzistenciu.

Presný počet zaváraninových pohárov neviem, ale pripravte si ich radšej viac 🙂
Kým sa med varí, pripravte si zaváraninové poháre. Pôvodne som chcela spočítať, koľko som ich použila, ale zabudla som. A aj tak by to bolo nanič, lebo každý pohár bol iný. Do pohárov nalejte ešte horúci med, poriadne ich zatvorte a pokladajte hore dnom. Poháre prikryte utierkou a nechajte vychladnúť. Neviem, aký to má význam. Babka tak robili. Urobila som to tak nejak automaticky.
PS: Med sme dnes ochutnali. Zhustol. Nie tak, ako včelí, ale predsa
Púpavový med na každý deň
- jedna čajová lyžička za deň si posilní imunit
- má močopudné účinky
- podporuje krvotvorbu
- znižuje krvný tlak
- podporuje trávenie
- zlepšuje hojenie rán
- upravuje hladinu cukru v krvi
Tak ako? Podarilo sa vám na púpavu lekársku zmeniť názor? Ešte stále je to len burina, ktorá vám na záhrade žerie nervy? Neverím! 🙂
Chcete o liečivých rastlinách z našich končín vedieť viac? Sledujte kategóriu bylinky 🙂