Štedrá vianočka podľa Tinky

by vonavakava
0 Komentár

Neskoro, ale predsa. Recept som chcela pridať v piatok. Ako inak. Nepodarilo sa. Nejdem sa vyhovárať na Veľkú noc. Nechcelo sa mi písať. Nie každý deň je nedeľa. Výsledkom štvrtkového pečenia je štedrá vianočka. Upiekla som zavčasu.

(Ne)veľkonočné pečenie

Lebo som si fakt myslela, že niekoho svojim pečením veľkonočne inšpirujem. Ešteže je tu Veľká noc aj o rok. Vianočku si môžete upiecť kedykoľvek. Príležitosť sa vždy nájde. Dnes aj zajtra. Nepiekla som ju prvý krát. Mám s jej pečením skúsenosti. Jednu – dve. Opakované pečenie z vás majstra neurobí. Oskúšala som si to na vlastnej koži.

Vianočka sa nepečie len na Vianoce

Štedrú vianočku nemám z vlastnej hlavy. Prvá ju na internet zavesila Tinka na tinkinerecepty.sk. Nekradnem. Len som sa ňou inšpirovala a recept si požičala. Lebo jej základom je špaldová múka a je výborná. Zle predsa nepečiem. Som sa dočítala, že vianočka sa pečie na Vianoce. Sekla som sa, ale nie som sama. Dnes sme mali veľkonočných koledníkov. Už ste sa s tým stretli? Mňa to celkom prekvapilo.

Najlepšia štedrá vianočka 

Pripravte si všetky ingrediencie, ktoré potrebujete. Ja ich nepripravujem dopredu len kvôli fotke. Človek sa tak menej nachodí.

cukor, špaldová múka, ovsené vločky, cukor, maslo, droždie. vajce, mlieko, orechy, hrozienka a štedrá vianočka

Cesto

Teraz som si uvedomila, že vianočka je len o ceste. Žiadna plnka, poleva, nič. Len kysnuté cesto. Objav roka, čo poviete?

  • 280 ml 3,5 % mlieka
  • 1/2 ks čerstvého droždia (21 gramov)
  • 1 kopcovitú lyžicu medu
  • 3 kopcovité lyžice trstinového cukru
  • 300 g špaldová múka hladká T630 (konečne v recepte v originálnom znení. Testovala som novú, ale neprezradím odkiaľ)
  • 100 g špaldová celozrnná hladká múka
  • 50 g zomletých ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • 1/2 čl himalájskej soli
  • 30 g 82 % masla (minimálne)
  • 2 hrste sušených hrozienok
  • 1 hrsť posekaných vlašských orechov (som si myslela, že keď ich dám do mlynčeka na kávu a nebudem ho držať v prevádzke tak dlho ako pri mletí ovsených vločiek, tak sa rozsekajú presne na taký rozmer, aký potrebujem. Omyl. Na krajoch boli orechy rozsekané na múku, ak sa tomu zlepencu tak dá povedať, a v strede boli orechy veľké. Sekáče sa ich vôbec nedotkli. Soudrozi nekdě udělali chybu. Nevadí. Do cesta som ich dala. Vznikla štedrá vianočka s orechovou príchuťou. Aj tak sa dá)
  • 1 kopcovitú  PL maku (mak som nedala. Vianočka sa netvárila, že jej chýba. Takže v pohode)
  • žĺtko, voda, rum na potretie (rum som teraz dala prvý krát. A došlo mi to až pri písaní. Na vianočke ho vôbec necítiť. Možno preto, že orecha je tam viac)

plátky mandlí alebo kokos na posypanie (plátky mandlí som nedala, lebo sa nám všetky minuli. Kokos sme síce mali, ale mne osobne k vianočke nepasuje. Tak som ho na ňu nedala)

Bude vás zaujímať: Banánový chlebík

Postup

Najskôr som si nachystala všetky potrebné ingrediencie. Potom som pripravila kvások. Bez neho to pri kysnutom ceste nejde. Len pri príprave štedrej vianočky som sa stretla s tým, že mám dať mlieko zohriať a rozpustiť v ňom med a cukor. Do vlažného mlieka som rozdrvila polovicu 42 g droždia. Nevážila som ho. Dovolila som si polovicu len tak od oka. Na to mlieko pozor. Teplé mlieko môže kvasnice zničiť a cesto vám z nich nevykysne. Kvások nechajte 10 minút pracovť.

Za ten čas si pripravte múku, pomeľte ovsené vločky, pridajte soľ a pekne to spolu zmiešajte. Nezabudnite na hrozienka, mak a orechy. Nič sa nestane, keď ich do cesta nepridáte, ale robíte štedrú vianočku. Nech to na nej vidieť už na prvý pohľad. Do takto pripravenej múky pridajte kvások a vajce. Rozpustite maslo. Pokojne použite hrniec, v ktorom ste rozrábali kvások. Čím menej špinavého riadu, tým lepšie. Pridajte ho k ostatným surovinám. Teraz nech pracuje kuchynský robot. Výsledkom jeho práce je vláčne, mierne lepivé cesto. Zdá sa vám príliš riedke? Pridajte múku.

