Sacherova torta, vraj originál od Carly Sacherovej

by vonavakava
0 Komentár

Čokoládovú tortu s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou pozná hádam každý. Od našej mastnej tortovej klasiky má ďaleko, ale chutí skvele. Viete, ako presne Sacherova torta chutí? Ja nie. Viem len, ktorá mi zatiaľ chutila najviac. Táto je blízko. Pravá Sacherka je len jedna. Vyskúšajte!

Prečo práve Sacherova torta?

Sacherova torta. Konečne! Dlho som ju hľadala. Viete prečo? V novembri minulého roka som bola dva týždne v Rakúsku. Opatrovať. Len tak. Na záskok. Sestra pani, o ktorú som sa starala, nám ku káve priniesla Sacherovu tortu. Mali sme sa spravodlivo podeliť. Poviem vám, lepšiu Sacherovu tortu som ešte nejedla. Začala som pátrať po recepte. V rodine o ňom nemali ani chýru. Tam sa nepečie.

Zíde z očí…

Na Sacherovu tortu sa mi podarilo zabudnúť. Pripomenula mi ho nemenovaná sociálna sieť. Upodozrievam ju, že vie ešte viac, ako si ja myslím. Na oči mi vyhodila recept s názvom Sacherova torta podľa originálneho tradičného receptu. Že priamo od Carly Sacherovej. To bude ono! Potešila som sa v duchu. Recept som si uložila a spolu sme čakali na správny čas. Prišiel. Na nákup som išla s lístkom. Aby som na nič nezabudla. To by bolo!

How to make Sacherova torta?

Vychádzam z rakúskej stránky stadt-wien.at. Nemeckú verziu som porovnávala s prekladom Sacherova torta podľa originálneho tradičného receptu! Po nemecky často nepečiem. Toto je vlastne moja zahraničná premiéra.

tabuľka horkej čokolády na prípravue sacher torty
Tu mala byť foto s potrebnými ingredienciami. Zabudla som fotiť. Kvalitná čokoláda je základ. Sacherova torta v tom má jasno 🙂

Cesto

  • 140 g masla izbovej teploty
  • 110 g práškového cukru
  • dužina z polovice vanilkového lusku
  • 6 vajec (6 žĺtok + 6 bielok. Carla v recepte napísala žĺtka zvlášť aj bielka zvlášť. Spolu je to 6 vajec. Na čo si to zbytočne komplikovať)
  • 130 g čokolády na varenie
  • 110 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky (áno, áno, špaldová múka zase raz vyhrala. Môžem ja za to?)
  • 200 g marhuľovej marmelády (domácu sme už nemali)
  • maslo a múka na vymastenie formy (22 – 24 cm)
  • šľahačka na ozdobu (šľahačku nemusím. Ani na ozdobu ju nepoužívam. Či si ňou každý kúsok sacher torty ozdobíte, je len na vás)

Čokoládová poleva

  • 200 g kryštálového cukru
  • 125 ml vody
  • 150 g čokolády (dala som 70 %. Nech tá poleva stojí za to)

Postup

Poriadne vymastite tortovú formu maslom a vysypte múkou alebo vysteľte papierom na pečenie. Moja obľúbená činnosť, ale keď to musí byť.

Vymiešajte mäkké maslo, práškový cukor a dužinu z vanilkového lusku. Kuchynský robot to zvládne za vás. Vy si zatiaľ vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu. Keď vznikne krém, postupne k nemu primiešajte žĺtka. Pekne po jednom. Čokoláda roztopená? Krém na ňu už netrpezlivo čaká. Vmiešajte ju k nemu. Z bielok a kryštálového cukru vytvorte tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do krému. Už ostala len múka. Tú preosejte (Carla Sacher to asi robila, ja nie) a vmiešajte ju do cesta.

