Na kombináciu rebarbora – jahoda som sa tešila, odkedy sa na rebarbore objavili prvé zelené lístky. Čakala som, kým dorastú. Už nie je. Skončila na koláči. Výber bol náročný, ale výsledok stojí za to. Rebarborovo-jahodový kváskový koláč krásne vonia a výborne chutí. Neveríte? Pečte! Určite neoľutujete.
Štartér neštartoval z večera do rána
Prvýkrát som rozkvas nenachystala večer. V rebarbore a jahodách som mala jasno. Rebarborový koláč kváskový som nikde nenašla. Všade len kváskový koláč ovocný. Ako naložiť s rebarborou mi google neporadil. Pre mňa nepredstaviteľné. Potrebovala som sa na to vyspať. Ráno som vybrala prvý recept na ovocný koláč, ktorý som našla. Klikla som na stránku jarkapecie.sk. Podľa nej som ešte nepiekla. Mali sme premiéru. S rebarborovo-jahodovou plnkou pomohla babka a posýpku som dotvorila ja. Sama.
6 hodín a dosť!
Rozkvas na rebarborovo-jahodový koláč som zakladala okolo 7:00 hod. ráno. Podľa receptu má kvasiť 6 až 12 hodín. Dĺžka záleží od sily kvásku. Hneď mi bolo jasné, že 12 hodín kysnúť nebude. Dopriala som mu celých 6 hodín. Dobrý kvások mám. Zvládol to. O 13:00 hod som pripravila všetky potrebné ingrediencie a pustila som sa cesto chystať. Normálne som si to časovo zmenežovala. Recept som si trošku upravila. Používam bežné potraviny. Obyčajné mlieko, obyčajné maslo, obyčajné citróny.
Na prípravu cesta potrebujeme (znie to tak profesionálne)
- 200 ml mlieka
- 2 žĺtky (OK, klamala som. Vajíčka sú bio. Brat chová sliepky)
- 100 g masla
- 80 g trstinového cukru
Tieto ingrediencie som zmiešala a pridala k nim kvások. Lákalo ma tento krok vynechať, (tak ako vždy) a hneď pridať aj múku a spol, ale odolala som pokušeniu a urobila som to, čo recept kázal. K tejto zmesi som pridala:
- 200 g hladkej pšeničnej múky (špaldovú múku sme nemali. Tiež ma to prekvapilo)
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- štipku soli (na štipku soli som asi zabudla, ale neprezraďte ma)
- nastrúhanú kôru z citróna
V miešaní cesta som sa spoľahla na kuchynský robot. Cesto je redšie. Autorka receptu na to upozorňovala, tak som nestresovala. Cesto som prikryla potravinárskou fóliou a nechala ho vo vypnutej rúre na pečenie pekne kysnúť. Po 3 hodinách som ho vybrala na múkou posypanú pracovnú dosku. Je poriadne lepkavé, chcela som mu dať nejakú formu. Plech na pečenie, najväčší, aký doma máme, treba poriadne vymastiť maslom. Aj som sa bála, že upečený rebarborovo-jahodový koláč z plechu nevyberiem, ale keď písali, že stačí vymastiť, tak vymastiť. Cesto som chcela pekne rozvaľkať. Nešlo to. Lepilo sa na dosku, na valček na cesto, všade. Vzdala som to. Dala som cesto na plech a rukami ho roztiahla tak, aby sa dostalo do každého kúta. Cesto nespolupracuje. Natiahnem ho a ono sa vráti späť. Je to makačka, ale dala som to. Keď sa to s lepením na ruky nedalo vydržať, namočila som si ich do zimnej vody. Išlo to ľahšie. Takto pripravené cesto som vložila do rúry, aby trochu podkyslo. V pôvodnom recepte to uvedené nie je, ale nemala som pripravené ovocie, (rebarbora je ovocie?), tak som si povedala, že trochu kysnutia naviac mu nezaškodí. Rebarboru som si pekne očistila, nakrájala na menšie kúsky a dala dusiť, aby v koláči nepustila veľa vody. Babka poradila. Aj o množstve rebarbory rozhodla. 8 stopiek (či stoniek) musí stačiť. Kým sa rebarbora s mojim občasným miešaním dusila, očistila a nakrájala som jahody.
Chrumkavá posýpka je najlepšia
Cesto som posypala trstinovým cukrom. Použila som svoju obľúbenú mierku. Sypala som len tak. Od oka. Nebojte sa, s jeho množstvom som to neprehnala. Bolo to len také symbolické. Aby sa rebarbora na koláči necítila sama. Na rebarboru, (mohlo jej byť viac) som poukladala jahody a tu nastala ďalšia dilema. Posýpka podľa vlastných predstáv. No pekne! Jednu obľúbenú už našťastie mám. Posýpka z ovsených vločiek. Požičala som si ju z receptu Banánová torta s chrumkavou posýpkou. Na jej prípravu potrebujete:
- 70 g obyčajných ovsených vločiek (nie jemných)
- 40 g trstinového cukru
- 25 g nasekaných mandlí
- 40 g masla
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
Mandle som vynechala. Je výborná aj bez nich. Posýpku som robila z dvojitej dávky. Aby jej nebolo málo. Plech je veľký. Pridala som do nej nastrúhanú kôru z citróna. Pri pečení v kombinácii so škoricou krásne vonia a koláču dodá neodolateľnú (dlho som tento výraz hľadala) chuť. Nezabudnite si zapnúť rúru. Ja som tú našu dala predhriať na maximum ešte predtým, ako som začala rebarboru krájať. Na 180 °C som ju znížila, keď som do nej rebarborovo-jahodový koláč vložila. Raz napíšem recept, ktorý sa bude rýmovať. Celý. Časovač som nastavila na 35 minút, ale koláč som išla skontrolovať skôr. 35 minút by bolo veľa. Každá rúra pečie inak. Časový údaj je pri pečení len informačný. Aj to som sa pri pečení už stihla naučiť. PS: Plech naozaj stačí poriadne vymastiť. Koláč sa naozaj nelepí. Pekne z plechu odchádza. [su_note note_color=“#ddf4fb“]
Rebarborový koláč som už piekla. Rabarborovo-mandľový konkrétne.
Pred rokom. Skoro presne
[/su_note]