štedrá vianočka krok za krokom

Od kvásku po štedrú vianočku. Ešte upiecť a hotovo! 😉

Aj to sa pri pečení môže stať

Všetky ingrediencie v miske, kuchynský robot pracuje na plné obrátky a tu zrazu vajce. To asi na potretie na koniec. Či nie? Čítam postup ešte raz. Pre istotu. Pridáme vajce a vzídený kvások. Vajce má byť v ceste. Už je také pekné, vláčne. Ani múku som nemusela pridať. Ho tam nepridám a nikomu neprezradím. Čo keď bude tomu cestu chýbať? Vajce som pridala. Vyhrnula som si rukávy a rozhodla som sa ho do cesta zapracovať vlastnými rukami. Spomenula som si na babku. Oni žiadny kuchynský robot nepotrebovali a piekli najlepšie kysnuté koláče na svete. Podarilo sa. Poriadne som to cesto vybila. Po oneskorenom vajíčku v miske neostalo ani stopy. Občas sa oplatí na niečo zabudnúť. Na babku by som si pri pečení inak nespomenula. Štedrá vianočka s dotykom ľudského tepla. Verím, že to v nej bude cítiť.

Cesto položte na pomúčenú podložku. Nezabudnite poriadne pomúčiť ruky. Bude sa vám s cestom ľahšie pracovať. Cesto z krajov poprekladajte dostredu. Ako keby ste z neho chceli vyrobiť obálku. Ja som tento krok vynechala. Pri zapracovaní vajca sa cesto prevzdušnilo viac ako dosť. Vložila som ho do pomúčenej misky. Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Nechala som ho kysnúť presne hodinu. Ako Tinka káže. Cesto svoj objem skutočne znásobilo trikrát.

Prežehnala som ho. Aj to babka pred každým kysnutím urobili. Dnes nepečiem len podľa Tinky, ale aj podľa babky.

Keď cesto pekne vykysne, oddeľte ho od misky po celom obvode a preložte na pomúčenú podložku. Ja ho ešte trošku prehnetiem a potom rozdelím na 7 rovnakých dielov. Z každého dielu urobte malý bochníček. Každý ručne vyvaľkajte hrubší, asi 35 cm dlhý valček. Prvé 4 ukladajte rovno na plech vystlaný papierom na pečenie. Upleťte z nich spodný diel. Obrázok ako na to si požičiam od Tinky. Začiatok a koniec zahnite, aby z neho vznikol pekný bochník.

návod na pletenie vianočky

Návod na pletenie štedrej vianočky zo 4 kysnutých valčekov. Zvládnete to 🙂 zdroj: tinkinerecepty.sk

z

Z ostatných 3 kúskov upleťte klasický vrkoč. Vrchný diel vianočky je na svete. Preložte ho na spodný a nechajte ešte cca 30 minút kysnúť. Poriadne spolu vyšľahajte žĺtko, čajovú lyžičku rumu a vody a celú vianočku tým potrite. Vrch vianočky posypte plátkami mandlí a kokosovými chipsami. Keď nemáte, nemusíte. Jednoducho, môžete.

Takto pripravenú štedrú vianočku vložte do na 170 °C vyhriatej rúry bez ventilátora na spodnú mriežku. Pečte cca 20 minút, kým vianočka nedostane peknú farbu a nezačne rozvoniavať. Ak vianočka rýchlo naberá farbu, prekryte ju papierom na pečenie. Ja som vianočku piekla 25 minút. Nestačilo to. Stred nebol celkom prepečený a vznikol zákal. Nie veľký a vianočka je aj napriek tomu jedlá, ale viem, že nabudúce ju skôr ako za 30 minút z rúry nevyberiem. Zase raz sa mi potvrdilo, že nie je rúra ako rúra.

Štedrá vianočka je hotová. Nechajte ju vychladnúť.

štedrá vianočka celá a kúsok s maslom

Štedrá vianočka v plnej kráse. S maslom je úplne perfektná 😉

Dobrú chuť 🙂

Bude vás zaujímať: Mierne upravený mrkvový koláč

Čo nás pečenie štedrej vianočky naučilo?

1; Nemusíte ju piecť len na Vianoce. Príležitosť sa vždy nájde

2; Predtým, ako pripravené ingrediencie zveríte kuchynskému robotu skontrolujte, či ste na nič nezabudli. Zapracovať jednu ingredienciu do už hotového cesta dá poriadne zabrať.

3; Prispôsobte vianočku svojim chutiam. Keď vám hrozienka, mak či orechy nepasujú, tak ich tam nedávajte. Je to len na vás

4; Zase tá nešťastná rúra. Odhadnúť správnu dobu pečenia je náročné, aj keď máte presne určený čas a teplotu. Človek sa učí na vlastných chybách. Ďalšia vianočka nebude len štedrá, ale aj dokonale prepečená.

Štedrá vianočka je fajn, ale potrebujete niečo sviatočnejšie?

Vyskúšajte Mandľovú (IKEA) tortu

You may also like

Komentuj