Čas čakania si skráťte dobrou knihou. Brida za prečítanie stojí. Pozor! Nezabudnite, že pečiete 🙂

Cesto hotové, pripravená tortová forma čaká. Cesto do nej vylejte a vložte do vyhriatej rúry na pečenie. Korpus pečte hodinu pri teplote 170 °C. Prvých 15 minút nechajte dvierka rúry pootvorené. Ja som si pomohla vareškou. Dala som ju medzi rúru a dvierka. Aby sa nezatvárali. Doteraz mi nie je celkom jasné, prečo sa pri pečení korpusu postupuje takto. Asi aby sa v rúre nezrážala voda. Nič iné mi nenapadá. Prezraďte, prečo je to tak?

sacherova torta fotopostup
Sacherova torta krok za krokom 🙂

Korpus som piekla presne hodinu. Ako recept kázal. Časovač som nastavila a veselo sa venovala iným činnostiam. Korpus som po hodine z rúry vybrala tmavší, ako . Neviem prečo do tých receptov nepíšu, že ju mám ísť napr. po 40 minútach skontrolovať. Teraz to už viem. Ale pri prvom pokuse v tom jasno veru nemám. Korpus jemne zatlačte. Ak sa cesto vráti hore, korpus je hotový. Môj bol hotový aj bez tejto rokmi overenej kontroly.

Bude vás zaujímať: Pestovanie kávy. Od semienka až k nám

Korpus z formy vyberte a nechajte ho chladnúť. Po 20 minútach z neho stiahnite papier a vráťte ho do formy, aby sa vyrovnal a nestratil tvar. Vychladnutý korpus rovnomerne prerežte. Tu som do činnosti zapojila mamu. Rovnomerne mi nič nehovorí. Na obe časti korpusu natrite jemne zohriatu marmeládu, džem, lekvár. Čo len chcete. Pred nanesením ju poriadne rozmiešajte, aby v nej neostali žiadne hrudky. Bude sa vám nanášať ľahšie. Zohriata marmeláda vraj do cesta lepšie vsiakne. Som sa dozvedela. Marmeládou potrite aj vrch a boky korpusu a nechajte ju trochu zaschnúť.

Poleva. Že voda a cukor a čokoláda. Kto to kedy videl! Všetkým, čo neveriacky krútia hlavou chcem povedať, aby ju najskôr vyskúšali. Ja som sa jej nevedela dojesť. Chápem, že nemusí sadnúť každému, ale neodsudzujte ju skôr, ako ju vyskúšate. Tak poďme na to!

Sacherova torta s čokoládovou polevou a kúsok torty na taneriku
Sacherova torta v plnej kráse 🙂 Dobrú chuť!

Z vody a cukru uvarte cukrový sirup. Keď ho dostanete do varu, nechajte ho 5 – 6 minút vrieť. Kým sirup vychladne, vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Vychladnutý cukrový sirup do nej postupne vmiešajte. Vznikne vám pekná lesklá čokoládová poleva. Ak ju budete dobre miešať, neostane v nej ani jedna hrudka a bude o to krajšia. Vlažnú polevu vylejte na korpus a rovnomerne rozložte na vrchu a po stranách. Áno, aj toto som zverila mame. Nech je torta pekná aj na pohľad. Počkajte, kým poleva stuhne. Sacherova torta z dielne Carly Sacherovej je hotová. Každý kúsok si pred podaním pokojne ozdobte šľahačkou.

Dobrú chuť!

Čo nás pečenie Sacherovej torty naučilo

1; Keď recept uvádza, že sa má korpus piecť hodinu, neznamená to, že si ho vôbec nemáte všímať. Vaša rúra je možno šikovnejšia a upečie ho skôr

2; Marmeláda sa na korpus naozaj lepšie natiera, keď je mierne ohriata a dobre rozmiešaná

3; Keď sa vám na recepte niečo nepáči, zmeňte to, ale myslite na to, že aj z na prvý pohľad nespojiteľných ingrediencií môže vzniknúť poleva ako lusk. V tomto prípade to tak naozaj vyšlo

4; Nie je Sacherova torta ako Sacherova torta. Tú, ktorú som ochutnala v Rakúsku ani táto neprekonala. Neviem, aká Carla ju piekla, ale raz sa aj mne možno taká podarí.

Nakoniec vám prezradím jedno malé tajomstvo. V Rakúsku som oba kúsky Sacherovej torty zjedla sama. Nepodelila som sa. Nebojte sa, Franzi som o sladkosť ku káve nepripravila. Dostala iný koláčik. Neviem, či bol rovnako dobrý. Nechutnala som. Pre istotu! 😀   

Zaujímavých receptov máme v ponuke viac. Kliknite na kategóriu recepty a vyberte si ten, ktorý sa vám dnes najviac páči 🙂

You may also like

Komentuj