Rohlík domáci. Lepší nenájdete

by vonavakava
0 Komentár

Nekúpite ho v žiadnom obchode. Ani tom najlepšom. Musíte si ho upiecť sami. Alebo poproste mamku, či babku. Upiecť rohlík pre nich nebude žiadny problém. Kysnutie si svoj čas vyžiada, ale inak to nie je nič komplikované. Zvládla som to ja. Komu sa podarili krajšie? Pochváľte sa.

Jednoduché biele rožky

trstinový cukor, múka, droždie, maslo, soľ, voda

Z niečoho ten rohlík vzniknúť musí (zdroj: niesomfotograf)

Recept som si nevyhliadla. Biele domáce rožky som nemala piecť ja. Bola som príliš aktívna. Predbehla som mamu. Zapáčil sa jej recept na biele rožky od Miroslavy Kalisovej. Ja by som na neho pravdepodobne nikdy neklikla a bola by to škoda. Recept je jednoduchý a rožky sú fakt výborné.

Je to rožok z bielej múky. Áno. Žiadna špaldová zámena sa nekonala. Moje zdravé pečenie dostalo naposledy poriadne zabrať. Vraj som s pečením prestala, lebo citujem: „ani Piňda to už nežere“. Hlboko ma to ranilo.

Všetko, čo na domáce rožky potrebujeme

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 ČL soli
  • 55 g masla (v recepte bolo nejaké ghee. Ešte som o ňom nepočula a ani som po ňom nepátrala. Niet nad naše tradičné)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 2 ČL trstinového cukru (toto som dodržala)
  • 15 g droždia

Pôvodný recept uvádza 1,5 – 2 ČL soli, 10 – 15 g droždia, 1,5 – 2 ČL trstinového cukru. Jasné, že som stavila na tie najvyššie čísla. Nebudem trochárčiť. Až taká kríza ešte nie je. Kvások som si zvlášť nepripravila. Nepotreboval osobných 10 – 15 minút na nakysnutie. Na čo špiniť ďalšiu misku? Zmiešala som všetko spolu. Cesto bolo dosť lepkavé, tak som pridala hladkej múky. Len tak. Od oka. Nemám rada túto všeobecnú mierku, ale čo narobím. Pekne som ho vyhnietla. Ručne. Tvárim sa, že cesto potrebuje ľudské teplo. V skutočnosti som taká lenivá, že sa mi nechce ísť do pivnice a zapnúť kuchynský robot.

pečenie domácich rožkov zhrnutý na 7 obrázkoch

Takto išiel s rožkom domácim čas (zdroj: niesomfotograf)

Cesto pripravené, čo teraz?

Prikryla som ho potravinárskou fóliou a utierkou a nechala 30 minút kysnúť. Prežehnala som ho. Babkine zvyky treba dodržiavať. Po pol hodine ho mama preskladala. Nemá sa klasicky prehniesť. Treba ho preskladať. Cesto prehoďte tak, aby sa spodok dostal navrch. Kraje cesta pritlačte do stredu. Prejdite tak cesto po celom obvode a vytvorte z neho pekný bochník. Prikryte ho fóliou a utierkou a doprajte mu ďalších 30 minút na teplom mieste. Normálne na v kuchyni na linke. Žiadne špeciálne miesto mu nevyhľadávam.

Dvanásť! Na koľko kúskov vykysne cesto vám?

Pomúčte si podložku a cesto na ňu vyklopte. Vytvorí sa vám pekný okrúhly bochník. Porežte ho tak, aby vám vznikli rovnomerné trojuholníky. Mne sa podarilo narezať ich 12. Od rovnomerných mali ďaleko. Nevadí. Čo rohlík, to originál. Každý trojuholník som zase pekne preskladala a vytvorila 12 nerovnomerných bochníčkov. Každý som potrela vlažnou vodou, prikryla fóliou a utierkou a nechala kysnúť 20 minút. Po 20 minútach som tento krok zopakovala.

S kysnutím sme ešte neskončili. Krásne nakysnuté bochníčky rozvaľkajte. Cesto sa naťahuje. Občas som mala pocit, že to, čo rozvaľkám sa mi hneď vráti do pôvodného tvaru. Mama pomohla. Darmo, roky praxe sú roky praxe. Ja som cesto stáčala do rožkového tvaru a „hotové“ rožky ukladala na papierom na pečenie vystlaný plech. Uhádli ste. Aj takto pripravené rohlíky treba nechať nakysnúť. Doprajte im posledných 20 minút.

Všetko pripravené, už len upiecť

Zapnite si rúru na 250 °C, aby ste rožky dali do tepla. Pred vložením do rúry ich nezabudnite potrieť vlažným mliekom, aby pri pečení dostali tú správnu farbu. Na 250 °C ich pečte cca 10 minút, potom teplotu stiahnite na 200 °C a ešte ich nechajte na 5 minút dopiecť. Naša rúra je silnejšia. Nastavila som ju na 200 °C a po 10 stiahla na 180 °C. Predpokladám, že viete, čo vaša rúra dokáže. Prispôsobte ju jej možnostiam a schopnostiam.

Uvedený čas pečenia je orientačný. Rožky sledujte. Keď sa vám podaria také rovnomerné kúsky ako mne, každý „dozreje“ v rôznom čase.

domáci rohlík na tanieri s kôpkou vajíčkovej nátierky a šálka kávy

S domácou vajíčkovou nátierkou od mamičky chutí ešte lepšie (zdroj: niesomfotograf)

Domáce rožky ste zvládli. Čo poviete na najlepší domáci zemiakový chlieb?

PS: V nápise som trošku zavádzala. Lepší domáci rohlík nájdete. Bude to ten váš. Dobrú chuť 😉

You may also like

Komentuj