Rebarborovo-mandľový koláč

Zlákala ma rebarbora. Nie žeby som sa jej po zime nevedela dočkať. Až tak ju nesledujem. Na sociálnej sieti, ktorú netreba menovať mi vyskočil recept na rebarborovo-mandľový koláč. Odvtedy som chodila sledovať, ako sa rebarbore darí. Som sa nevedela dočkať, kedy pozbieram prvú úrodu. Rebarbora našťastie rastie ako z vody. Treba ju použiť čerstvú. Nemám na čo čakať.

ingrediencie na prípravu rebarborovo-mandľového koláča: rebarbora, špaldová a mandľová múka, cukor, čokoláda, vajcia. škorica, sóda, jogurt, práčok do pečiva, maslo

Bez týchto ingrediencií rebarborovo-mandľový koláč nebude 🙂

Viete o tom, že rebarbora je zelenina? Nikdy som ju nevedela zaradiť, ale okrem mrkvy som do koláčov zeleninu nepridávala. Keď tak nad tým rozmýšľam, viac koláčov som upiekla zo zeleniny ako z ovocia. A toto je jeden z nich.

Na rebarborovo-mandľový koláč potrebujete

  • 115 g masla
  • 220 g trstinového cukru (mal ísť klasický kryštálový. Máme doma. Ako inak. Pečiem zdravo. Aspoň na prvý pohľad)
  • 2 vajíčka (domáce bio. Naše kury ešte nenosia, musia dorásť, ale aj tak. Kamarátka nás zásobuje. Aby sme vedeli, aké vajcia nosia kury naozaj)
  • 250 g gréckeho jogurtu (som na ten jogurt zabudla úplne. Doma sme mali len vo vnútri zrejúci. Použila som ho. Neviem, aký je v nich rozdiel. Grécky je možno o niečo sladší, ale to vôbec neprekáža)
  • 190 g hladkej múky (viete, akú som dala? Moju obľúbenú špaldovú)
  • 40 g mletých mandlí
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny (dala som asi len ¼ ČL. Z posledného pečenia ostala polovica práčku do pečiva a to je viac ako 1 ČL. V poslednom mrkvovom koláči bolo sódu bikarbónu cítiť. Už vtedy som si povedala, že jej budem dávať menej)
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ ČL škorice
  • 3 stonky rebarbory (dala som ich asi 5 – 6. Ešte sú také tenšie, jemnejšie, ale spolieham sa na to, že v koláči budú aj chutnejšie)
  • mandle na dozdobenie (nedozdobila som, lebo som ich nekúpila. Ale na koláči môžu vyzerať dobre. Nezabudnite na ne tak, ako ja)
  • 2 hrste sekanej čokolády (ďalšia veľavravná mierka. Čokolády 95 %, takú som ešte pri pečení nepoužila, som na strúhadle postrúhala viac ako polovicu. Som zvedavá, čo to s tým koláčom urobí. Rebarbora tiež nie je najsladšia)

Postup

Choďte do záhrady a odrežte si potrebné množstvo rebarbory. To je tá lepšia možnosť. Ak ju nemáte, kúpte si ju. Predáva sa vakuovo balená. Minulý rok to tak bolo. Rebarboru zbavte lopúchov a jemnej červenej šupky. Ak chcete, rovno si ju pokrájajte na drobné kúsky. Na vrch majú ísť oficiálne rebarborové pásy dlhé 4 – 5 centimetrov. Mňa to nepresvedčilo. Radšej som všetku rebarboru naukladala medzi cesto. Trochu sa tej rebarborovej chute bojím. Nechcela som riskovať.

Rebarborovo-mandľový koláč

Rebarbora nakrájaná na malé kúsky.

Do misky na šľahanie dajte rozpustené maslo a trstinový cukor (cukor sa mi podarilo rozsypať. Len tak sa mi vyšmykol z ruky. Celý sáčok. Osladil pol kuchyne) a poriadne ich spolu vymiešajte. Ja som hneď dala aj vajcia. Táto trojkombinácia sa mi osvedčila, kuchynský robot je v pivnici, tak na čo toľko chodiť.

Robot miešal, ja som chystala suché ingrediencie. Špaldová a mandľová múka, škorica, sóda bikarbóna, kypriaci prášok, vanilkový cukor. Všetko som to pekne zmiešala, a spolu s jogurtom sa vybrala k robotovi. K vymiešaným vajciam, maslu a cukru som pridala jogurt izbovej teploty. Vznikol mi pekný hladký krém, do ktorého som postupne pridala všetky suché ingrediencie. Do vypracovaného cesta som vmiešala lupienky horkej čokolády. S miešaním som to v tomto prípade nepreháňala, aby sa v ceste nerozpustila.

Plech na pečenie som mala vystlať papierom na pečenie. Aj by som to urobila, ale vybrala som si vrúbkovanú formu na pečenie a keby som ju vystlala papierom, stratila by tvar. Formu som vymastila maslom a vysypala polohrubou múkou. Verím, že sa koláč z formy dostane bez problémov.

Koláč sa pečie? Máte hodinu pre seba. Spríjemnte si ju dobrou knihou. Modrooký chlapec. Môže byť?

Polovicu cesta vylejte do formy, ktorú ste si pripravili. Poukladajte na ňu na drobno nakrájanú rebarboru a zalejte ju druhou polovicou

cesta. Rebarborovo-mandľový koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte cca 60 – 70 minút. Ja som asi po 40 minútach koláč prekryla papierom na pečenie. Tmavé už bolo dosť. Koláč som nepiekla 60 ani 70 minút. Nepotreboval to. Dĺžka pečenia závisí od toho, akú rúru máte doma. Sú rúry, ktorým to trvá dlhšie. Čo narobíte.

rebarborovo-mandľový koláč od surovej rebarbory k pochúťke

Rebarbora je zelenina. Zelenina je zdravá. Rebarborovo-mandľový koláč je zdravý 😉

Koláč vyberte, nechajte vychladnúť a vyklpote. Môžete ho posypať práškovým cukrom a podávať so šľahačkou alebo kopčekom zmrzliny. Mne to pri koláči nechýba, ale fantázii sa medze nekladú.

Čo nás pečenie Rebarborovo-mandľového koláča naučilo?

1; Rebarbora  je zelenina. Google prezradil. Google vie

2; Nie sú 3 kusy rebarbory ako 3 kusy rebarbory. Dajte toľko, aby dobre bolo. Ja som dala 5 alebo 6

3; Vystlať papierom na pečenie vrúbkovanú formu na pečenie som neskúšala. Nemám na to nervy, ale vám sa možno podarí. Pošlite foto. Som zvedavá 🙂

4; Koláč znesie aj aj viac rebarbory. Ale možno sa v koláči pekne stratí len tá mladá. Ťažko povedať

rebarborovo-mandľový koláč a káva

Dobrú chuť 🙂

Páčia sa vám sladké zeleninové recepty? Vyskúšaj Mrkvové muffiny s tvarohom. Mrkva na muffinový spôsob ti bude určite chutiť.

Zdroj inšpirácie: Rebarboro-mandľový koláč