Minulý týždeň som pátrala po receptoch, v ktorých je hlavným hrdinom slaný karamel. Našla som ich niekoľko. Tart so slaným karamelom a čokoládou ma zaujal najviac. Slaný karamel a veľa horkej čokolády. Ideálna kombinácia. Jednoduchý recept s dlhými prestojmi a výsledkom na zjedenie. Aj susedom chutilo.
Kde sa tart so slaným karamelom vzal?
Recept som našla na stránke blondieishatkitchen.com. Málinko som si ho upravila. Receptov sa už tak striktne nedržím. Rozmýšľam. Naozaj. V tomto recepte sa mi to oplatilo. Na konci sa dozviete prečo. Tajomstvá sa neprezrádzajú.

Tart so slaným karamelom a ingrediencie, bez ktorých sa nepohnete 🙂
Cesto
- 250 g hladkej múky (v mojom prípade špaldová múka. Celkom hladká nebola. Do cesta išla taká, aká bola doma)
- 125 g masla
- 75 g práškového cukru (trstinový cukor som použila. Nebol práškový. Mohla som mu pomôcť a na práškový ho zmeniť, ale neurobila som to a nič sa nestalo)
- 1 vajce
- 30 g kakaa
- štipka soli
- 30 ml studenej vody
Karamel
- 300 g kryštálového cukru (trstinový cukor používam, ani pri karameli som to neporušila. Ešte nikdy som trstinový cukor na karamel nemenila. Riskovala som. Miestami som to ľutovala. Cukru sa topiť veľmi nechcelo, ale nakoniec sa teplote poddal. Trvá mu to dlhšie, ale netreba sa ho báť)
- 110 g masla pokrájaného na kocky
- 180 ml smotany na šľahanie
- 1 1/4 ČL soli
Ganache
- 300 g horkej čokolády (použila som 85 %. Keď horká, tak poriadne. Keby som bola odborník, tak napíšem, že som mala potrebu zvýrazniť sladko-slanú chuť karamelu. Ešteže odborník nie som. Čokoládu použite takú, ktorá vyhovuje vám. Mne chutí horká a doma sa táto kombinácia tiež ujala)
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 2 ČL vanilkového extraktu (vanilkový extrakt nepoužívam. Nechutí nám. Vy ho tam pokojne dajte)
- 90 g masla (urobila som ganache bez masla. Všetko som minula a do obchodu sa mi už ísť nechcelo. Nikto na to neprišil. Ganache bez masla chutí rovnako dobre, ako ganache s maslom)

Cesto v miske vábne nevyzerá, ale výsledok stojí za to 🙂
Postup
Z múky, masla, cukru, vajca, vody, kakaa a soli vypracujte cesto. Hnietla som ho ručne, aby cítilo ľudské teplo a lepšie chutilo. Bola to makačka. Cesto je dosť tuhé a spojiť všetky ingrediencie mi dalo poriadne zabrať. Možno by to bolo iné, keby som neexperimentovala s múkou a maslo pred zapracovaním rozpustila. Nevadí. Hlavné je, že som sa k cestu nakoniec dopracovala. Zabalila som ho do potravinárskej fólie, aby neoschýnalo a na hodinu som ho dala do chladničky. Vraj sa s ním potom lepšie pracuje.
Formu na pečenie poriadne natrite maslom a posypte múkou, aby sa z nej upečený tart dobre vyberal. Z chladničky išlo cesto rovno na pomúčenú dosku, kde som ho pekne vyvaľkala. Snažila som sa stvoriť rovnomerný kruh. Pomocou valčeka som ho preniesla do formy a prišla som na to, že kruh je malý. Kraje formy na pečenie až po vrch neprekrylo, ani keď som sa mu snažila pomôcť. Mohla som ho zase prehniesť a nanovo vyvaľkať alebo veriť, že to zvládnem aj takto. Verila som. Oplatilo sa.
V recepte, ktorý ma inšpiroval, bolo uvedené, že cesto treba prikryť papierom na pečenie a zaťažiť napr. strukovinami. Tento krok som vynechala. Som si nevedela predstaviť, čo sa s hráškom na ceste stane. Ani na um mi nezišlo, že to nemá byť mrazený hrášok v sáčku. Takúto strukovinu asi nemysleli, čo poviete?
Cesto vložte do rúry a pečte cca 20 minút pri teplote 180 °C. Sledujte, kedy začne hnednúť hnedé cesto. To je nad moje schopnosti. Po 20 minútach išlo cesto z rúry von. Upečené. Verila som časovému údaju. Čo iné mi ostávalo. Kým cesto vychladne, pripravte si slaný karamel.
Ach to tuhnutie. Ešteže je stále po ruke dobrá kniha. Stále vládne mráz ste už prečítali?
Na miernom ohni rozpustite cukor. Tomu môjmu to trochu trvalo, ale dočkala som sa. Do úplne rozpusteného cukru vmiešajte na kúsky pokrájané maslo. Keď sa maslo roztopí, pridajte smotanu. Dávajte pozor. Bude to poriadne bublať. Keď bude karamel hladký a začne vrieť, tak ho odstavte. Soľ doň pridajte až teraz. Vylejte ho na vychladnuté cesto a nechajte poriadne stuhnúť. Nechala som ho v pivnici na tmavom a chladnom mieste. Trvalo mu to 4 hodiny.
Ganache som si zjednodušila. Čokoládu rozpustíte vo vodnom kúpeli. Keď nadobudne kvapalné skupenstvo, vmiešajte do nej šľahačkovú smotanu. Keď máte vanilkový extrakt a maslo, pridajte ich do ganache tiež. Keď ich nemáte, nič sa nestane. Aj bez nich bude jemné a chutné. Nalejte ho na slaný karamel a zase nechajte stuhnúť. Aj jemu doprajte aspoň 4 hodiny. Moje ganache tuhlo celú noc.
Čo nás pečenie tartu so slaným karamelom naučilo?
1; Najhoršie na celom pečení je v tomto prípade čakanie. Cesto musí vychladnúť. Karamel a ganache stuhnúť. Rozvrhnite si to tak, aby ste tie čakacie prestoje mali čím vyplniť
2; Keď si niektorým krokom nie ste istý, vynechajte ho. Pre istotu. Nechcem si ani len predstaviť čo by sa stalo, keby som cesto zaťažilo sáčkom mrazeného hrášku 😀
3; Ganache je chutné aj bez vanilkového extraktu a masla

Vychutnajte si každý kúsok. Slaný karamel a horká čokoláda vás svojou chuťou dostanú 🙂
Dobrú chuť 🙂
S rebarborou ste na tom ako? Na rebarborovo-mandľový koláč je priam stvorená.